Tízmillió dollár hiányzik, kihagyhatják a 2018-as olimpiát az NHL-játékosok

2016.05.03. 20:59

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke, René Fasel szerint nagy a valószínűsége, hogy az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő játékosok nem vesznek részt a 2018-as pjongcsangi téli olimpián.

Fasel hatvan százalékra becsüli annak esélyét, hogy az NHL nem engedi el a sztárokat a Koreai Köztársaságba, amiért nincs elég pénz a játékosok biztosítására. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis visszavonta a játékosok utazásának és biztosításának támogatását, tízmillió dollár hiányt hagyva az IIHF költségvetésében. Fasel elképzelései szerint a nemzeti olimpiai bizottságok és a különböző jégkorong szövetségek pótolhatnák a hiányt. Hozzátette, az év vége a határidő a döntés meghozatalára, mert ezt követően el kell készíteni az NHL programját az olimpia idényére.

"Ha nem lesznek ott a legjobbak, az olimpia egészen biztosan más verseny lesz. Végül valakinek fizetnie kell majd, a magam részéről mindent megteszek azért, hogy a kérdés megoldódjon" - nyilatkozta Fasel. - "Semmi sem hasonló az olimpiához. Úgy gondolom, hogy egy játékosnak sokkal különlegesebb aranyérmet nyerni az ötkarikás játékokon, mint diadalmaskodni a Stanley Kupában, amit minden évben meg lehet nyerni."

Az NHL hokisai 1998 óta vehetnek részt téli olimpián. (MTI)