Hokivébé: sorsdöntő meccs jön, ha kikap a válogatott, oda a feljutás

2017.04.25. 12:07

A magyar jégkorong-válogatott az eddig veretlen Dél-Korea ellen folytatja a kijevi divíziós világbajnokságot kedd délután. Ha csapat újra kikap, elszállnak az A csoportos esélyek. 

Nem lesz egyszerű feladat, hiszen az osztrákok elleni meccs után egy olyan kudarcból kell felállni, amely történhetett volna fordítva is, hiszen a két azonos tudású csapat meccsét a jobb emberelőny-kihasználás döntötte el. Az első harmad kiegyensúlyozott volt, a másodikban szinte alig volt kidolgozott helyzet, a korongot kergettük mi és az osztrákok is. Érezhető volt negyven perc után, hogy az nyer, aki a következő gólt üti. Hiába hívta fel a szakmai stáb a játékosok figyelmét, buta kiállítás pecsételte meg a mérkőzést. 

A legnagyobb kérdés az, hogyan sikerül 20 óra alatt regenerálódni egy hihetetlenül veszélyes és roppant gyors csapat ellen. A koreaiak már messze túlteljesítették a tervüket, de nyilván minél messzebbre szeretnének jutni. A hétfői vereséggel még nem úszott el semmi, hiszen könnyen körbeverés alakulhat ki, és ha kedden nyerünk, valamint a kazah és az osztrák válogatott is hozza a papírformát, akkor négy csapat lesz hat ponttal. 

De a legfontosabb lépés ma legyőzni Dél-Koreát, ami roppant gólérzékenyen és pontosan játszik. Eddig 43 lövésből 9 gólt ütöttek, ez 20,93 százalékos eredményességi mutató. Jól érzékelteti a fölényüket, hogy a második Ausztria 9,62 százalékkal (mi a negyedikek vagyunk 7,5 százalékkal) áll. Nem lőnek sokat kapura, de ami arra megy, az sokszor bemegy. Amiben még sokkal jobbak nálunk, az az emberelőny-kihasználás, a speciális egységünk Ausztria ellen csődölt be igazán.

Az első soruk nagyon erős. Kim Ki Szung és An Dzsin Huj már 3-3 pontot szerzett, és nekik is van öt kanadai hokisuk, akik főleg a védelmet erősítik. Így a kapus Matt Dalton és a védők, Bryan Young, Eric Regan, valamint Alex Plante, aki ráadásul roppant ponterős. A csatár Michael Swft is két asszisztnál jár már. A sebességükre jellemző, hogy a kazahok elleni meccset a harmadik harmadban négy perc alatt fordították meg. 

Dél-Koreában hatalmas fejlődésnek indult a jégkorong. Ennek az az oka, hogy rengeteg pénzt fektettek a sportágba, hiszen csak így indíthatnak majd csapatot a hazai rendezésű, 2018-as pjongcsangi téli olimpián. A honosított játékosok mellett a kispad is bombaerős: a szövetségi kapitány Jim Paek, aki kétszer nyert Stanley-kupát a Pittsburghgel, segítője pedig Richard Park, aki 14 NHL-es szezon után kezdett el szakvezetőként dolgozni.

A magyar csapatnál szerkezetváltásra lesz szükség, hiszen a cél a középső harmadban megfékezni a támadásaikat, és lehetőleg kerülni kell a védekező harmadban az egy az egy elleni játékot. Továbbra is fontos tényező a kiállítások elkerülése, mert az emberhátrányos helyzetekben eddig nem túl erős a magyar válogatott, két meccs után ebben is jobbak nálunk. 

A dél-koreai válogatott ellen először 1982-ben játszottunk, és 18-2-re győztünk. A többi meccsen is rendre nagy különbségű magyar siker született. A legfájóbb vereséget a 2013-as, budapesti világbajnokságon szenvedtük el ellenük, amikor hosszabbítás után kaptunk ki 5-4-re, és nem sikerült a feljutás. Tavaly felkészülési meccsen 3-2-es vereség lett a vége, idén viszont a Dél-Koreában edzőtáborozó fiatal csapatunk 5-2-re verte ezt a koreai csapatot. Valami hasonló eredmény kellene kedden is.