Hihetetlen dráma után ért véget a svájci hokicsoda, Svédország a világbajnok

2018-05-20T215648Z 1498063540 UP1EE5K1OYO2E RTRMADP 3 ICEHOCKEY-
2018.05.20. 23:20

Svédország megvédte a jégkorong-világbajnoki címét, miután a koppenhágai döntőben hosszabbítás után, szétlövéssel győzte le a kiválóan menetelő Svájcot, amely története második vb-döntőjét is a svédek ellen bukta el. A svédek tizenegyedszer nyertek vb-t, az elsőt 1953-ban. 1991-ben és 1992-ben fordult elő legutóbb, hogy világbajnoki címet tudjanak védeni.

Látványosan kezdődött az első harmad. Egy kiváló svájci kombináció után, a svédek egyik akcióját Mika Zibanejad a kapu előtt lőtte keresztbe. Nagy csata folyta, hol a svéd, hol a svájci kapu került veszélybe egy-egy remek keresztpassz után. A harmad felénél mindössze nyolc kapura lövés számoltak össze, ami kevésnek számított, de azért, mert a mezőnyben hatalmas küzdelem folyt, sok volt a jó blokk, elsősorban megint a svájci oldalon. Aztán a 12. percben jött az első fordulat, amikor a svájci Nino Niederreitert kiállították.

Innentől a svédek úgy a kapujuk elé szögezték a svájciakat, mint Kanada tette azt a szombati elődöntő utolsó harmadában. Hirtelen 11-5-re ugrott a kapura lövések száma a svédek javára, de mégis Svájc szerzett előnyt. Niederreiter előbb ziccerben elütött a korong felett, majd másodjára behúzta Anders Nilsson lábai között. De csak 76 másodpercig tartott a svájci előny. Gustav Nyquist zseniálisan vett le egy korongot a levegőben, majd kilőtte a felső sarkot.

A második játékrészben aztán Svájc szerzett vezetést, egy remek akció végén Timo Meier lépett meg és kilőtte a hosszú sarkot. A svédek megint beindultak ziccereik voltak és megint beszorították az ellenfelüket. Az utolsó nyolc perc forgatókönyve gyakorlatilag megegyezett az első harmadéval, aminek ismét gól lett vége. Mika Zibanejad majdnem a kékvonalról vágott hatalmas bombát a kapuba. Az utolsó két percben aztán feltámadt Svájc, de az addig néhányszor bizonytalan Nilsson kapus a helyén volt és magabiztosan védett.

Döntetlennel fordultak tehát a csapatok az utolsó harmadra. Svéd ziccerrel kezdődött és végződött a harmad. Közte pedig többnyire masszív védekezés, a létező legkevesebb elkövetett hibával, ami ekkor már végzetes lett volna. Ezt azért a játék minősége is megsínylette, inkább a helyi svéd és svájci szurkolóknak maradt izgalmas a meccs, ami végül hosszabbításban csúcsosodott ki.

Következett a 20 percig tartó hirtelen halál, már csak 4 a 4 ellen. Sokáig a svédek uralták ezt a szakaszt, de komoly helyzet az első öt percben nem akadt, aztán voltak veszélyes lövések mind a két oldalon, de ami az utolsó másodpercben történt, arra nincsenek szavak. A dudaszó pillanatában egy elképesztő svéd bomba a svájci kapuvason csattant. Így aztán a büntetők döntöttek. Az orosz rulettet végül a svédek nyerték 2-1-re, Ekman Larsson és Forsberg belőtte, a másik oldalon ez csak Androghettónak sikerült. Svédország 2018-ban a jégkorong-világbajnok.

Az Egyesült Államok lett a világbajnokság bronzérmese, miután a Kanada elleni helyosztón 4-1-re tudott nyerni. Előbb Chris Kreider ütött úgy gólt, hogy a korong a legjobb kanadai, Connor McDavid mind a két korcsolyáját érintve csúszott át a kanadai lábai között. Kreider nem hibázta el a ziccert. Aztán Marc-Edouard Vlasic lövése csúszott át. ezúttal az amerikai kapus lábai között. Aztán a hajrában jött az amerikai Nick Bonino, aki egy távoli lövés után lecsorgó korongot szépen húzott el Curtis McElhinney, a kanadai kapus mellett és emelte az üres kapuba. Ez volt amúgy a pontkirályságra törő Patrick Kane 20. pontja, ő adta a gólpasszt.

2018-05-20T200249Z 67704988 UP1EE5K1JOPXQ RTRMADP 3 ICEHOCKEY-WO
Fotó: Grigory Dukor

Aztán Kanada kétszer is levitte a kapust, kétszer is gólt kapott belőle, előbb Anders Lee, majd Chris Kreider is betalált. Az Egyesült Államok három év után lett megint bronzérmes, Kanada pedig négy év után maradt le ismét a dobogóról.

Jégkorong-világbajnokság,

Döntő:

  • Svédország-Svájc 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Koppenhága, Royal Arena, 12 490 néző, vezette: Roman Gofman (orosz) és Oliver Gouin (kanadai)

Gólszerző: Mika Zibanejad, Gustav Nyquist, Filip Forsberg, ill. Timo Meier, Nino Niederreiter.

A 3. helyért

  • Egyesült Államok-Kanada 4-1 (0-0, 1-1, 3-0)

Koppenhága, Royal Arena, 12 490 néző, vezette: Mikko Kaukokari (finn), Jozef Kubus (szlovák)

Gólszerzők: Chris Kreider (2), Nick Bonino, Anders Lee, ill. Marc-Edouard Vlasic