Lejátszottuk a vb legizgalmasabb meccsét, de

Image uploaded from iOS (1)
2018.04.26. 22:06 Módosítva: 2018.04.26. 23:37

Magyarország 3-2-re legyőzte Lengyelországot a budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokság negyedik játéknapjának első meccsén (a folytatásban szlovén-kazah és brit-olasz pénteken). Nagyon fontos meccs volt ez: úgy indultunk neki, hogy ha kikapunk, nagyon közel a kiesés, hiszen utolsó helyről várjuk az utolsó meccset, de ha nyerünk, még fel is juthatunk.

Nyertünk, de nem dőlt el semmi. Bár ehhez nagyon valószínűtlenül alakuló eredmények kellenének,

még mindig kieshetünk, és továbbra is csak csekély esélyünk van, hogy feljussunk.

A kieséshez ennyi minden kellene:

  • Pénteken Szlovénia, szombaton a lengyelek is legyőzzék a kazahokat és
  • szombaton Szlovénia kikapjon az olaszoktól és
  • mi kikapjunk a britektől.

Mert ebben az esetben Szlovénia, Lengyelország, Kazahsztán és Magyarország is 6 pontos lenne, egy minitabella készülne, ahol mi 1 győzelemmel és 2 vereséggel állnánk, akárcsak a kazahok, akik viszont legyőztek minket. Minderre nemcsak a matematikai valószínűségszámítás szerint kicsi az esély: sem a szlovénok, de főleg a lengyelek nem olyannak tűnnek eddig a vb-n, mint akik le tudnák győzni Kazahsztánt.

A feljutás hasonlóan bonyolult dolog. Ehhez kell két kazah győzelem a fent említett két meccsen, egy magyar siker a britek ellen szombat este, valamint az, hogy az olaszok szombaton kikapjanak a szlovénoktól (a papírformát nézve ebből a négy eredményből három egyáltalán nem lehetetlen, és az is látszik, hogy a szlovén-olasz meccs nekünk így vagy úgy, de nagyon fontos lehet). Szóval

ha a pénteken négykor kezdődő szlovén-kazah a szlovénok sikerét hozza, szombaton az összes meccsen lesz izgulnivalónk.

De mielőtt ennyire előre tekintenénk, nézzük a csütörtök esti meccset, ami hatalmas érzelmi hullámvasutat hozott, szerethetően és ijesztően pocsékul is játszott a válogatott.

Jó kezdés

Az első olyan harmadot produkáltuk ezen a világbajnokságon, amelyet Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány elképzelt. Megtanultuk a kazah, az olasz, vagy legutóbb a szlovén csapat ellen is, hogyan kell dominálni a bedobástól kezdve és ezt végre átültettük a gyakorlatba is.

Már az első pillanattól kezdve úgy játszott a válogatott, hogy ezt a meccset meg kell nyerni. 64 másodperc telt el és az agresszív játékunk máris eredményt hozott. Sebők Balázs, a magyar csapat legjobbja ezúttal is bizonyított, kétszer lőtte rá, a második bement. Sebők a meccs végére 5 pontos lett (3 gól, 2 gólpassz), amivel jelenleg vezeti a vb kanadai táblázatát.

Sikerült megzavarni a lengyeleket, domináltunk és egy percig nem álltunk le a gól után. Ennek is köszönhető, hogy gyorsan jött a második is. Benk András egy gyorsan felhozott korongot lőtt az üres kapura, a kapus most is beleért, de védeni nem tudott, a testéről a hálóba jutott a korong. A motiváció továbbra is megmaradt. Keményen dolgoztunk, még ha nem is szép hokival, de irányítottuk a meccset és az első szünetre 2-0-val mentünk.

Totális csőd

A második harmadra aztán megfordult a világ. Ahelyett, hogy okos játékkal mentünk volna megint rá a lengyelekre, egyre nagyobb teret hagytunk nekik. Jöttek is fel, és voltak annyira rutinosak, hogy ezt ki is használták. Szinte teljesen eltűnt a magyar dominancia, megint előjött az a rossz tulajdonsága a csapatnak, amelyet az elmúlt három meccsen is megtapasztaltunk.

Rengeteg korongvesztés a saját harmadunkban, sokszor az ötlet nélküli hoki. Negyedórának kellett megint eltelni ahhoz, hogy a saját játékunkat játsszuk, de a ziccerek megint nem jöttek. A második lengyel gól volt tanítható, a védők nagyon messze – a magyar védőmunka gyengeségét jelzi, hogy az egész vb-n Vay Ádám kapta a legtöbb lövést a kapujára, 146-ot, meccsenként átlag 36,5-öt –, a támadók még messzebb, így aztán Chielewski még másodpercekig gondolkodhatott, hova is lője el pontosan a korongot. 2-2-vel érkeztünk meg az utolsó harmadra.

És még egy fordulat

Aztán a harmadik harmad úgy kezdődött, mint az első. Most csak 29 másodperc kellett a gólhoz, Hári János vágta kapura, a korong korcsolyákon változtatott irányt, és végül a lengyel kapuban kötött ki.

Meneteltünk tovább és jöhetett volna az újabb gól, de ezúttal Kógernek nem sikerült eltalálnia az üres kaput, igaz ő elütött felette. Ahogy közeledett a meccs vége, a lengyelek egyre nagyobb elánnal mentek az egyenlítésért. Tényleg nagyot küzdöttünk, kapkodtunk sokszor, de butaságot legalább most nem csináltunk. A végén még ütöttünk egy időntúli, üres kapus gólt, de az már mindegy volt, megnyertük ezt a nagyon fontos meccset, visszavágva az olimpiai selejtezős budapesti vereségért és a tavalyi kijevi világbajnoki 0-2-ért.

És akkor a folytatásban, ahogy írtuk is, pénteken négytől kazah-szlovén meccs, aztán este brit-olasz. Előbbi nagyon fontos nekünk, ha a kazahok nyerik, akkor egy kicsit még távolabb vagyunk a kieséstől és még közelebb a feljutáshoz.

Magyarország-Lengyelország 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)

Gólszerző: Sebők, Benk, Hári, ill. Komorski, Chmelewski

A csoport állása

A vb állása                     
1 Kazahsztán 3 2 0 0 1 9-4 6
2 Olaszország 3 2 0 0 1 8-4 6
3 Nagy-Britannia 3 2 0 0 1 9-10 6
4 Magyarország 4 2 0 0 2 7-11 6
5 Lengyelország 4 1 0 0 3 10-13 3
6 Szlovénia 3 1 0 0 2 7-8 3