A verőlegény csodálatos sztorija enbékettőtől allstarkirályságig

2016.02.02. 20:03

Nagyon furcsa sztori John Scott karrierje. A 33 éves, 203 centis és 120 kilós hokis sosem tartozott a korongzsonglőrök közé. Az NHL-csapatok nagy része sem azért tartotta, hogy fineszes megoldásokkal kápráztassa el a nézőket, ő inkább olyan volt, akinek első számú feladata az ellenfél támadószekciójának a megsemmisítése, a legsúlyosabb pofonok kiosztása és a takarítás.

Az Arizona Coyotes hokisának mindössze 285 meccse van, 5 góllal és 6 gólpasszal, igazán feledhető produkció. Erre tessék, a 2016-os All Star-gálán a Pacific divízió csapatkapitánya lett, két gólt ütött, a gála legértékesebb játékosának választották, a társak a vállukon vitték le, a sisakja pedig a hoki Halhatatlanok Csarnokába került. Pedig még az All Starra sem akarták elengedni.

Kezdjük a végén. Az All Star-szavazáson meglepően népszerű lett Scott, elképesztően sok szavazatot kapott a drukkerektől, annyit, amennyivel a Pacific-divízió csapatkapitányává vált. Közben az Arizona eladta a Montréalnak, de a Canadiens egyből továbbpasszolta az AHL-es farmcsapatának, a St. John’s IceCapsnek. A Coyotes vezérigazgatója, Don Maloney egyből azért kezdett lobbizni, hogy Scott így ne lehessen ott az All Staron.

Nagy felfordulás lett az NHL-ben és a szurkolók között. Twitterek ezreivel kezdték bombázni a vezéreket, hogy ilyet ne tehessen meg, ez nem fordulhat elő. Sőt, a többi csapat és annak számos játékosa is kiállt Scott mellett.

Az NHL végül engedett, Scott ott volt Nashville-ben, két gólt lőtt a gálán, gondoljunk bele, majdnem fele annyit, amennyit 285 NHL-meccsén korábban. Megkoronázták a számkivetett hokist – talán még a jégen lévő társak is komolyan segítettek ebben –, aki élete legboldogabb meccsének titulálta a hétvégit, főleg, hogy még MVP-nek, azaz a legértékesebbnek is megválasztották.

John Scott élete meccse

Scott sosem vett részt drafton, a Michigan Egyetemen szerzett gépészeti diplomát és közben a hokicsapatban püfölte az ellenfeleket. 2006-ban került a Houston Aeros AHL-csapathoz, onnan pedig a farmgazda Minnesota Wildban játszotta első NHL-meccseit, később a Chicago Blackhawks, a New York Rangers, a Buffalo Sabres, a San Jose Sharks, az Arizon és most végül a Montréal profija lett, többnyire a második vonalban hokizott. 285 meccse során 542 büntetőpercet szedett össze, nem kell különösen magyarázni, miért.

Még az All Star gálán is bunyózott egy kicsit, de ezt csak viccből, a nála 38 kilóval könnyebb, 23 centivel alacsonyabb Patrick Kane-nel viccelődött. Scott nagyon boldog volt a meccs után, két kislánya is a jégen ünnepelt vele. A Scott család amúgy duplázni fog, rövidesen ikrei születnek a behemót, kedves, de a jégen irgalmat nem ismerő védőnek.

Egy kis cicaharc

Emlékeztetőül az All Star gála legfontosabb eredményei:

Csendes-óceáni csoport - Atlanti csoport 1-0 (0-0)

gól: Perry (14.)

Elődöntő:

Keleti főcsoport:

Atlanti csoport - Metropolitian csoport 4-3 (2-2)

gól: Karlsson (4.), Jagr (10.), Ekblad (13.), Subban (16.), illetve Letang (2.), Kuznyecov (5.), Malkin (11.)

Nyugati főcsoport:

Csendes-óceáni csoport - Központi csoport 9-6 (3-3)

gól: Scott (1., 14.), Pavelski (6.), Gaudreau (9.), D. Sedin (12., 15.), Hall (15., 18.), Doughty (19.), illetve Neal (1., 9.), Kane (10.), Byfuglien (15.), Seguin (15.), Josi (19.)