Történelmi sikert ért el a magyar hokiválogatott

000 AN8KC
2016.05.14. 17:46 Módosítva: 2016.05.14. 18:34

Elképesztő sikert ért el a fantasztikusan játszó magyar jégkorong-válogatott az Oroszországon zajló A csoportos világbajnokság szentpétervári csoportjában. Sofron Istvánék 5-2-re győzték le Fehéroroszországot. A magyar válogatott először nyert meccset az újkori világbajnokságokon az elitmezőnyben, legutóbb 1939-ben volt világbajnoki győzelmünk.

A mostani tornán a mai meccsen vezettünk először, ma nyertünk meg először harmadot (mind a hármat), és először ütöttünk emberhátrányos gólt, kettőt is. Továbbá annyit gólt lőttünk egyetlen meccsen, mint eddig az egész vébén. Csodálatos délután volt, ami ráadásul azt eredményezi, hogy az utolsó fordulóra megmaradt a francia meccs után elveszettnek tűnő esély a bennmaradásra (még ha ez az esély halvány is).

Kétgólos előny

Már az első harmad sok szempontból történelmire sikerül. Ilyen jól még nem játszottunk a vb-n, az A csoportban először szereztük meg a vezetést, és először szereztünk emberhátrányos gólt. Kicsit csúfítja a képet, hogy sok buta szabálytalanság miatt emberhátrányok sorát kellet kivédekezni, négyszer került játékosuk a büntetőpadra. Az egyik ilyet nem sikerült kivédekezni, így alakult ki a 2-1-es állás.

A hatodik percben egy letámadás után megszerzett korongot Kóger tette vissza a kapu elé, Nagy Gergő érkezett, és bevágta a bal felsőbe. Aztán öt perccel később éppen Szirányi kiállítását igyekeztük megóvni, amikor egy korongszerzés után Vas János tette volna Sarauer elé a korongot, de beleért egy fehérorosz védő, így a kanadai honosított Lalande nem tudott védeni, a gólt pedig Vas kapta.

Majd Gallónak kellett kiülnie, és egy elveszített buli után nem figyeltünk eléggé a másik kanadaira. Geoff Platt teljesen egyedül volt a Rajnáról kipattanó korongnál, és nem okozott gondot bevágni.

Egyenlítettek, újra elmentünk kettővel

És a csoda folytatódott. Kaptunk megint egy buta védekezési hibából egy gólt, de a vb-n eddigi legrosszabb harmadunkban, a másodikban, vágtunk újabb kettőt. Sebők egy csúnyán eladott fehorosz koronggal lépett el egyedül és be is lőtte a ziccert, majd Galló Vilmos, aki rengeteget dolgozott eddig ezen a vb-n megérdemelt gólt szerzett. Maga harcolt meg a korongért, belépett a támadó harmadba, majd ügyesen lőtte el a kapus mellett. 

Ráadásul a harmad végére kettős emberelőnybe is kerültünk, amelyből a harmadik harmadra is maradt bőven.

Ezt kivédekezték a fehoroszok, aztán még egy előnyt. Látszott a játékunkon, hogy a biztonság a legfontosabb. Őrült rohanás kezdődött, persze a fehéroroszok rohantak jobban, a harmad második felében majdnem ötperces, játékmegszakítás nélküli időszak következett, amit egyre nehezebben viseltünk. De hozzá kell tenni, ekkor is biztonságosan védekeztünk (a fehéroroszok a harmad 8. percében tudtak először olyan helyzetbe kerülni, hogy kapura üthessenek), Rajnának csak egy bravúrt kellett bemutatnia.

Jött az utolsó öt perc. Ekkor már a legfontosabb az volt, hogy a harmadunktól minél távolabb ki tudjuk ütni a pakkot. Teljesen beszorultunk a végére, de volt egy-két veszélyes kontra. A fehéroroszok majdnem két perccel a vége előtt lehozták a kapust, majd emberhátrányba is kerültünk az utolsó 112 másodpercre. Derekasan harcoltunk és kihúztuk a meccset, ráadásul 3 másodperccel a vége előtt Vas János kivágott korongja elvánszorgott az üres kapuba, így két emberhátrányos góllal zártunk, Vasnak pedig két gól is összejött egyetlen meccsen.

Ezzel megnyertük. Csodálatos meccs volt, teljesen megérdemelten győztük le a 2006-os olimpiai negyediket. A vb-k történetében először szólt nekünk a himnusz hivatalosan is. A meccs legjobb magyar játékosának Rajna Miklóst választották a helyszínen, de mi is szavaztatunk:

Ki a legjobb magyar a fehéroroszok ellen?

A győzelem szép, de ezzel még nem maradtunk bent. Az A csoporthoz kétféle út vezet. Az egyik, hogy hétfőn legyőzzük a németeket, akkor bármi más eredménytől függetlenül bennmaradunk. Ha nem szerzünk három pontot a németek ellen, akkor a fehéroroszoknak kedden a franciák ellen kevesebb pontot kell szerezniük, mint most nekünk.

Magyarország-Fehéroroszország 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Szentpétervár, vezette: Jozef Kubus (szlovák), Tobias Wehrli (svájci)

Magyarország: Rajna, Vay - Szirányi, Wehrs, Sofron, Galló, Bartalis - Dudas, Sagert, Benk, Nagy K., Vas J. - Stipsicz, Vas M., Nagy G., Kóger, Sarauer - Mestyán, Kovács, Magosi, Erdély, Sebők.

Fehéroroszország: Lalande, Koval - Gotovec, Djukov, A. Kosztyicin, Pavlovics, Sz. Kosztyicin - Liszovec, Jevjenko, Platt, Sztasz, Linglet - Sinkevics, Henkel, Sztyepanov, Kovirsin, Gavrus - Usztyinyenko, Drozd, Gyemkov, Komarov, Kitarov.

Gólszerzők:

  • Nagy Gergő (Kóger, Sarauer) 05:31 (1-0)
  • Vas János (Sarauer) 10:31 (2-0)
  • Platt (Sztyepanov) 12:13 (2-1)
  • Gavrus (Kovrisin, Sztyepanov) 26:43 (2-2)
  • Sebők (Szirányi) 30:32 (3-2)
  • Galló (Sofron, Szirányi) 33:49 (4-2)
  • Vas János 59:57 (5-2)

Kapura lövések száma: 18:19 (4:10, 8:4, 6:5)

A B csoport állása

1 FIN  5 5 0 0 0 20:6 15
2 CAN  4 4 0 0 0 25:4 12
3 USA  5 3 0 0 2 18:12 9
4 GER  5 2 0 1 2 15:16 7
5 SVK  4 2 0 0 2 12:11 6
6 FRA  5 1 1 0 3 11:16 5
7 HUN  6 1 0 0 5 10:27 3
8 BLR  6 1 0 0 5 13:32 3