Így még nem szívatták meg a hokiválogatottat

2015.09.25. 10:28 Módosítva: 2015.09.25. 10:48

Alaposan megváltozott a 2016-os, oroszországi jégkorong-világbajnokság lebonyolítási rendje. Olyanra talán nem volt még példa, hogy nyolc hónappal a torna előtt módosítanak, de a svájci René Fasel vezette nemzetközi szövetség erre is talált egy kiskaput.

Védetté tették - azaz nem eshet ki - a 2017-es rendező német és francia válogatott, és még az is előfordulhat, hogy egy feljutó lesz a második vonalból.

Egyértelműen a magyarok kárára történt mindez, ráadásul a magyar szövetség bólintásával.

A prágai vb után történt csoportbeosztásoknál az IIHF egyértelműsítette, nem lesz védett csapat a 2016-os vb-n, most azonban a dubrovniki, a féléves kongresszuson - egy külön szabályra hivatkozva - mégis változás történt.

Bármi is történik majd Szentpéterváron és Moszkvában, a német és francia válogatott egészen biztosan A csoportos marad, így a mieink akár az utolsó előtti helyen végezve is búcsúzhatnak.

A jövő évi oroszországi vb-n két nyolcasban zajlanak majd a küzdelmek. Alapesetben a két csoport utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba. De amennyiben Szentpéterváron a német vagy a francia válogatott végez a nyolcadik helyen, akkor az utolsó előtti - akár a magyar csapat - eredményét számszakilag összevetik a másik csoport utolsójáéval, és amelyiknek a mutatói rosszabbak, az esik ki, a 2016-os divízió I/A vb-ről pedig csak a győztes jut fel a helyére.

Egy feljutó lesz abban az esetben is, ha a német és a francia csapat végez az utolsó és az utolsó előtti helyen, mert akkor a szentpétervári csoportból nem lesz kieső, és csak a moszkvaiból búcsúzik egy.

Nem kell nagyon visszakeresni a történelemben, hogy erre az összevetésre negatív példát találjunk. Éppen az idei, prágai vb-n történt meg, hogy az egyik csoportban 7. Dánia 4 ponttal bennmaradt, míg a másikban utolsó Ausztria öttel kiesett.

Emlékeztetőül, a magyar válogatott Kanada, Finnország, az Egyesült Államok, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország és Németország társaságában került a B csoportba.

Ha egy picit elemezzük az esélyeket, éppen a német és a francia válogatott ellen lehetett volna esélyünk a győzelemre, ezzel az élvonalban maradásra.

A csoportbeosztások elkészítésénél a világranglistán elfoglalt helyezéseket veszik figyelembe. A magyar válogatott jelenleg a 19. helyen áll, a franciák 12., a németek a 13. helyen vannak. Jól ismerjük a németek és a franciák stílusát is, mindkét ország bajnokságában vannak válogatott játékosaink, akik jól ismerik az adott csapatokat, feltérképezésük növelné az esélyeinket.

Ezt az esélyt vette most el az IIHF és nagyon meglepő módon éppen a magyar szövetség is, amely nem hogy nem állt ki a felvetés ellen, hanem még meg is szavazta azt, mondván:

Magyarország nem kerül versenyhátrányba.

Ez a mondat még csütörtök este a szövetség honlapján olvasható volt, azóta lekerült onnan.

Elgondolkodtató az IIHF-t amolyan blatteri módra irányító René Fasel hozzáállása is, aki addig keresgélt az alapszabályban, míg végre talált egy ilyen passzust. De egyáltalán, hogyan lehet odaadni a vb-t két, potenciálisan kiesőjelölt csapatnak, vagy csoportbeosztás ide, világranglista oda, miért kellett őket egy csoportba sorolni?