Augusztus elsején folytatódik az NHL szezonja

2020.07.11. 12:33

Augusztus elsején, Edmontonban és Torontóban folytatódik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), miután a játékosszakszervezet (NHLPA) igazgatótanácsa után a liga vezetősége és a játékosok többsége is elfogadta a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezon folytatásának feltételeit. Emellett azt is bejelentették, hogy négy évvel meghosszabbították a kollektív szerződést, a liga pedig közölte, hogy a 2018-as phjongcshangi kihagyás után nem gördítenek akadályt a játékosok 2022-es és 2026-os olimpiai szereplése elé – írja az MTI.

Az idényt március 12-én függesztették fel a vírus terjedése miatt. Később az a döntés született, hogy az alapszakaszt már nem fejezik be, ám a rájátszás nem a megszokott 16 csapatos lesz, hanem 24 együttessel kezdődik, zárt kapuk mögött, két helyszínen. A tervek szerint a 24 állva maradt csapat hétfőn vonul edzőtáborba, majd július 26-án utazik abba a kanadai városba, ahol a rájátszásban szerepel: a keletiek Torontóba, a nyugatiak pedig Edmontonba. Az a játékos, aki tartva a fertőzéstől nem akar játszani a rájátszásban, ezt minden következmény nélkül megteheti, de ha aláírja a folytatásra vonatkozó szerződést, akkor már nem léphet vissza.

Egy-egy klub delegációja nem lehet nagyobb 52 tagúnál, két nappal az edzőtábor kezdete előtt pedig minden érintettet tesztelnek a vírusra, majd ezt naponta megismétlik. A 16 egyesületet érintő playoff előtt egy selejtező kört rendeznek, abban a két konferencia négy-négy legjobb csapata még nem lesz érdekelt. Ennek a fordulónak a párharcai még csak az egyik fél harmadik sikeréig tartanak, utána viszont visszatérnek a szokásos négy győzelemig tartó párharcok.

Az NHL így szinte egyszerre indul majd újra a járvány miatt szintén félbeszakított NBA-vel, ott a tervek szerint július 30-án folytatódhat majd a szezon, de jelenleg a floridai helyzet alapján egyáltalán nem biztos, hogy minden zökkenőmentesen fog majd menni a kosárligában. A járvány a baseball-liga indulását is elsodorta, ott azonban egy fokkal még rosszabb a helyzet, egy több százmillió dolláros pénzosztáson menő vita ugyanis a jelek szerint nagyobb veszélyt jelent a szezonra nézve, mint egy globális járvány.