Kanada oroszveréssel hangolt a világkupára

2016.09.15. 09:54

Lejátszották az utolsó meccseket és a NHL-esek világbajnokságának tartott hoki világkupa előszezonjában. És az utolsó volt a legnagyobb, Kanada–Oroszország. Csak a hosszabbítás döntött, amit Ryan Getzlaf góljával a házigazda nyert meg. Csehország  szoros meccsen verte Észak-Amerika válogatottját, míg a svédek kisebb meglepetésre kikaptak Európától, Leon Draisaitl volt a hős.

A kanadai csapat alaposan megszórta az oroszokat, 48-26 volt a kapura lövések aránya, de ebből csak három ment be, a 45-ször védő Szergej Bobrovszkij kapujába. Patrice Bergeron kezdte az első harmadban a gólgyártás, majd az utolsó játékrészben, kevesebb mint négy perc alatt fordított Oroszország. Előbb Alekszandr Ovecskin emberelőnyből,  majd Artyom Panarin egyenlő létszám mellett ütött gólt. A végén John Tavares mentette ikszre a meccset és jött a hosszabbítás negyedik percében Getzlaf mindent eldöntő gólja. a cserék miatt egyedül lépett ki és ütött köténygólt.

A csehek viszont úgy tudták legyőzni az észak-amerikaiakat, hogy a tengerentúli válogatott 44-szer lőtt kapura, szemben a csehek 39 próbálkozásával. Michal Neuvirth hibátlan maradt (25/25), Petr Mrazek 19-ből két gólt kapott. A csehek góljait Ondrej Palat, Radek Faksa és Tomas Plekanec szerezték, a másik oldalon Shayne Gostisbehere és Auston Matthews volt eredményes.

A legnagyobb meglepetést a svédek okozták, mind a három harmadot elveszítve kaptak ki Európától 6-2-re, amely 3-0-ra és 5-1-re is vezetett. Az Edmonton hokisa, Leon Draisaitl triplázott, Tomas Tatar, Thomas Vanek, Anze Kopitar is betalált, a svédektől Daniel Sedin és Patric Hornqvist volt eredményes. Jaroslav Halak 34-szer védett jó, Nino Niederreiter és Denis Seidenberg adott 2-2 gólpasszt.

Szombaton tehát - magyar idő szerint 21.30-kor - az Egyesült Államok–Európa meccsel indul a torna, hajnalban Csehország-Kanada meccs lesz még az első napon.