Egykori legendás védője segíthet a Buffalo védekezésén

2017.09.13. 12:47

Véget ért a nyár. Szeptember 16-án kezdődik az NHL előszezonja, majd október 4-én már az alapszakasza, a Vegas Golden Knights csatalakozásával már 31 csapattal. A rajtig napról napra végigveszünk egy-egy (az utolsó napokban kettő, hogy kijöjjön a harmincegy) csapatot, bemutatva, hogy milyen változásokon ment keresztül a legutóbbi szezon óta és persze tengerentúli szakkommentátorok segítségével, hogy mire számíthat. Ebben a részben az Buffalo Sabresszel foglalkozunk.

Már hat éve nem jutott a playoffba a Buffalo Sabres. Sőt, ami még ennél is szomorúbb statisztika, 2007 óta nincs győztes meccse a rájátszásban. Alapos ráncfelvarrásra lesz szükség a csapatnál és idén egy új edzőnek és általános igazgatónak, Phil Housley-nak és Jason Botterill-nek kell végrehajtani, akik Dan Bylsma és Tim Murray helyeit vették át. A csapat idén 78 pontot szenvedett össze, ez hárompontos csökkenés 2016 óta, nem véletlenül a védekezés fejlesztésén kezdenek el dolgozni.

Nem véletlen, hogy éppen a védekezésről van szó, hiszen Phil Housley is kőkemény buffalói védő volt. Housley a Sabres halhatatlanja, 2007-ig ő tartotta a legtöbb pontot szerző amerikai születésű játékos rekordját, védő létére 1232 ponttal. 1998-ban a Washingtonnal a Stanlye Kupáért játszott, de a Detroittól kikaptak. Botterill-nak csak 88 NHL meccse volt, ebből 36 a Sabresben, háromszoros junior világbajnok volt.

A védelem erősítésére érkeztek is sorba a remek hátvédek a nyáron. Nathan Beaulieu a Montrealtól, Marco Scandella Minnesotából, Matt Tennyson a Carolinától, valamint Viktor Antipin a KHL-ből, a Metallurgtól, mellettük még nagy fogás Jason Pominville Minnesotából tért vissza (2013 után), a kapus Jonas Johansson a Byrnasból, a szintén kapus Chad Johnson Arizonából. Scandella a több játékidő miatt jött el a Wildtól és minden bizonnyal Rasmus Ristolainennel lesz majd egy párban. Könnyen lehet, hogy a prospectekhez nyúlnak, akkor viszont a már 3 meccsen bemutatkozott, 20 éves Brendan Guhle kaphat majd ebben a szezonban szerepet.

Az edző elmondása szerint a védelem megerősítése mellett fontos lenne, ha a csapatot idén elkerülnék a sérülések. Az előző idényben a legjobbak dőltek ki hosszabb-rövidebb időre: Jack Eichel 21, Ryan O«Reilly 10, Evander Kane 12, Kyle Okposo 17 meccset volt kénytelen kihagyni.

A védekezés mellett a legfőbb fejlődési irány a minél kevesebb kapott lövés lenne. A legutóbbi szezonban a Buffalo kapujár átlagban 34,3 lövés ment, ami a legtöbb volt a harminc csapat közül , ez Scandella és Beaulieu érkezésével valóban csökkenthető. Érdekesség, hogy a Buffalo emberelőny kihasználása volt a legjobb a tavalyi szezonban (24,5%), a 199-ből 60 gólja esett előnyben, ebből jól látható az öt az öt elleni játékot kell fejleszteni.

Ami még fontos, a védők pontérzékenységének javítása, ebben Housleynál jobb tanárt kitalálni sem lehet, 1495 NHL meccsen 1232 pontja volt. A legutóbbi idényben a védők csak 17 gólt szereztek (13-at öt az öt ellen), ami az összesnek csak a 8,5 százaléka.

A Buffalo idei draftosai

  • 1/8 – Casey Mittelstadt (amerikai, Green Bay Gamblers, USHL)
  • 2/37 – Marcus Davidsson (svéd, Djurgardens IF, SHL)
  • 2/54 – Ukko-Pekka Luukkonen (finn, FPK U20, Jr. SM-Liiga)
  • 3:89 – Oskari Laaksonen (finn, Ulves U20, Jr. SM-Liiga)
  • 4/99 – Jacob Bryson (kanadai, Providence College Friars, HE)
  • 7/192 – Linus Weissbach (svéd, Tri-City Storm, USHL)

A sorozat korábbi epizódjai