A Los Angeles elbukta, Jágr: 1800 pont

2015.04.10. 10:21

469126238_slide.jpgNyugaton minden eldőlt, és nagy valószínűséggel már keleten is véglegesnek tekinthető a legjobb nyolc mezőnye. 2012 és 2014 bajnoka, a Los Angeles Kings ki-ki meccsen szenvedett vereséget a Calgary otthonában, ezzel eldőlt, hogy címvédőként nem lehet ott a playoffban. Amóta tizenhat csapatos a rájátszás, csak az 1995-ös bajnok New Jersey Devilsszel és a 2006-os győztes Carolina Hurricanesszel fordult elő, hogy címvédőként nem ment tovább az alapszakaszból. A Calgary pedig 2009 óta először jutott tovább, nagy is volt az öröm a kanadai városban. A veterán cseh, Jiri Hudler ezen a meccsen is hátán vitte a Flamest, két gólt ütött, gólpasszt is adott, 78 meccsen 76 pontot (31+45) gyűjtött. a fiatal Johnny Gaudreau 24. gólját szerezte, a fiatalember számtalanszor csinált bohócot a Kings-védőkből a meccsen. A kieső Kings természetesen nagyon csalódott, a világbajnokságra utazó hokiszurkolók viszont örülhetnek, Anze Kopitar, Marian Gaborik, de Drew Doughty, Tyler Toffoli, és talán Jeff Carter is ott lehet Prágában.

A Calgary természetesen így továbbjutott, és továbbment a Winnipeg is, amely szétlövéses, 1-0-s vereséget szenvedett a Colorado otthonában. Az Avalanche-ben Reto Berra 41, a Winnipegben Ondrej Pavelec 21 védéssel hozta a shutoutot. Pavelec teljesítménye azért lenyűgöző, sorozatban a harmadik meccsét zárta kapott gól nékül, 187 perce és 55 másodperce senki sem ütött neki gólt, elmúlt három meccsén 83 lövést hárított. A már két biztos továbbjutó meccsén a Minnesota 0-2 után négy gólt szerezve győzte le a Nashville-t. Sorozatban tizenkettedszer nyert vendégként a Wild, amire legutóbb a 2005–2006-os Detroit volt képes, a Minnesota ezzel a 100. pontját szerezte meg.

A Boston washingtoni veresége után a Florida otthonában is kikapott, így a Bruinsnak már csak elméleti esélye maradt a továbbjutásra. Egyetlen meccse maradt, a vasárnap hajnali, Tampa bay otthonában rendezendő. míg a riválisok közül a pénteken pihenő Pittsburghnek még kettő, a Presidentet nyerő New York Rangers otthonában nyerő Ottawának már csak egy. A Boston 95 ponttal álla vonal alatt, a Pittsburghnek 96, az Ottawának 97 pontja van. A Boston vereségével a New York Islanders továbbjutott, a Penguins pont velük és a Buffalóval játszik még, nehéz elképzelni, hogy ezek most már ne nyerje meg. Az Ottawa szombati matinén Philadelphiában zárja az idényt, egyetlen pont is elég lenne a továbbjutásához. A Boston-Florida meccsen Jaromir Jagr két gólpasszt adott, 1800. pontját szerezte, amellyel Ron Francist hagyta le, egyedül 4. az örökrangsorban.

Az Ottawa Andrew Hammond szenzációs védéseinek köszönheti a győzelmet, a kapus 26 védéssel lett a mezőny legjobbja. 23 meccsen kezdett ebben az idényben és a 19. győzelmét szerezte meg, harmadszor nem kapott gólt. Clarke MacArthur és Kyle Turris zárt multiponttal. A Rangersnek azért maradt öröm. A meccs előtt adták át az alapszakasz-győztesnek járó President Trophyt a Madison Square Gardenben. Rick Nash, Mats Zuccarello, Marc Staal, és Kevin Klein is hiánzott a csapatból. Szegény Henrik Lundqvistre kétszer is úgy este rá, hogy a kapus ápolásra rövid szorult. A Detroit Montréalban kapott ki, de az eredmények alakulása folytán szintén továbbjutott, sorozatban a 24. playoffját ünnepelhette a csapat, a Canadiens végül Lars Eller hosszabbításban elért találatával nyert, de mivel a Tampa Tyler Johnson (2+1) és Ondrej Palat (0+3) 3-3 pontjával a New Jersey ellen nyert, a csoportelsőség az Atlanticban m ég nem dőlt el. Volt egy rekord a Montréal meccsén, Carey Price 24 védéssel szezonbeli 43. győzelmét szerezte meg, ezzel a Hall of Fame-es Jacques Plante 42 győzelmi rekordját adta át a múltnak. Price a végén meg kapta a maga tortáját, nem csak emiatt érdemes végignézni a videót a meccsről.

Az Ottawa meccse

A Montréal-Detroit meccs

Keleten még a Carolina idegenben győzte le a Philadelphiát. Nyugaton a St. Louis pedig a Chicagót. A Blues sikere azt is jelenti, hogy megnyerte a Central csoportot, az Anaheimmel azonos ponttal áll a nyugati elsőségért folyó harcban, a Ducksnak eggyel több a ROW-ja, így még az Anaheim a konferencia-1. A San Jose a harmadik harmadban ütött három góllal győzte le az Edmontont, alaposan megdolgoztatták élete első NHL-meccsén az Oilers kapusát, Laurent Brossoit-t, a 22 éves kanadai kapujára 51 lövés ment, 49-et meg tudott fogni, Matt Nieto az üres kaput találta el. A Vancouver 5 gól, kapott gól nélkül hozta utolsó előtt meccsét. Eddie Lack 28-szor védett, Yannick Weber két gólt szerzett, Alexander Edler három gólpasszt osztott ki. A Canucks vasárnap hajnalban az Edmonton elleni hazai meccsen zárja az alapszakaszt.

New York Rangers-Ottawa Senators 0-3

Philadelphia Flyers-Carolina Hurricanes 1-3

Montreal Canadiens-Detroit Red Wings 4-3, hosszabbítás után

Tampa Bay Lightning-New Jersey Devils 4-3, hosszabbítás után

Florida Panthers-Boston Bruins 4-2

St. Louis Blues-Chicago Blackhawks 2-1

Nashville Predators-Minnesota Wild 2-4

Colorado Avalanche-Winnipeg Jets 1-0, szétlövés után

Calgary Flames-Los Angeles Kings 3-1

Edmonton Oilers-San Jose Sharks 1-3

Vancouver Canucks-Arizona Coyotes 5-0