Ezért a győzelemért most alaposan megszenvedtünk

2017.04.22. 15:21 Módosítva: 2017.04.22. 15:22

Magyarország 5-3-ra legyőzte Ukrajnát a divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság első meccsén. Kemény csata volt és nem egyszerű egy vb első meccsét játszani, ráadásul ebédidőben. De nem csak ezért szenvedett meg a magyar csapat.

A meccs közvetítését itt olvashatja vissza>>>

Az elején úgy kalkuláltunk, hogy vélhetően ez az a meccs, ami tutira meglesz, még akkor is, ha a sportban nincs sosem ilyen. Arra is számítani lehetett, hogy az ukránok óriási becsvággyal kezdenek és ennek megfelelően is estek nekünk. Aztán két perc után már helyére kerültek a dolgok, de valahogy mégsem úgy alakult, ahogy elterveztük.

Ennek elsősorban az egyik oka az volt, hogy túl sok volt a pontatlanság az előre játékban, és a védekezésben is sok furcsaság történt. Ez pedig a hihetetlen rossz jégminőségnek (bár ez lett volna csak az egyetlen baj a szervezéssel) is betudható. Vezettek is az ukránok, de még egy perc sem telt el, amikor Bartalis remek góllal egyenlített.

Mentünk előre, beszorítottuk az ellenfelet, de valahogy nem akartak jönni a gólok. A második harmadban viszont csak húsz másodperc kellett, és Vas szép góllal megint minket juttatott előnyhöz. VIszont ekkor jött egy olyan időszak, amely figyelmeztető lehet a következő meccsekre nézve. 

Buta védekezési hibák, és máris az ukránoknál volt megint az előny. De pontosan azért igyekszünk visszafelé az A csoportba, mert van ennek a csapatnak komoly lelki tartása. 

A harmad felénél egyenlítettünk, és érezni lehetett, hogy csak idő kérdése a győztes gól megszerzése. Meg is lett, aztán még egy ráadás. Nyertünk. De ez még amolyan bemelegítő meccs volt a nehéz feladatokra. Ami két nap múlva el is jön, amikor Ausztriával kell játszanunk.

Büszke a játékosaira Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Chernomaz - akinek ukrán ősei vannak - a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: mindig nehéz győzni a nyitómérkőzésen, és most is 10-20 percig idegesek voltak.

"Ekkor még nehezen járattuk a korongot, majd amikor 2-1-re fordítottunk, három kiállítást szedtünk össze a támadóharmadban. Ezzel esélyt adtunk az ellenfélnek, és élt is vele. Tovább kellett harcolnunk" - értékelt a kapitány. Hozzátette: a záróharmadban visszatértek az eredeti játéktervükhöz, nyomást gyakoroltak a hazaiakra, hibázásra kényszerítették őket, és fordítottak.

A kapus Rajna Miklós szerint a világbajnokságokon mindig kritikus az első mérkőzés, emiatt is volt egy kicsit görcsös a magyar válogatott játéka.

"Nehezen kaptuk el a fonalat, de az a fontos, hogy sikerült nyernünk. Sajnos a jég minősége sem volt olyan, amilyet az előző két nap megszoktunk. Ez a gyengébb csapatnak kedvezett, nem tudtuk jól járatni a korongot. Nekem sem ment jól, ugyan voltak jó védések, de elkerülhető gólok is" - mondta az MTI-nek a fehérvári kapus.

Az 5-3-as végeredményt beállító Hári János kiemelte, hogy az ukránok szinte találták a góljaikat.

"Sokkal többet volt a korong az ő harmadukban, mi birtokoltuk többet, de a hibáinkból éltek. Végig bíztunk benne, hogy a jégen is bebizonyítjuk, jobbak vagyunk az ukránoknál" - tette hozzá a csatár.

A csapatkapitány Bartalis István a gólszépségversenyre esélyes találatáról csak annyit mondott: szerencséje volt.

"Fiatal csapatunk van, lassan összerázódunk, és emiatt is volt nehezebb ez a meccs. Ha a védekező harmadunkban egyszerűbben játszunk, gyorsabban hozzuk ki a korongot, akkor az ilyen meccseket simábban nyerjük. Az utolsó harmadban is nagy nyomás alá helyeztük az ukrán védelmet, és ekkor már a gólok sem maradtak el" - nyilatkozta a Németországban légióskodó támadó.

Magyarország-Ukrajna 5-3 (1-1, 1-2, 3-0)

Gól: Bartalis (15.), Vas (21.), Sarauer (51.), Dansereau (53.), Hári (60.), illetve Kuzmik (14.), Bucenko (28., 39.)