Ovecskin az orosz cséká

2016.09.07. 10:59

A világkupára készülő orosz hokiválogatott - cseppet sem meglepő módra - Alekszandr Ovecskin választotta csapatkapitányává. A helyi média úgy néz ki kitalálta a kanadai kezdősorokat és amúgy is mindenki nagyon várja már a Torontóban szeptember 17-én kezdődő világkupát. Kicsit ezzel foglalkozunk most. 

Veretes névsorok, NHL-s világsztárok mind a nyolc csapatban. A Kanada Kupa utódjaként 1996 és 2004 után harmadszor rendezik meg ezt a tornát, amely a játékosállományt tekintve a világ legerősebb tornája lesz. Ha már az oroszokkal kezdtük érdemes megemlíteni, hogy Ovecskin mellett Jevgenyij Malkin és Pavel Dacjuk lesz a két alternatív kapitány.

A nyolc fős mezőnyt két csoportra osztották, így

  • A csoport: Kanada, Csehország, Európa-válogatott, Egyesült Államok
  • B csoport: Finnország, Észak-Amerika-válogatott, Oroszország, Svédország.

Mielőtt azonban a torna elkezdődne, egy úgynevezett Pre-Tournament lesz, azaz edzőmeccsek a résztvevő csapatokkal. Ez már csütörtökön elkezdődik egy cseh-orosz, svéd-finn, Európa-Észak-Amerika és szeptember 9-én egy Kanada-Egyesült Államok meccsel. A felkészülés pont egy hétig tart, hogy aztán jövő szombaton elkezdődjön a valódi csata a jégen.

A csoportokból az első két helyezettek jutnak az elődöntőbe. Hosszabbítás esetén az észak-amerikai szabályokat alkalmazzák, az 3 a 3 ellen folytatják a csapatok öt pedig. A pontozás viszont európai lesz, azaz 3-2-1-0, ahogy a világbajnokságokon már megszokott.

A helyszín a Air Canada Centre lesz. Mivel az utóbbi napokban elég sok változás történt sérülések miatt a keretben, a legfrissebb játékosnévsor itt olvasható. Magyarország a Spíler TV fogja közvetíteni a meccseket.