Visszavonult Martin St. Louis

2015.07.03. 09:45

A visszavonulások napja volt a csütörtök. Egy legendával lesz szegényebb az NHL, Martin St. Louis befejezte pályafutását. Detroitban pedig Szergj Fjodorov 91 számú mezét nem viselheti senki többet. Visszavonult Sheldon Souray is, aki 2013 óta nem lépett jégre. Volt egy izgalmas trade is csütörtökön.

Martin St. Louis június 18-án töltötte be a 40. életévét, és most látta elérkezettnek az időt a visszavonulásra. Az utolsó idényében a New York Rangerst erősítette, 74 meccsen 54 pontot termelt. Pályafutása során 1134 alapszakasz meccsen 391 gólt ütött, 1033 pontot termelt. Draft nélkül, az AHL-ből került 1998-ban a Calgaryba, majd 2000-től 13 és fél szezonon át a Tampa Bayt erősítette, 2004-ben bajnok lett csapatával.

Hat All Star-gálán vett részt, 2004-ben és 2013-ban is elnyerte a pontkirálynak járó Art Ross Trophyt, 2004-ben Lester B. Pearson Award és Hart Memorial Trphy (MVP) büszke tulajdonosa lett. Háromszor kapta meg sportszerűsége miatt a Lady Byng Memorialt. Két olimpián és két vb-n vett részt, Szocsiban olimapiai aranyt nyert, két vb ezüstje van. Az NHL egyik leggyorsabb, kiszámíthatatlanul cselező hokisa hiányozni fog.

Detroit visszavonultatja az idén halhatatlannak választott Szergej Fjodorov 91 számú mezét. A háromszoros bajnok hokis 1990 és 2003 között volt a Red Wings játékosa, 400 gólt és 954 pontot termelt a piros-fehéreknél. Legutóbb Nicklas Lidström 5-ös mezét húzták fel. Fjodorov a hetedik (Lidström, Terry Sawchuk, Ted Lindsay, Gordie Howe, Alex Delvecchio és Sid Abel után) játékosa a klubnak, akinek a mezét visszavonultatják.

A nap legizgalmasabb trade-jét a Washington és a St. Louis bonyolította le. T.J. Oshie lett a Capitals játékosa, Troy Brouwerért, valamint a kapus Phoenix Copley-ért, és egy 2016-os, harmadik körös draftért cserébe.

A San Jose általános igazgatója, Doug Wilson csütörtökön hivatalosan is bemutatta Peter DeBoert, az új vezetőedzőt, aki Todd McLellant váltja. DeBoer a 2014–2015-öd szezonban a New Jersey szakvazetője volt, de 36 meccs után kirúgták. DeBoer munkáját Johan Hedberg és Bob Bougher segíti majd.

Trade csapatról-csapatra

Montréal Canadiens: Christian Thomas egy évre, kétutas szerződést kötött a klubjával.

Nashville Predators: Max Reinhart és Gabriel Bourque egy-egy éves szerződést írt alá.

St. Louis Blues: Robert Bortuzzo aláírta a szerződését (az időtartam és az összeg nem ismert). A védő márciusban érkezett a Pittsburgh-től. Kyle Brodziak nem írt alá a Minnesotánál és a következő idényben a Bluest erősíti.