Vay Ádám az NHL-be igazolt

000 AH9Q4
2016.05.18. 18:22

Az NHL-ben szereplő Minnesota Wild csütörtök délután a Twitteren jelentette be, hogy kétéves, minimálbéres szerződéssel leigazolta a magyar hokiválogatott kapusát, Vay Ádámot.

A 22 éves hokis ingyen igazolható volt, és a mostani világbajnokságon mutatott nagyszerű védéseivel hívta fel magára a figyelmet. Pár napja már tudni lehetett, hogy figyelik őt Amerikából, és miután a magyar csapat kedden búcsúzott a tornáról, bejelentették a szerződtetését.

 Vay Ádám az MTI-nek elmondta: a vb alatt keresték meg őt és menedzserét e-mailen a Minnesota illetékesei, és az ügyeket már a menedzser intézte.

Egyelőre annyit tudok, hogy júliusban már ki kell mennem edzőtáborba a csapathoz, ott tartanak a fiataloknak felmérőket, edzéseket és talán mérkőzéseket is. Keményen kell tovább dolgoznom, most jön csak az igazi kihívás

- mondta Frankfurtból, ahol a Szentpétervárról hazatérő válogatott este az átszállásra várt.

A két méternél is magasabb Vay három meccsen védett a vb-n, 3,67-os meccsenkénti kapott gólátlaggal. Az amerikaiak ellen 35, a finnek ellen 48, Kanada ellen 11 lövést hárított, a finnek ellen 51 védésből fogott ennyit, az akkori 94,1 százalékos védőmutatója A-csoportos szinten is kimagasló volt. Az előző idényt a Debrecennél töltötte.

Vay korábban két évet játszott a Western States Hockey League-ben induló El Paso Rhinosnál, 58 meccsen 93 százalékos védőmutatója volt.

Korábban Szuper Levente, Gröschl Tamás, Vas János és Nagy Gergő került nagyon közel az NHL-hez, legközelebb Szuper jutott, aki kilenc előszezonmeccsen védett, tétmeccsen ő sem mutatkozhatott be.