Janicsot keményen fogtam, muszáj volt

2011.11.02. 15:45
Fábiánné Rozsnyói Katalin az utódját keresi, a mesteredző jövőre abbahagyná.

"Szeretnék visszavonulni a londoni olimpia után, de még az utódomat keresem, aki ezt a csapatot egy az egyben átvenné és folytatná azt, amit elkezdtem velük. Szerettem volna, ha egy női versenyzőből lett edző veszi át a csapatot, de erre most kevés esélyt látok" – nyilatkozta Fábiánné Rozsnyói Katalin a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

Az MTK mesteredzője szerint itthon a női edzők nem igazán tudnak érvényesülni. „Nagyon keménynek kell lenni. Ne az edző igazodjon a versenyzőhöz, hanem a versenyzők az edzőhöz”.

Egykori versenyzőjéről, a szeptember elején szülő, de azóta már az olimpiára készülő Janics Natasáról azt mondta, kiváló versenyző, senkit nem tud hozzá hasonlítani, jó adottságokkal rendelkezik, és ezt ki is tudja használni. „Keményen fogtam, muszáj volt. Az édesapja nem véletlenül mondta, hogy Kati, csak te tudod kihozni belőle, ami benne van. Még ő sem tudta, pedig nagyon jó sportember volt. Ki is hoztam belőle, de utána kijött belőle az a temperamentum, ami kevés magyar lányban van benne, az akaratosság. Ez elvitte őt egy olyan szintre, ahol egy kicsit bukdácsolt. De mindig magára talált. Olyan, mint a macska, amelyik mindig a talpára esik. Most is így lesz”.

Az elmúlt években más edzőhöz igazolt női versenyzőknek az edző szerint nem lenne hozzá visszaút, kijelentette, ha egykor nem hozzá kerülnek, nem érik el azokat az eredményeket, amit vele. „Egy olyan iskolából kerültek ki, amelyet más edző nem csinál. Következetesség, egyenesség, nem sunyiság, a munka és a sportág szeretete. És nem a pénz. Az már csak plusz, pénzért nem lehet sportolni” – fogalmazott az olimpiai és világbajnokok sorát nevelő mesteredző.

A keménység a stílusa, nem akart soha megváltozni. Szeretné versenyzőit egy olyan edzőre bízni, aki ugyanúgy követel tőlük. „Sajnálnám a bennem nagyon bízó gyerekeket szélnek ereszteni, mert nem találnák a helyüket, felelősnek érzem magam értük” – mondta a visszavonulását néhány éve egyszer már meglebegtető, 55 éve kajakkal foglalkozó, néhány hét múlva 69 éves sikeredző, akinek tanítványai eddig öt olimpiai aranyérmet nyertek.