NHL-bajnok és vb-2. hokis jön Budapestre

000 AC1SR
2016.10.31. 16:34
Az újjáépülő, jövő évi világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott igazi erőpróba előtt áll. Előbb Kanada, majd divízió I/A-s ellenfelek jönnek Budapestre.

A magyar hokiválogatott is megkezdi a felkészülését a jövő évi feladatokra, így elsősorban a kijevi divízió I/A csoportos világbajnokságra. A csapat november 1-én Kanadával játszik felkészülési meccset a Tüskecsarnokban. Persze, nem Sidney Crosby, vagy Cory Perry jön Magyarországra, de aki kilátogat, bombaerős csapatot fog látni.

"Először vagyok Budapesten, és lenyűgöző a város és a vendégszeretet, amivel találkozunk. Jó lehetőség lesz ez nekünk, hogy felkészüljünk az előttünk álló feladatokra. Scott Salmond, a kanadaiak sajtófőnöke még hozzátette: 

Megtiszteltetés, hogy egy olyan csapat ellen játszhatunk, amely megérdemelné az A csoportot,

ha a franciák egy kicsit segítettek volna minket Szentpéterváron."

Burke, a kanadai válogatott igazgatója - visszavonult világhírű kapus - még hozzátette azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol a keddi meccset vezették fel a sajtó képviselőinek, csapatuk a hét második felében a Deutschland Cupon vesz részt, és a keddi felkészülési találkozó pedig egyértelműen a magyar és a kanadai szövetség közötti remek kapcsolatnak köszönhető.

Itt lesz Maxime Talbot például, aki jelenleg az orosz elitligában, a KHL-ben szereplő Lokomotiv Jaroszlavl csatára. Talbot 2009-ben Stanley-kupát nyert a Pittsburgh-gel, a döntő hetedik meccse éppen az ő góljával dőlt el, így a 704 NHL-meccses támadó örökre beírta magát a liga történelemkönyvébe.

Derek Royt is jól ismerhetik a drukkerek. A 33 éves csatár 11 szezont húzott le az NHL-ben, ebből nyolcat a Buffalóban, majd Dallasban, Vancouverben, St. Louisban, Nashville-ben és Edmontonban hokizott. Tekintélyt parancsoló 738 meccse, 189 gólja és 524 pontja van a világ legjobb bajnokságában. 

Évek óta a Sprengler-kupában induló kanadai válogatott hagyományosan az Európában játszókra épül. A 23 fős keretben 14-en a KHL-ben, öten a német, hárman a svéd élvonalban szerepelnek, egy hokis pedig a finn topligában játszik.

Tizenegy olyan hokis van, aki elkelt az NHL játékosbörzéjén, a drafton. Közülük éppen Roy a legelőkelőbb, második kör 32. helyén. Csak kilencen nem jutottak el a legjobbak közé, de ők is az AHL-ben játszottak számtalan meccset. Utánpótlás-világbajnokok és ismét Roy révén világbajnoki érmes is van a keretben. Nem kell ragozni, a színvonal garantált lesz.

Név Jelenlegi klubja NHL-draft Tengerentúli liga* Meccs Gól Gólpassz Megjegyz.
Kapusok                     
Barry Brust Slovan Bratislava (KHL) Minnesota 2002 – 73. NHL 11       AHL-bajnok
Danny Taylor Szibir  (KHL) Los Angeles 2004 – 221. NHL 3         
Hátvédek                     
Jesse Blacker Nürnberg Ice Tigers (német) Toronto 2009 – 58. NHL 1 0 0 OHL (junior) bajnok 2-szer
Jamie Fraser Vienna Capitals (osztrák) - NHL 1 0 0 ECHL a hónap újonca
Chay Genoway Jokerit Helsinki (KHL) - NHL 1 0 1 NCAA-bajnok 2-szer
Geoff Kinrade Nyeftyehimik (KHL) - NHL 1 0 0 AHL-bajnok
Brady Lamb Augsburger Panther (német) - AHL 95 5 13 NCAA-bajnok
Patrick McNeill ERC Ingolstadt (német) Washington 2005 – 118. AHL 411 45 156 U17-es világbajnok, AHL-bajnok 2-szer
Mat Robinson Dinamo Moszkva (KHL) - AHL 5 0 1   
Csatárok                     
Brandon Buck ERC Ingolstadt (német) - AHL 83 4 17   
Kevin Clark Brynas IF (svéd) - AHL 160 26 30   
Bud Holloway CSZKA Moszkva (KHL) Los Angeles 2006 – 86. NHL 1 0 0   
Riley Holzapfel Vienna Capitals (osztrák) Atlanta 2006 – 43. AHL 335 101 170 U20-as világbajnok
Brandon Kozun Lokomotiv Jaroszlavl (KHL) Los Angeles 2009 – 179. NHL 20 2 2 WHL-bajnok U20-as vb-2.
John Lammers Innsbruck (osztrák) Dallas 2004 – 86. AHL 156 27 35 ECHL-bajnok
Jon Matsumoto Red Bull München (német) Philadelphia 2006 – 79. NHL 14 2 0 CHL év újonca
Trevor Parkes Augsburger Panther (német) - AHL 204 32 44   
Derek Roy Avangard Omszk (KHL) Buffalo 2001 – 32. NHL 738 189 335 OHL-bajnok, 2-szeres vb-2.
Greg Scott CSZKA Moszkva (KHL) - AHL 270 54 84   
Paul Szczechura Traktor Cseljabinszk (KHL) - NHL 92 10 10   
Max Talbot Lokomotiv Jaroszlavl (KHL) Pittsburgh 2002 – 234. NHL 704 91 113 Stanley Kupa-bajnok

*A tengerentúli ligánál a legmagasabb osztály, amit elért és az ott lejátszott meccssei, góljai, pontjai

Egy régi, kedves ismerős is lesz a vendégek kispadján, az egyik edzőjük Tyler Dietrich, aki augusztusig a Fehérvár AV19 vezetőedzője volt. "Ez a budapesti állomás jó lehetőség, hogy teljesen összeálljon a csapat a Deutschland Kupa előtt. Magyarország motivált ellenfél lesz" - jegyezte meg az magyar szövetség honlapján Dietrich.

Az is külön érdekesség, hogy a magyarok szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz korábban irányította a kanadai együttest a Deutschland Kupán.

"Biztos vagyok benne, hogy a kanadaiak relatíve erős csapattal érkeznek, ugyanakkor nyilván lényegesen más összeállítással, mint amellyel a világbajnokságon találkoztunk. Nem lesz könnyű feladat számukra ilyen rövid idő alatt összerakni a játékrendszereket, úgy gondolom, határozottan fel kell tudnunk venni a versenyt majd ezzel az együttessel" - fogalmazott Chernomaz.

Keményen fogunk játszani és küzdeni egy komoly válogatott ellen. A keretet úgy állítottuk össze, hogy sok játékosunk legyen, akik a vb-n is játszott, de behívok olyan hokisokat is, akik az utolsó keretszűkítésnél estek ki a májusi vb előtt" - tette még hozzá Chernomaz a hétfői sajtótájékoztatón.

A kanadaiak elleni meccs után csütörtöktől vasárnapig nemzetközi tornán vesz részt a magyar csapat, amely először csütörtökön a lengyelekkel, majd szombaton a dánokkal találkozik, vasárnap pedig a helyosztókat rendezik. A másik ágon az olasz, az osztrák és a dél-koreai együttes szerepel.

"A torna végeredménye számunkra nem elsődleges, itt a legfontosabb az, hogy minél több fiatal játékosunknak adjuk meg a lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat ezen a szinten" - tette hozzá Chernomaz az MTI-nek.

Öröm volt hallani még Scott Salmond, a kanadai válogatott sajtófelelősének a szavait is: 

"Óriásit fejlődött a magyar hoki. Talán nem hiszik el, de nagyra értékelik Kanadában a magyar szurkolókat is.

Ahogy a meccsek végén, az eredménytől függetlenül a himnuszt éneklik, azt minden kanadai megsüvegeli

. Nekünk az a dolgunk, hogy a hokit népszerűsítsük a világon bárhol, amerre járunk. Kedden egy szakértő, szenvedélyes közönség vár ránk. A feladatunk az olimpiára való felkészülés. Mivel nem tudjuk az NHL kiket enged majd el, fontos körülnézni Európában. Ezért lesz egy motivált kanadai csapat a jégen és nagyszerű erőpróba a keddi meccs."

Senkinek ne legyen kétsége, egy motivált kanadai csapat jött Budapestre, és nekünk csak ez egy felvezető lesz, mert utána péntektől hat válogatott ellen játszunk felkészülési meccseket. Aki élőben szeretné megnézni a meccset, a jegyed,hu oldalon még tud vásárolni belépőket a meccsre. 

A magyar válogatott többnyire a Fehérvárra és a MAC Budapestre épül. Sok olyan játékos van, aki ott volt a szentpétervári vb-n, de új csapatot kell építeni a jövő évi vb-re. Ennek jegyében zajlik ez a torna is, amelynek válogatási elvével szemben azért fogalmazódtak meg kritikák, nem is egy. Egy biztos: a torna után lesz majd érdemes mérleget vonni.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Arany Gergely (MAC), Bálizs Bence (MAC), Hetényi Zoltán (Fehérvár), Rajna Miklós (Fehérvár).

Hátvédek: Gőz Balázs (Miskolc), Kiss Dániel (UTE), Kovács Bronson Zoltán (MAC), Mestyán István (MAC), Orbán Attila (Fehérvár), Pozsgai Tamás (MAC), Sagert Kalvin (Fehérvár), Szabó Dániel (Fehérvár), Szirányi Bence (Fehérvár), Varga Arnold (Debrecen), Vokla Roland (MAC), Kevin Wehrs (Villach - AUT).

Csatárok:  Bartalis István (Schwenningen - GER), Benk András (UTE), Bodo Christopher (Fehérvár), Csányi Karol (UTE), Erdély Csanád (Fehérvár), Hári János (Leksand - SWE), Kocsis Ferenc (Fehérvár), Kovács Csaba (MAC), Kóger Dániel (Fehérvár), Könczei Áron (MAC), Magosi Bálint (Miskolc), Nagy Gergő (MAC), Nagy Krisztián (MAC), Orban Brance (Fehérvár), Sarauer Andrew (Fehérvár), Sárpátki Tamás (Fehérvár), Sofron István (Fehérvár), Somogyi Balázs (MAC), Terbócs István (MAC), Vas János (Fehérvár).

A torna csoportbeosztása

I. csoport: Ausztria, Olaszország, Koreai Köztársaság

II. csoport: Magyarország, Lengyelország, Dánia

A válogatott heti programja

  • November 1., kedd:  

Magyarország-Kanada 17.00

  • November 3., csütörtök:

Ausztria-Olaszország 15.30

Magyarország-Lengyelország 19.00

  • November 4., péntek: 

Olaszország-Koreai Köztársaság 15.30

Lengyelország-Dánia 19.00

  • November 5., szombat:

Koreai Köztársaság-Ausztria 16.30 

Dánia-Magyarország 20.00

  • November 6., vasárnap:

Az 5. helyért: 12.00, a 3. helyért: 15.30, döntő: 19.00.