Vay lenyűgözött minket, nem a kispadra szerződtettük

000 AL9SS
2016.05.21. 10:53

Szerdán az észak-amerikai profi jégkorongligában szereplő Minnesota Wild leigazolta Vay Ádámot, az NHL-klub kétéves szerződést kötött a 22 éves kapussal.

Vay hihetetlen formában védett a hokivébén, a világbajnokság alatt keresték meg őt és menedzserét e-mailen a Minnesotától. A 196 centiméter magas kapus a világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, Kanada, Finnország és az Egyesült Államok ellen is remekelt, a lövések 91,1 százalékát hatástalanította.

A Jégkorongblog megszólaltatta a Wild egyik vezetőjét, Brent Flahr készségesen nyilatkozott.

„Nagyon egyszerűen került a látókörünkbe, láttuk mindhárom mérkőzését és

lenyűgözött bennünket az atletikussága, a technikája, a versenyzői mentalitása. Nem szabad elfelejteni, hogy topcsapatok ellen védett,

Kanada, Finnország és az USA, tehát a világelithez tartozó játékosok tesztelték élesben. Kiválóan megfelelt ezen a vizsgán, ezek után játékosmegfigyelőink felvették a kapcsolatot az ügynökével és a játékossal. Talán a finnek ellen mutatott teljesítménye volt az, amely után még biztosabban éreztük, hogy érdemes tennünk vele egy próbát."

Ez a szerződés még nem jelenti azt, hogy Vay rögtön az NHL-ben fog játszani.

„Az Európából érkező kapusoknak hagyunk némi időt az akklimatizálódáshoz. Itt kisebb a pálya, más a kultúra, sok újdonsággal találkoznak, amit mindenkinek időbe telik megszokni. Fokozatosan kapja majd az egyre nehezebb feladatokat, a nagyobb terhelést. Először az újoncok edzőtáborában ismerkedhet meg a csapattal, aztán jön a nagyok campje, majd minden valószínűség szerint az egyik alacsonyabb ligában, az ECHL-ben, vagy az AHL-ben kezdi majd pályafutását.

Az ő életkorában fontos, hogy sokat védjen, ezt igyekszünk szem előtt tartani. Nem a kispadra szerződtettük Vay Ádámot.”

Vay az előző idényben, a Mol Ligában a Debrecenben játszott, és a szezon legjobbjának választották. Játszott már a tengerentúlon, az Egyesült Államokban, ahol a nyugati államok hokiligájában (WSHL), az El Paso Rhinosban két szezont húzott le.

Magyar játékos még sosem játszott az NHL-ben. Szuper Levente a Calgary Flames cserepadjáig jutott, Vas János a Dallas Stars tartalékjai között volt. Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, de nem kötött vele szerződést.

(Borítókép: Vay Ádám az oroszországi jégkorong-világbajnoság B csoportjának ötödik fordulójában a Magyarország - Egyesült Államok mérkőzésen, 2016. május 13-án. Fotó: AFP / Alexander Nemenov)