Crosby nélkül is száguld a Pittsburgh

2017.05.04. 10:37

A Pittsburgh Penguins egyetlen győzelemre került a főcsoport-döntőtől, miután harmadszor is legyőzte az alapszakasz legjobbját, a Washingtont. Tette mindezt úgy, hogy a legjobbja, Sidney Crosby nem lépett ezúttal jégre. A világ egyik legjobb hokisa 4 gólt és 7 gólpasszt hozott össze az eddigi meccseken, és a legutóbbi találkozón Matt Niskanen ütközte le úgy, hogy a negyedik meccsen nem tudott játszani. Semmi gond, akad azért bőven helyettese Crosbynak, aki viszi tovább a Pittsburgh szekerét.

Itt van például Jake Guentzel, aki már a nyolcadik gólját ütötte, vagy Jevgenyij Malkin, aki a 12. gólpasszát adta, 16 pontos és Guentzellel együtt vezeti a vonatkozó playoffos rangsort, amelyek (pont, gól, assziszt, plusz/mínusz mutató) mindegyikében pittsburgh-i hokis az első. Guentzel 1943 óta a harmadik hokis, aki az első 9 playoff-meccsen nyolc, vagy annál több gólt üt (Maurice Richard 12, Mario Lemieux 11, díszes névsorba került). A másik oldal legjobbja, Alekszandr Ovecskin eddig 4 gólnál és 3 gólpassznál jár. 

A Pens-kapus Marc-Andre Fleury továbbra is elképesztő formában véd, ezen a meccsen 36-szor sikerült megoldani a feladatot, a 60. playoff-győzelme volt. A második harmadban hiába jött fel 0-2-ről 72 másodperc alatt a Capitals, Justin Shultz emberelőnyből eldöntötte a meccset. Érdekes statisztika, hogy a Pittsburgh tizenhetedszer vezet 3-1-re a playoffban, ebből csak háromszor (legutóbb 2014-ben a Rangers ellen) nem sikerült továbbmenni, kilencszer 4-1, négyszer 4-2 lett a vége, azaz ha hinni lehet a számoknak, ha Caps feláll 1-3-ról, még lehet esélye.

Eddig senki nem nyerte meg saját hazai meccsét az Edmonton-Anaheim párharcban. Hektikus meccs volt, hiszen az Oilers az első harmad után 2-0-ra vezetett, majd az Anaheim a másodikban Ryan Getzlaf két találatával fordított. A hosszabbításból csak 43 másodperc telt el, amikor Jakob Silfverberg eldöntött mindent. Getzlaf két gólja mellett két gólpasszt is adott, így mind a négy Anaheim-gólban benne volt. Az Edmontonban Patrick Maroon és Leon Draisaitl is két-két gólpasszt adott. Ez volt a Ducks első overtime-os sikere a playoffban.

Keleti főcsoport:

Pittsburgh Penguins-Washington Capitals 3-2 (1-0, 2-2, 0-0)

  • Gól: Patric Hornqvist (3), Jake Guentzel (8), Justin Schultz (2) – Jevgenyij Kuznyecov (4), Nate Schmidt (1).
  • Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-1 a Pittsburgh javára.

Nyugati főcsoport:

Edmonton Oilers-Anaheim Ducks 3-4 (2-0, 0-3, 1-0, 0-1)

  • Gól: Milan Lucic (2), Connor McDavid (4), Drake Caggiula (1) – Ryan Getzlaf (6), Rickard Rakell (4), Ryan Getzlaf (7), Jakob Silfverberg (7).
  • Az állás: 2-2.