Hogy becsülik meg Janicsot Szerbiában?

2012.09.24. 21:31
Janics Natasa várandóssága alatt is húszmilliót kapott a szponzoraitól, férjével 60 milliót kerestek Londonban az ezüst és a bronz után. A szerbek erre is rálicitáltak. Megválaszolunk pár kérdést a háromszoros olimpiai bajnok kajakos szerbiai visszatérésével kapcsolatban.

Miért most robbant ki a Janics-ügy?

A Szerb Olimpiai Bizottság 2009 februárjában választotta meg a Los Angeles Lakers korábbi kosaras sztárját, Vlade Divacot elnöknek. A korábbi elnök, a kitűnő futballkapus Ivan Csurkovicsnak azért kellett mennie, mert Szerbia az athéni után a 2008-as pekingi olimpiát is aranyérem nélkül zárta.

A londoni olimpia utolsó hétvégéje előtt a teniszező Novak Djokovics, valamint a vízilabdázók elődöntőbeli veresége után úgy tűnt, a szerbeknek 2012-ben sem lesz bajnokuk. A pénteki kudarcok után Divac elment Janics szombati döntőjére volt, és elbeszélgetett az egyébként arany nélkül maradt kajakossal. Ahogy Janics visszaemlékezett: befelhősödött, amikor megállt előtte egy 213 centis ember, aki eltakarta a napot.

Divac két ok miatt lendült támadásba. Részint, mert a szerb sportnapilap nagyon kemény hangon bírálta a korábbi sportvezetést, és a szerbek szégyenének nevezte, hogy Janics elmehetett. (A szerb kajakszövetségből egy embert ki is rúgtak miatta 2004-ben.) Divac szeretett volna a korábbi hibákból helyrehozni valamit. Azt persze akkor még nem tudhatta, hogy végül egy húszéves szerb lány, a tekvandós Milica Mandic teljesen váratlanul megszerzi a várva várt szerb aranyat szombaton este. Divac valószínűleg azt sem tudta, milyen eredményes Janics - versenyeinek 75 százalákát megnyerte -, de összeszámolták helyette a sportlapban, hogy a kajakos egymaga három olimpiai aranyat nyert, a 2008-as olimpián a szerbeknek összesen ennyi érem jutott, és nem volt benne arany.

Divac arról is értesülhetett, hogy Janics 2010-ben pár hónap után elvált magyar férjétől (Csányi Szilárdtól), és hogy új bolgár hitvesének, Andrian Dusevnek nincsenek nagy ívű magyar tervei, nyelvi gondjai vannak Magyarországon, és nem is akar nagyon megtanulni magyarul. Amikor Janicsot kérdezték erről itthon, csak annyit mondott: nem vagyunk egyformák, ő mindenáron meg akart tanulni magyarul, második férje nem.

Ki adhatta a visszautasíthatatlan ajánlatot?

A szerbek könnyen átlátták, Dusev büszkeségére lehet és kell apellálni, mert egyetlen magyar klubnál sem kapott állást, és Janics tartotta el. Andrian Dusevnek azt is megígérték, gyereke, a szintén kajakos Kristian Adrianov Dusev sorsa rendeződik. A fiú győri színekben sportol, 20 éves, a 200 méteres táv olimpia válogatóján második lett, így lemaradt Londonról.

Kikről is van szó? És milyen számokról?

Janics-Dusev Natasa: szerb-horvát származású, Palánkán született. Jugoszláv színekben egy negyedik helyet ért el 2000-ben az olimpián, magyar vlogatottként háromszorosolimpiai bajnok és 18-szoros világbajnok kajakozó. 2004-ben Athénben egyesben és Kovács Katalinnal párosban nyert, 2008-ban, Pekingben megvédte címét a kettes hajóban Kováccsal, a négyessel második lett. A londoni olimpián nem nyert aranyat. Kováccsal nem sikerült a triplázás párosban, másodikak lettek, a négyesből Janics kimaradt, de indult az új számban, 200 méteren, ahol - önmagának is csalódást okozva - harmadik lett.

A londoni olimpián Magyarország három aranyérmet szerzett kajakban. 500 méteren női egyesben és négyesben, valamint a férfiak kajak párosban 1000 méteren.

Az aranyérmes magyar női kajak 4-es összeállítása: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina

Szerbiában két klub létezik, az egyik épp Bácskapalánkán, Janics szülővárosában. A Tarkett néven újraéledő, Sintelon néven csődbe ment vállalat elkötelezett a sport iránt, korábban a kézilabdát futtatta fel, a Veszprémet is megjárt Zsarko Sesum és Marko Vujin is a városban kezdett.

A változások között említendő, hogy a férfi kajaknégyes korábbi edzője, Miroslav Alekszics a gazdasági miniszter tanácsadója lett. Alekszics helyére először Szilárdi Katalint nézték ki a szerbek, aki a Dombi–Kökény-párost Londonban az aranyig vitte.

Dusev megjelenése mindenesetre ellenérzéseket szülne az ottani edzőkben, mert eddig nem bizonyított, nem járta végig a ranglétrát, hanem felülről került a rendszerbe. A fizetése magasabb lesz, mint a már régebben ott dolgozóké. Szegeden azt beszélik, hogy Janicsot túledzette, és a kétszázas olimpiai döntőben nem reagált megfelelően a hatalmas szélre sem.

Mekkora csapás éri a hazai kajaksportot?

Akik eddig elmentek, Keresztesi Alexandra (Argentína) valamint Hegyi Zomilla (Spanyolország), inkább a második sorhoz tartoztak.

Janics egy egészen másik kategória, aki vezére lehet a szerb négyesnek, amelyben négy magyar ült Londonban (Horvát-Panda Antónia, Nagy Antónia, Major-Kubik Renáta, Tibor Márta), de nem jutottak döntőbe. Mivel Panda Antónia 35 éves, előbb-utóbb visszavonul, a többiek azonban kortársai a 30 éves Janicsnak.

Janics párosa is erős lehet a Szerbiába távozását már hivatalosan bejelentő Benedek Dalmával (a három olimpiáról is lemaradó Benedek férje szerb). Janics még egy gyereket is szeretne, a szintén 30 éves Benedek is hamarosan szülhet. Rióra mindketten 34 évesek lesznek, párosbeli megjelenésük már a közeljövőben is átírhatja az erőviszonyokat. Már az idén arról volt szó, ha Kovács nem vállalja a párost, akkor Benedekkel versenyez Janics.

2008. június 7. Benedek Dalma a Mol kajak-kenu Világkupa versenyén
2008. június 7. Benedek Dalma a Mol kajak-kenu Világkupa versenyén
Fotó: MTI

A Janiccsal, Benedekkel megerősített szerbek tehát biztosan konkurenciát jelentenek, de mivel Kozák, Szabó, Csipes ideális korban van, Kovács Katalin pedig 36 éves kora ellenére is elnyűhetetlen, őket legyőzni nem lesz könnyű, bármilyen formációban álljon is fel a jövőben a magyar páros, vagy négyes.

Olimpiai győzelme után (K1-es) Kozák Danuta jelentette ki: a hazai válogató erősebb volt, mint az olimpiai döntő. A magyar mezőny Benedek és Janics távozásával is erős marad, mert már megjelent egy új korosztály a szegedi Kárász Annával, Vad Ninettával, Tóth Dzseniferrel. A 21 éves Kárászról Janics annyit mondott, vigyázzanak rá nagyon, mert egy csiszolatlan gyémánt.

Mi vár a távozókra anyagilag? Mennyivel jobban éri meg Szerbiában versenyezni?

Furcsa kijelenteni: a Kánaán. Még akkor is, ha Janics és Dusev körülbelül 60 millió forintot keresett az olimpián együtt. Pontos összeget azért nem írhatunk, mert Janics 42 milliója mellett nem tudni, hogy az edzői stáb hogyan osztja szét a rájuk jutó hatvan százalékot.

De míg a magyar rendszer csak az olimpiai sikereket ismeri el, addig a szerbek az Európa-bajnoki valamint a világbajnoki sikereket is igen komolyan megbecsülik. Az egyszeri juttatás Eb-aranyért 15 ezer euró, a vb-arany azonban máris 30 ezret ér. De ami még vonzóbb: az Eb-érmek után is fizetnek életjáradékot. Ha valaki Európa-bajnok, havi 650 euróval gazdagodik negyvenéves kor felett élete végéig. (Ha olimpiai bajnok, az felülírja, a legmagasabb rangú érem számít.)

Magyarországon az életjáradék olimpiai érem után jár, igaz, 35 év felett már folyósítják. Janicsnak öt év múlva utalnák először, nagyjából havi 300 ezer forintot. Ez akkor is jár neki, ha szerb színekben folytatja, és megtartja a magyar állampolgárságot. Legfeljebb kiegészíti a szerb életjáradékkal is.

A szerbek nem differenciálnak olimpiai és nem olimpiai szám értéke közt. Amikor Janics Kováccsal hat aranyat nyert a 2006-os szegedi világbajnokságon, a négy nem olimpiai számban elért elsőségért a magyarországi rendszer szerint nem kaptak semmit. Könnyen kiszámolható, Benedek például egy 1000 méteres szerb egyéni aranyért, ami nem olimpiai szám, többet kap, mintha magyar olimpiai bajnok lett volna.

Kovács és Janics 2008-ban
Kovács és Janics 2008-ban
Fotó: MTI

Szerbia méltányosabban bánik versenyzőivel, igaz sokkal kisebb is a krém, amelynek juttatni lehet.

Szerbiában az említett összegek folyamatosan emelkednek, mert a mindenkori decemberi átlagkeresethez – ekkor keresnek a legjobban az országban – igazították az Eb- illetve vb-érmek szorzóit.

Milyen közegbe kerülnek?

A szerb női kajakosokat Panda János vezeti, így nyelvi gondjai a magyar Benedek Dalmának sem lesznek. Lendületet adhatnak társaiknak. A szerbek büszkesége, a Moldovan-nővérek (női kettesben indultak Londonban) nagyon fiatalok, és az ő fejlődésüket is elősegíthetik a magyar világbajnokok érkezése.

A szerb szövetség elnöke szerint mindketten kifejezték óhajukat: Szerbiában szeretnének versenyezni.

Hogyan tovább?

A jövő évi duisburgi kajak-kenu világbajnokságon mindketten ott lehetnek, mert a nemzetközi szabályok lazák, Fazekas-Zur Krisztinának is elég volt egy magyar engedély, hogy az Egyesült Államokat képviselhesse, miután Amerikában férjhez ment. Az olimpiára aztán visszatért a magyar válogatottba. A világ- és Európa-bajnokságokon túl Janics számára az olimpiai szereplés akár már rázósabb is, de vélhetően a Magyar Olimpiai Bizottság nem fog keresztbe tenni a háromszoros olimpiai bajnoknak.

Be fogja-e jelenteni hivatalosan Janics a távozását?

Janics nincs Magyarországon. Október harmadikán Szegeden mutatják be a kajakpálya fejlesztéseit, oda várják, és korábban meg is ígérte, hogy ezen a héten visszatér Bulgáriából Magyarországra. Menedzsere, Csonka Gábor szerint tartja a szavát.

„Biztos vagyok benne: Natasa ezekben a pillanatokban is vívódik, mindent nagyon sokszor átgondol. Nagyon sokat kapott Magyarországtól, és nagyon sokat adott is választott hazájának az elmúlt tizenegy évben. Békében fog elválni, ha majd sor kerül rá. És szinte biztosan könnyek között.”