nonono

A hokiválogatott hatvan percre van az elittől

2015.04.25. 18:03

Sorsdöntő meccs következik a krakkói divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A torna utolsó meccse dönti el, hogy a magyar, vagy a tavaly még egy osztállyal lejjebb szerepelt lengyel válogatott jut fel a 2016-os, oroszországi A csoportos világbajnokságra.

Azt már korábban elemeztük, hogy a magyar válogatott mennyi arcát mutatta meg a vb eddigi meccsein, érezhető volt, hogy a csapat minden meccsen tudott újat mutatni, és eddig semmiféle hiányérzetet nem hagyott senkiben. Se szurkolóban, se szakemberben.

Ezt fogalmazta meg Vas János csapatkapitány is, aki részese lehetett a magyar hoki legutóbbi nagy bravúrjának, 2008-as feljutásának. „A vb-n lépésről lépésre haladtunk előre, tudjuk, mi a célunk, és ez lebeg előttünk. Biztos kőkemény meccs lesz a hazaiak ellen, pihenten, felkészülten nekikugrunk".

A lengyel és a magyar válogatott eddig közel azonos teljesítményre volt képes ezen a világbajnokságon, azzal a különbséggel, hogy mi legyőztük az olaszokat (a torna egyik legjobb játékával), míg a lengyelek 2-1-es vereséget szenvedtek tőlük. A lengyelek eddig 8 gólt ütöttek, mi 12-öt. Amikor nyertünk, akkor négy gólig egyszer sem álltunk meg. Mivel – Kazahsztánt leszámítva – ezen a tornán közel azonos erősségű csapatok vannak, így bízhatunk abban, hogy a lengyelek ellen is megmarad a gólátlag.

A lengyel-olasz hokimeccs

A lengyelek erősek, jól is korcsolyáznak, de taktikai érettségből annyit nem láttunk tőlük az eddigi meccseken, mint például a mieinktől. Kettőnél több gólt csak egyszer lőttek. Viszont 13 emberelőnyös lehetőségükből eddig négy gólt szereztek, igaz, az ukránok és a kazahok ellen is kettős előnyből sikerült. Tizenháromszor voltak emberhátrányban és csak egyszer kaptak gólt. Mindkét mutatóban eddig jobban állnak, mint mi. Azért fontos ezt megjegyezni, mivel házigazdák, nem valószínű, hogy a döntő meccsen, kétes szituációkban ellenük fújják majd a kétperces büntetéseket.

A lengyel-japán hokimeccs

Van is miért visszavágni nekik. Igaz, két barátságos meccsen, de idén februárban, előtte pedig tavaly november is kikaptunk tőlük. Káposztásmegyeren 6-4-re, Turonban 2-0-ra.

A lengyel jégkorong nagy erőkkel igyekszik visszajutni a világ elitjébe. Ezzel a rendezéssel, továbbá a válogatottnak felajánlott – állítólag 150 ezer eurós – feljutásért járó prémiummal. Egy sportdiplomáciai sikert a vb-n már elértek, a következő szezontól a 48 csapatos Bajnokok Ligájában lesz lengyel csapat, a bajnokuk szabadkártyát kap.

Nagyon jól szervezett, szinte az egész országot behálózó bajnokságuk van. A nemzetközi szövetség adatai szerint 713 felnőtt játékosuk van (nekünk 557), és a 35 fedett csarnokkal (nekünk 19) is jobban állnak, mint mi. A lengyel első osztályban jelenleg 10 csapat szerepel, a térkép alapján mind a tíz a négy legdélebbi megyéből kerül ki. A nyolccsapatos másodosztályban már varsói, gdanski, és turoni csapat is szerepel, és van egy területileg három csoportra bontott harmadosztályuk is.

A lengyel válogatottban csak két légiós kapott helyet.

Az első sor centere, Tomasz Malasinski a brit bajnokságban, a Swindon Wildcatsban hokizik, míg a második sor jobbszélsője, Aron Chmielewski a cseh Extraligában, a Trinecben szerepel. A többiek otthon játszanak, a bajnoki címvédő GKS Tychy hat, a Cracovia Krakow és a GKS Jastrzebie öt-öt játékost adott.

Különösen az első sorra kell majd nagyon odafigyelnünk, a Zapala-Malasinski-Kolusz hármas eddig nyolc pontot (3 gól és 5 gólpassz) hozott össze. A csapat legjobbja eddig Marcin Kolusz 2 gólja és 3 gólpassza van, a plusz/mínusz mutatója (plusz, amikor szerzett gólnál a jégen van, mínusz, amikor kapott gólnál a jégen van) plusz 2, így majdnem minden mutatóban ő a legjobb. A szintén elsősoros védő, Mateusz Rompkowski is 2+2-vel áll négy meccs után.

A lengyel-ukrán meccs

Ami a mi statisztikáinkat illeti, Andrew Sarauer 6 ponttal (2+4) a legjobb, az ötpontos Kóger Dániel (3+2) és Frank Banham előtt (1+3). A legtöbbször Banham lőtt a kapura (14), Vas Mártonnak is van 10 lövése és ebből egy gólja. A plusz/mínusz mutatóban az első sorunk tarol: Sarauer +6, Sofron István és Kóger Dániel is +4. Sofronnak a legjobb a lövéshatékonysága: öt kísérletéből kettő bement, az egyik emberhátrányból.

Arra lehet számítani, hogy a több, mint 15 ezer szurkoló által feltüzelve nekünk fognak esni a lengyelek. De olyan tábora nincs a világon senkinek, mint a magyar hokiválogatottnak. Az ő hangjuk is hallatszani fog, és a csapat eddig mindig meghálálta a lelátóról érkező szeretetet.

Egy újabb nagy lehetőség kapujában álunk, és ahogy Rick Chernomaz kapitány megfogalmazta, az utolsó lépcsőt meglépni a legnehezebb. Ugyanakkor ő is, a csapat is tudja, ezt az óriási lehetőséget nem szabad elszalasztani.

Szombaton este nyolctól, hatvan perc alatt eldől a sorsunk. Sokat dolgoztunk ezért, és már csak azt a keveset kell hozzátenni. A csapat minden tagja hiszi, 2015 megint aranylapot nyit a magyar jégkorongozás történetében.

Legyen így.