40 perc, 4 gól: így még nem debütált 1/1-es az NHL-ben

2016.10.13. 10:09

Négy meccset játszottak csütörtök hajnalban, négy kanadai és négy amerikai csapat játszott egymással. A kanadaiak rangadóit az Ottawa és az Edmonton nyerték a Toronto és a Calgary ellen. Az amerikait pedig a St. Louis és a San Jose a Chicago és a Los Angeles ellen. De amit Austin Matthews produkált, arra tényleg nincsenek szavak: 40 perc alatt 4 gól, abszolút NHL rekord. És ez még csak a kezdet

cut

Edmonton Oilers-Calgary Flames 7-4 (3-1, 2-2, 2-1)

Alaposan bekezdett az Oilers, és ebben a NHL történetének legfiatalabb csapatkapitánya, Connor McDavid járt az élen, aki két góllal és gólpasszal vette ki részét a sikerből. Az Edmonton új otthona, a Rogers Place tehát győzelemmel mutatkozott be. Patrick Maroon, Tyler Pitlick, Zack Kassian, Jesse Puljujarvi (az első NHL gólja) és Jordan Eberle volt eredményes a hazai oldalról, míg a másikon Alex Chiasson, Troy Brouwer, Michael Frolik és Dennis Wideman volt eredményes.

Az Edmonton kapusa, Cam Talbot 37-szer védett. A meccs legszebb gólja a harmadik edmontoni volt, Oscar Klefbom a saját harmadából zseniális passzal indította Kassiant, aki elhúzta Brian Elliott mellett és fonákkal tette a kapuba. Az Oilers két korábbi ikonja, Wayne Gretzky és Mark Messier nyitotta meg a meccset. Gretzky meg is jegyezte később McDavidról, hogy ő egy igazán nagy játékos lesz, az Edmonton legjobbja évekig.

Ottawa Senators-Toronto Maple Leafs 5-4 (2-2, 1-2, 1-0, 1-0)

Ilyen még nem volt az NHL történetében. Austin Matthews az idei draft első választottja, élete első meccsén 40 perc alatt négy gólt ütött az Ottawának. Az 1943-44-es szezon óta négy játékos akadt, aki három góllal mutatkozott be: Alex Smart (Montreal, 1943), Real Cloutier (Quebec, 1979), Fabian Brunnström (Dallas, 2008) és Derek Stepan (NY Rangers, 2010). 1917-ben fordult elő ennél nagyobb csoda, akkor Joe Malone és Harry Hyland is öt-öt gólt ütött bemutatkozó meccsén, de ezek egyike sem 40 perc alatt történt.

Auston Matthews 4 gólt szerzett első NHL mérkőzésén

Chicago Blackhakws-St. Louis Blues 2-5 (1-0, 1-2, 0-3)

Vlagyimir Taraszenko két góllal és egy gólpasszal intézte el a Chicagót a szezonnyitón. Nem jött össze a chicagói Marian Hossa 500. gólja, így még erre a mérföldkőre várni kell, legközelebb szombat hajnalban lesz rá lehetősége. A Chicago 1-0-ra, 2-1-re is vezetett, onnan viszont a Blues 20 perc alatt négy gólt vágott.

San Jose Sharks-Los Angeles Kings 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

Brent Burns az utolsó harmad negyedik percében döntötte el a tavalyi nagydöntős javára a meccset. Logan Couture gólt ütött és gólpasszt adott, a Kings kapusa, Jonathan Quick már az első meccsen megsérült, igazából senki sem bántotta, az egyik mozdulatba sérült bele.