Kapitánya nélkül se kell leírni a magyar hokiválogatottat, sőt

D  AS20180423012
2019.04.28. 07:01
A szövetségi kapitány hirtelen jött betegség miatt nem utazhatott csapatával a jégkorong második vonalának kazahsztáni vb-jére, de stábjából vették át a helyét, így szakmailag megmaradt a folytonosság. Az ellenfelek viszont kőkemények, valószínűleg minden idők legerősebb I/A-s tornája jön hétfőtől.

A magyar jégkorong-válogatott április 29-én, Dél-Korea ellen kezd a kazahsztáni Nur-Szultánban, a divízió I/A csoportos világbajnokságon. A torna május 5-ig tart, és sorban Fehéroroszország, Litvánia, Szlovénia valamint Kazahsztán lesz a magyar csapat ellenfele. A felsorolásból is látszik, hogy

minden idők egyik legerősebb másodosztályú vb-jére készülhettek a csapatok.

Aztán az utolsó hetek, napok némileg átírták a forgatókönyveket.

Kapitány nélkül, de sokra hivatottan

Évről-évre megszokhattuk, hogy az utolsó pillanatban egy-egy kulcsjátékosunk esik ki a felkészülés, vagy a bajnokság végére. Most, szinte az utazás pillanatában derült ki, hogy Jarmo Tolvanen kapitány betegség miatt kórházi ágyából nézi végig a mieink meccseit, nem utazhatott el a csapattal. Megbízott kapitányként a csak 39 éves Majoross Gergely irányít majd. A váltás szakmailag nem olyan drámai, a MAC edzője már 2013 óta dolgozik a válogatott mellett, a csapat jól felkészült, de a kapitány azért hiányozhat majd a hídról.

Míg a felkészülés előtti sajtótájékoztatón Tolvanen tele volt kérdőjelekkel, ezek a hat barátságos meccsen már kiegyenesedtek. A mieink négy győzelemmel és két vereséggel zárták a világbajnokság előtti sorozatot. Meccsről meccsre mutattunk egyre biztatóbb játékot. Már a svédek elleni vereség is felért egy sikernek, hiszen két harmadon keresztül egyenrangú ellenfelek voltunk. Aztán a lengyelek elleni két meccsen a taktikai felkészítésen volt a hangsúly, ez a játékon is meglátszott, majd két pazar győzelem következett: 7-4 Szlovénia, 6-1 az A csoportos Olaszország ellen.

A britek elleni mérkőzés már kicsit gyengébbre sikerült, ekkor söpört át egy járvány a fél stábon. Tolvanen Angliából hazatérve érezte magát egyre rosszabbul, aminek az lett a vége, hogy kórházba kellett szállítani. Állapota nem engedte meg, hogy a csapattal tartson, de amennyiben a stáb igényli, itthonról segít. A játékrendszerben a mostani edzőváltás semmilyen változást nem hoz. Mindig a következő ellenfélből készülünk, és ahogy haladunk előre a vb-n, úgy alakulhat a taktika is.

A mieink keretében csupa olyan játékos kapott helyet, aki kiválóan zárta a mögöttünk álló szezont. A korábbi években az EBEL-ben idén remeklő fehérvári hokisok voltak túlsúlyban, de most legalább annyi játékos került ki a szlovák első osztályban playoffba jutó MAC Újbudából, illetve a DVTK-ből. A hazai bajnokságból három ember kapott bizalmat, illetve a sérült Sebők Balázson kívül itt vannak a legjobb légiósaink is. 

Ami a jelenlegi keret fehérvári játékosait illeti,

  • Hári 67 pontot (22 gól, 45 gólpassz) termelt,
  • Sarauer Andrew 42-őt (18+24),
  • Erdély Csanád 40-et (20+20),
  • a védő, Szabó Dániel 28 (8+20),
  • a szintén védő Stipsicz Bence pedig 27 (11+16) pontig jutott.

Ők valamennyien a a világbajnokságon szereplő csapat alapemberei lesznek. A MAC legeredményesebb játékosa Bodó Christopher volt (49 pont, 17+32), de Nagy Krisztián (31 pont, 11+20) és Terbócs István (22 pont, 10+12) is kiemelkedőt nyújtott. A miskolciaknál Magosi Bálint (49 pont, 27+22) és a szapporói hős, a még mindig ponterős Vas János (49 pont, 27+22) voltak a legeredményesebbek.

A keret tagja Bartalis István is, aki a német Schwenningenben játszott, kénytelen volt kihagyni a tavalyi, rossz emlékű vb-t. Ő az egyik legjobb csatár Galló Vilmos mellett, aki bár kiesett a svéd Timrával, de ebben a szezonban 52 meccsen 18 pontja volt. Wehrs Kevin pedig még a német másodosztályban szerepelt, a Tolzer Löwen csapatában védőként 50 meccsen 39 pontot (12+27) gyűjtött.

NHL-sztárral, de a legjobbak nélkül

Anze Kopitar, az NHL-ben szereplő Los Angeles Kings hokisa közölte, hogy eljön a vb-re, mindenki szuper favoritként emlegette Szlovéniát. Aztán sorban fogytak el a világsztárok a csapatból. Kopitar egymaga zseni, és abban senkinek ne legyen kétsége, hogy húzni fogja a társait, de több kulcsjátékos hiánya már egyenként is komoly gondot okozhat. Sérülések és egyéb okok miatt a hiányzók névsora:

  • Jan Mursak (jelenlegi csapata SC Bern, svájci, 46 NHL meccs)
  • Ales Music (Ljubljana, 484 EBEL meccs)
  • Mitja Robar (Medvescsak, horvát, 363 EBEL meccs)
  • Jan Urbas (Fischtown, német, 167 svéd bajnoki)
  • Ziga Jeglic (Slovan, szlovák, 248 KHL meccs)
  • Ziga Pavlin (Ceske Budejovice, cseh, 147 EBEL, 154 svéd bajnoki)
  • Rok Ticar (Kölner Haie, német, 221 KHL, 160 német bajnoki)

A 31 éves Kopitart 2005-ben, az első kör 11. helyén draftolta a Los Angeles Kings, amellyel 2012-ben és 2014-ben is Stanley Kupát nyert. Kétszer nyerte el a Frank J. Selke-trófát, amelyet az NHL legjobban védekező csatárának ítélnek oda. Amerikában csak a Kingsben hokizott eddig, 1003 NHL-meccse van, amelyeken 312 gólt ütött és 576 gólpasszt adott. Öt világbajnokságon szerepelt eddig, ott volt a 2014-es olimpián is, amelyen Szlovénia végül csak a negyeddöntőben esett ki.

A keretben amúgy több olyan hokis is szerepet kap majd Kazahsztánban, akik magyar csapatokban szerepelnek. Így aztán közelebbről is ismerheti a magyar válogatottat a fehérvári Anze Kuralt, a diósgyőri Ziga Pance, vagy az újpesti Anze Ropret. 

A kazahok a fő esélyesek

A legnagyobb esélyes talán a házigazda csapat, amely nem véletlenül protestált tavaly a rendezésért. Hazai környezetben akarják ünnepelni a felkerülést, amelyért sorozatban harmadszor szállnak harcba. A tavalyi, budapesti vb-n az ellenük szenvedett 3-0-s vereség nagyon sima győzelem volt a számukra, négy perc alatt intéztek el minket.

A csapat nagy része az orosz bajnokságban, a KHL-ben szereplő Barisz Asztanára épül, amely egészen kiválóan szerepelt a szezonban. A keleti konferencia második helyén végzett, 62 meccsből 86 pontot gyűjtött. Aztán a rájátszásban, a Gagarin Kupában a konferencia elődöntőig jutott, legyőzte a Torpedót, de végül kikapott a bajnoki döntőt játszó Avangard ellen.

A csapat három legjobbja igaz három külföldi lett (Darren Dietz, André Petersson, Patrice Cormier), de a hazai játékosok is kiválót nyújtottak. Köztük Roman Sztarcsenko lett a legjobb, aki a tavalyi, budapesti világbajnokságon is termelte a pontokat, öt meccsen hat gólig és 8 pontig jutott. A kanadai Dietz a vb előtt nem sokkal kapta meg a kazah állampolgárságot, kiváló és nagyon ponterős védővel erősödtek. Dustin Boyd is honosított játékosként kapott helyet a keretben.

Nagyon nehéz meccs lesz velük, de mivel a program szerint ez a nur-szultáni világbajnokság utolsó meccse lesz, talán sok minden eldől addigra. Figyelmeztető lehet az is, hogy a kazahok a vb előtti utolsó felkészülési meccsükön úgy kaptak ki 5-4-re a fehéroroszoktól, hogy 12 perccel a vége előtt még 4-2-re vezettek, Mihajlisz, Szagadajev, Boyd és Sevcsenko ütötték a góljaikat.

Velük harcolhatunk a feljutásért

Dél-Korea csak átszállójegyet váltott az A csoportba, de az mindenféleképp meglepetés volt, hogy két éve, Kijevben Ausztria mellett feljutottak az elitbe. Akkor a nem túl jó formában játszó válogatottunk 3-1-re kapott ki tőlük. Ugyanazt a gyors, technikás hokit játsszák, bár tavaly óta nagyon sok változás történt a keretben, már csak két légiósuk maradt. A válogatott kétszeres Stanley-kupagyőztes másodedzője, az orosz Szergej Nyemcsinov dicsérte a magyar csapatot is, de azt is elmondta, hogy a feljutásért mennek ők is.

Érdekesség, hogy a koreai csapat szövetségi kapitánya az a Jim Paek, akit 1985-ben, a kilencedik körben, a 170. helyen draftolt a Pittsburgh Penguins. Kanadai junior ligákban hokizott, és az NHL-ben is játszott, nem is akárhogyan. A Pittsburgh, a Los Angeles és az Ottawa csapataiban összesen öt szezont húzott le, 219 meccsen öt gólja és 29 gólpassza volt a védőnek. A kanadai válogatottban 48 meccsen kapott szerepet a szöuli születésű Paek.

A fehérorosz válogatott a dél-koreiakkal együtt esett ki tavaly az A csoportból. A keret alapos vérfrissítésen ment át, nagyon sok a fiatal, de most is a KHL-ben, az alapszakaszban a divíziójában az utolsó előtte helyen végzett Dinamo Minszkre épül. Egyértelmű céljuk a visszakerülés, de azt Andrij Szidorenko szövetségi kapitány a vb előtt megjegyezte, komoly problémáik vannak kapus poszton, amit a nyitányra már ki akarnak küszöbölni.

Geoff Platt, a csapat honosított kanadaija – akinek lassan 500 KHL-es meccse lesz épp a finn Jokerittől tér vissza a Dinamo Minszkbe – egy interjúban azt mondta, a fehéroroszok, a kazahokkal kéz a kézben fognak feljutni. Tény, hogy az orosz bajnokságból jól ismeri egymást a két csapat. Viszont elveszítették az eddig kilenc vb-n szerepelt Andrej Sztaszt, aki felvette az orosz állampolgárságot. 

Egyáltalán nem szabad lebecsülni a B csoportból érkező Litvániát, amelyet kanadai szakember, Daniel Lacroix készített fel. Fiatal, technikás csapattal jönnek, amelyek mellett rutinos, világhírű játékossal egészítenek ki. Ott lesz Nur-Szultánban a már 40 éves Dainius Zubrus, aki 1293 NHL-meccset játszott a Philadelphia, a Montreal, a Washington, a Buffalo, a New Jersey és a San Jose csapataiban. 2016-ban ugyan visszavonult, de tapasztalatával sokat tehet azért, hogy a második vonalban tartsa Litvániát.

Korábban arról is szó volt, hogy vele tart a másik litván legenda, Darius Kasparaitis is, de végül a 46 éves hokis (aki még a 2016–2017-es idényben aktívan játszott) végül lemondta a szereplést. A litvánok kapitánya is megemlítette egy interjúban, hogy bár valószínűleg nem ők lesznek ennek a csoportnak a favoritjai, mindenki dolgát meg akarják nehezíteni. Kiemelte azt is, hogy a mieink komoly eséllyel szállnak majd harcba a feljutásért. 

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bálizs Bence (MAC Újbuda), Rajna Miklós (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)

Hátvédek: Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)

Csatárok: Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

A magyar válogatott vb-programja:

Április 29., Dél-Korea, 8.30

Április 30., Fehéroroszország, 15.30

Május 2., Litvánia, 8.30

Május 3., Szlovénia, 15.30

Május 5., Kazahsztán, 15.30

A Sport1 az összes magyar meccset közvetíti, az Index pedig a helyszínről követi élőben az eseményeket. 

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)