Argentin magyar, bolgár magyar és török magyar is húz a kajak-vb-n

2014.08.08. 15:55

A negyvenfős magyar csapat tagjai mellett további nyolc olyan versenyző szerepel a moszkvai kajak-kenu világbajnokság mezőnyében, aki korábban magyar színekben küzdött, most azonban már más országot képvisel, írja az MTI. Mindannyian kajakosok, és közülük többen nyertek világ- és Európa-bajnoki címet Magyarországnak.

Ilyen például a K-4 1000 méteren kétszeres vb-győztes (2006, 2007) Keresztesi Alexandra, aki öt éve ment feleségül az argentin Miguel Correához, 2010 óta szerepel a dél-amerikai ország válogatottjában, az orosz fővárosban pedig K-1 500 méteren indul. Párja is itt van Moszkvában, ő K-2 200 méteren áll rajthoz.

Faldum Bereniké évek óta bolgár. A korábbi maratoni világbajnok versenyző szombaton 5000 méteren szerepel a mostani vb-n, a hosszú távú verseny mezőnyében ott lesz korábbi párostársa, Csay Renáta is, akivel 2010-ben együtt nyertek vb-t.

A női K-1 1000 méter szintén szombati döntőjében három magyar is versenyez, az Ausztráliából idén hazatért Csipes Tamara Magyarországot, a világ- és Európa-bajnok Ruzicsics-Benedek Dalma Szerbiát, a 18 éves Simon Rebeka pedig Nagy-Britanniát képviselve. Utóbbi kajakos a kiváló edző, Simon Miklós lánya, 11 éves korában költözött a család Angliába. Simon Miklós korábban Benedek Dalma, Kozák Danuta és Szabó Gabriella trénere is volt, 2012 óta pedig a lánya felkészülését is irányítja.

A férje révén szerb állampolgár Benedeken kívül Holpert Ervin és Bedőcs Krisztina is Szerbia csapatát erősíti.. Előbbi Újvidéken született, először Magyarországon próbált bekerülni a válogatottba, de miután ez nem sikerült neki, visszatért Szerbiába. Utóbbi korábban a magyar maratoni válogatott tagja volt, majd ausztriai kitérő után tavaly óta Szerbiáért versenyez..

És végül: a vb-n induló négytagú török válogatott fele magyar, miután tavaly óta a korábbi világbajnok, rutinos Gyökös Lajos és a fiatal, Universiade-bronzérmes Seprényi Sára is náluk kajakozik.