Olyat történhet a hoki-vb-n, ami még soha

2017.03.27. 10:55

Szinte elképzelhetetlen, hogy a világ egyik legjobb hokis nemzeténél ilyen megtörténhet: az Egyesült Államok férfi és női válogatottja is távol maradhat a világbajnokságtól. Az ok sem hétköznapi, bojkottálni akarják a tornát.

Még március közepén jelentek meg olyan hírek, hogy a női csapat komoly erkölcsi vitába keveredett a helyi szövetséggel. Az eddig hétszeres világbajnok és címvédő csapat tagjai a tisztességes bérekért és a méltányosabb támogatásért emelték fel a szavukat.

Az ügyben nagyobb erőlelépés nem történt, pedig március 31-én már vb-meccseket kellene játszani az Egyesült Államokbeli Plymouth-ban. Sőt, a szövetség tett olyan kijelentéseket is, hogy nem hagyja magát zsarolni, és egy ifjúsági játékosokból álló válogatott fogja képviselni az országot a vb-n.

Arra viszont ők sem gondoltak, hogy a férfi válogatott is kiáll a nők mellett. Ha nem tesz lépéseket a szövetség a helyzet rendezéséért, akkor ők sem vesznek részt a májusi, Párizsban és Kölnben rendezett világbajnokságon.

Óriási presztízsveszteség lenne, ha egy olyan csapat mondaná vissza a szereplést, amelynél többször csak Kanada és Svédország szerepelt a vébén. Az eddigi 78 vb-ből 67-szer az A csoportban indult, és 2 aranya mellett kilencszer második, hétszer harmadik volt. 

A világbajnokság szervezői és a sportág irányító számára sem mindegy, hogy az NHL-es sztárok helyett egyetemistákkal érkezik-e az amerikai csapat.

A labda most tehát az Egyesült Államok szövetségének a térfelén van. Sürgősen lépniük kell valamit, mert pénteken kezdődik a női vb. 1990 óta rendeznek a nőknek világbajnokságot, eddig csak Kanada-Egyesült Államok döntő volt. Az amerikaiak hétszer nyertek, 2005 óta kilencből hétszer.