A Pittsburgh megvédte címét, ötödször NHL-bajnok

2017.06.12. 09:54

A Pittsburgh 2-0-ra nyert a Nashville otthonában, a Stanley Kupa hatodik meccsén, ezzel összesítésben 4-2-re nyerte meg az NHL döntőjét, megvédte a bajnoki címét, ötödször lett a világ legerősebb jégkorong-bajnokságában első.

A végletekig kiélezett, sorsdöntő meccs az utolsó két és fél percben dőlt el.

Majdnem három harmadon át állták a kapusok a lövéseket, összesen 29-szer próbálkozott a Pittsburgh, kettővel kevesebbel a Nashville. De az 59. percig semmi nem jött össze, vagyis Pekka Rinne és Matt Murray kapusok kiválóan oldották meg a feladatukat. Aztán 58:25-nél Justin Schultz engedett meg egy bombát a kékvonalról, ami a palánkról visszapattant, érkezett Patric Hornqvist, aki Rinnére ütötte a korongot, ami onnan a kapuba pattant.

Peregtek a másodpercek, a Nashville mindent egy lapra téve támadott, a kapust is levitte, a Pittsburghnek meg sikerült korongot szerezni, Carl Hagelin egészen a kapuig kísérte a korongot, majd néhány centiről bevágta a Stanleyt érő gólt. Ekkor már csak 13,6 másodperc volt hátra.

Mike Sullivan edző ezzel csúcsra ért a csapatával, ő lett az első amerikai születésű szakember, aki egymás után kétszer nyert bajnoki címet. A kapuban Mutta, az első kapus az NHL történetében, aki pályafutása első két szezonjában egyből első tudott lenni. Sidney Crosbyt választották a rájátszás MVP-jének és ezzel a harmadik olyan hokis lett Bernie Parent (1974-1975) és Mario Lemieux (1991-1992), aki két egymás utáni idényben.

És még két fontos adat, amely a Pittsburghöt emeli ki: az első csapat 1998 óta, amely bajnoki címet tudott védeni, illetve holtversenyben az első olyan nem Original Sixes (azaz a liga alapítói) amely a legtöbb, azaz öt bajnoki címet nyert. Az Edmontont érte utol.

Az idei playoffban a pittsburghi Jevgenyij Malkin 28 ponttal lett a legeredményesebb, csapattársa, Jake Guentzel 13 góllal a gólkirály, a legtöbb gólpasszt pedig Sidney Crosby jegyezte, 19-cel. A kapusok versenyében a leghatékonyabban Matt Murray védett (0.937), a legtöbb győzelem pedig Pekka Rinne neve mellett van (14).

Stanley Kupa-döntő, hatodik mérkőzés

Nashville Predators-Pittsburgh Penguins 0-2 (0-0, 0-0, 0-2)

Gólok            
1. harmad            
           
2. harmad            
           
3. harmad            
18:25 Pittsburgh Patric Hornqvist (5) ASST: Justin Schultz (9), Chris Kunitz (9) 0-1
19:46 Pittsburgh Carl Hagelin (2, ük.) ASST: Brian Dumoulin (5) 0-2

A négy győzelemig tartó párharc végeredménye, 4-2 a Pittsburgh javára.