Már csak két lépésre a világ hokielitje

2015.04.23. 11:05

Nagyon izgalmasan alakul Krakkóban a jégkorong divízió I/A csoportos világbajnokság. Három játéknap után még négy válogatott reménykedhet abban, hogy jövőre a világ legjobbjaival egy csoportban szerepel majd Moszkvában és Szentpéterváron.

A legnagyobb örömöt persze az jelenti, hogy a magyar válogatottnak is megvan az esélye a feljutásra.

Mielőtt még a matematikai lehetőségeket boncolgatnánk, fontos megjegyezni, hogy a magyar csapat sorsa a saját kezében van. Nem kell irreális dolgot végrehajtani: az előttünk álló két meccset meg kell nyerni. Csütörtökön az ukránokat, szombaton pedig a lengyeleket kell legyőznie a magyar jégkorong-válogatottnak. Ha sikerül, teljesen mindegy, a többi csapat milyen eredményt ér el, a feljutás garantált.

Az izgalmakat a lengyelek váratlan, szerda esti győzelme fokozta; az ukránok elleni sikerükkel nagyon sűrű lett az élboly. Az újoncnak számító lengyelek is esélyt szereztek a feljutásra. Ők eddig csak a mezőny hátsó felével játszottak, az olaszoktól 2-1-re kaptak ki, csütörtökön a kazahok ellen folytatják.

Nehezen elképzelhető, hogy eddig kimagaslóan teljesítő, veretlen és 17-4-es gólkülönbséggel álló kazahok ne nyerjenek. Az ázsiai válogatottnak annál is inkább kell ez a győzelem, mert az utolsó körben az olaszokkal játszanak, és bármennyire is gyengébb ez az olasz csapat, a jégen bármi megtörténhet.

A magyaroknak kemény meccs lesz a csütörtök esti, ukránok elleni. Ahogy a szerdai meccs előtt az olaszokkal kapcsolatban lehetett érezni, hogy a keretük nem olyan erős, mint a korábbi években, úgy hasonló tapasztalható az ukránokkal kapcsolatban is.

A tavalyi vb-hez képest – amikor 3-0-ra kikaptunk tőlük – jelentősen átalakult a csapat, közel egyharmada kicserélődött, és nem a gyengébb játékosok hullottak ki. Az idei felkészülés során 6-5-re le tudtuk őket győzni. Amennyiben az olaszok ellen tapasztalt agresszív, semleges zónában letámadó játékunkat, illetve a pontos passzokra épülő támadásainkat játsszuk, baj nem érhet minket.

Az ukránoknak is fontos lesz ez a meccs, mert ha kikapnak, akkor szombaton a japánokkal ki-ki meccsen játszanak a bennmaradásért.

A csütörtöki papírforma szerint az olaszok verik Japánt, a kazahok a lengyeleket, és ha a magyarok is nyernek, akkor így fest majd a sorrend:

  1. Kazahsztán 12 pont,
  2. Magyarország 9,
  3. Olaszország 8,
  4. Lengyelország 6.

Szombaton előbb a kazah és az olasz válogatott játszik majd egymással, és ha a kazahok nyernek, akkor a lengyelek ellen a magyar csapatnak már csak annyi lesz a lényeg, hogy ne kapjon ki a rendes játékidőben. Ha az olaszok pontot vagy pontokat szereznek a lengyelektől, akkor arra kell figyelni, hogy ne legyen kevesebb pontunk, mint az olaszoknak. Ugyanannyi lehet, mert akkor az egymás elleni eredmény dönt.

A lényeg azonban az, hogy nem számolni kell, hanem megnyerni a soron következő két meccset. A magyar válogatott eddigi játékát elnézve, a riválisok eddigi teljesítményét ismerve, ez egyáltalán nem vállalhatatlan feladat.

Taktikailag érett, fizikálisan erős és gyors a magyar csapat, és ahogy az olaszokon átgázoltunk, hasonló teljesítménnyel az ukránok vagy a lengyelek elleni meccsen nem lehet gond a győzelem. Ha kettő lesz belőle, 2009 után megint ott leszünk az elitben.