Eldőlt: a magyar hokiválogatott kiesett

2016.05.17. 15:50
A magyar jégkorong-válogatott sorsa a franca-fehérorosz-meccsen múlt, de mivel a fehéroroszok simán nyertek 3-0-val, így megpecsételték a mi sorsunkat. Kiesett a világelitből, és egy osztállyal lentebb folytatja a magyar csapat.

Franciaország-Fehéroroszország 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Ahhoz, hogy a magyar jégkorong-válogatott A csoportos maradjon, a franciáknak a rendes játékidőben le kell győzniük Fehéroroszországot, minden más eredmény a kiesésünket jelenti. Sajnos ez utóbbi teljesült, ahogy azért arra előre nagyjából számítani lehetett.

I. harmad

Ahogy az várható volt, alaposan belekezdtek a fehéroroszok az A csoportos jégkorong-világbajnokság csoportmeccseinek utolsó játéknapján, a számunkra legfontosabb meccsen. Pár perc alatt 5-0-ra állt kapura lövések aránya, az előre számíthatóan nem túl motivált franciák 10 perc alatt két emberhátrányt szedtek össze. 

Aztán lassan összeszedték magukat, de nem kerültek fölénybe. Kaptak ők is egy előnyt, 12-7-re jöttek fel a kapura lövésekben, egy nagy ziccerük is volt, a középről leadott lövést védte Koval, de a harmad vége felé újra állandósuló fehérorosz fölény. Újabb emberelőny, majd egy véleményes, de meg nem adott belorusz gól jött, az eredmény pedig az első harmad után 0-0 volt, ami a kiesésünket jelenti jelenleg. 

II. harmad

Még 1 perc 11 másodpercig hátrányban a franciák. Sőt, kettős hátrányba kerülnek. Tényleg nem érdekli őket már ez a meccs. Elképesztő tüzijáték a francia kapu előtt, az egyik hátrányt megúszták, sőt Sztepanov kiállítása miatt most 4 a 4 ellen. Majd a francia előny egy óriási lövéssel ért véget, de Koval ezt is fogta. Az ötödik percben járunk 19-9 a kapura lövés a beloruszoknak.

Még rosszabb hír, vezet Fehéroroszország, gyors koronggal a saját kapujuk mögül korcsolyázták le a franciákat, az egyik francia védő korcsolyájáról került a kapu elé a korong és Sztas közelről bekotorta. Nem sokkal később újabb fehérorosz előny jött. Megint francia előny, igazán meghagyhatnák a reményt. Ennek megfelelően óriási helyzetet hagynak ki, majd egy kihagyhatatlannak tűnőt, teljesen üres volt a kapu, de mellé. 

Pedig meg lehetne fogni ezt a fehérorosz csapatot, megint francia előny következik, négy perc van hátra a harmadból. Helyzetekig sem jutottak a franciák, a sorsunk viszont eldőlni látszik, 38:23-nál Geoff Platt is betalált, már 2-0 a fehoroszoknak, támadásból korcsolyázták le megint simán a franciákat, a kapus is mintha mellé nyúlt volna. Ebben a harmadban a franciák kicsit aktívabbak voltak, de helyzetük is csak egy akadt, a fehéroroszok 20 perce az A csoportban maradástól, 24-19 a kapura lövések aránya már csak a javukra.

III. harmad

Nyilván, hogy a franciák is megtehetnének annyit, mint a németek ellenünk, de ez egy ilyen sport, sőt a mi kezünkben volt a sorsunk. Ha így marad bánhatják majd jövőre, nem találkoznak velünk a párizsi-kölni vb-n. A magyar válogatott is a lelátón figyeli a meccset.

Egy belorusz előnnyel kezdődik a vélhetően utolsó harmad. És a meccs is eldőlni látszik, Sztas második gólját lőtte, 3-0-ről nehéz felállni, ez a francia válogatott szinte biztosan nem fog. Negyedóra marad a meccsből, de az álom véget ért. A franciák nyolc perc alatt egyetlen egyszer sem lőttek kapura, ez azért beszédes adat. Eltelt a harmad fele, még mindig nincs francia kapura lövés ebben a játékrészben.

Alig van játékmegszakítás, de igazából semmi sem történik. Nyolc perccel a vége előtt nagy fehérorosz helyzet marad ki, üres volt a rövid felső, de mellé ment a lövés. Elképesztő jelenet Koval kapuja előtt, heten feküdtek egymáson, majdnem mindenki Kovalon.

Öt perc van hátra, a kapuk már alig forognak veszélyben. A végére a franciák kaptak még egy előnyt. A másik ágon a norvégok 3-1-re verték a letteket, de egyik csapat sem jutott tovább. Közben ez a meccs is befejeződött, a fehéroroszok végül 3-0-ra nyertek.

Így aztán végleg eldőlt, Magyarország jövőre a divízió I/A csoportban folytatja, a velünk együtt kieső Kazahsztánnal, valamint Lengyelországgal, Ausztriával, Dél-Koreával és Ukrajnával. Az is biztos, hogy a torna április 22. és 28. között, de az még nem dölt el, hogy hol. A hivatalos honlap szerint eddig Bécs és Kijev jelentkezett.

Kikkel játszunk jövőre? 

A magyar válogatott így jövőre a divízió I/A-ban Ausztria, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Lengyelország és Ukrajna társaságában szerepel majd. A másodosztály tornájának megrendezésére az osztrákok és a dél-koreaiak jelentkeztek.