A doppingfőnök megerősítette: kokain volt

2015.05.02. 16:45

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy azért zártak ki a válogatott keretből két sportolót, mert nem élsportolóhoz méltó viselkedést tanúsítottak. Schmidt Gábor főtitkár és Baráth Etele elnök is így nyilatkozott.

A két érintett: a világbajnok Csipes Tamara valamint a két évvel ezelőtti vb-harmadik Dombvári Bence.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes azonban a Telekom Sporthírszolgálatnak azt mondta, kábítószer volt a szervezetükben.

„Sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, és ezért az esetük nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA elé. Egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait. Ha ezt az eredményt olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy Világkupa versenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát”' - foglalt állást Tiszeker.

Hozzátette, hogy a doppingellenőrzésekkel párhuzamosan drogteszteket is végeznek, jelezve, hogy a kábítószerek fogyasztása is súlyos következményekkel járhat együtt.

"Jól tudjuk, hogy egy-egy hétvégi buliban, vagy rendezvényen sok minden megtörténhet" - magyarázta Tiszeker.

Az Európa Játékokon nem indulhat egyikük sem, arról majd később határoznak, hogy a válogató versenyeken mi lesz a sorsuk. A válogatóról lehet kijutni az augusztusi vb-re, ahol olimpiai kvótákat lehet szerezni.

Csipes tavaly Szabó Gabriellával az ötszáz méteres párosban, vagyis olimpiai számban nyert vb-aranyat.

2011-ben Csipes volt az év sportolónője, az olimpiára nem tudott kijutni, utána Ausztráliába ment - ő a menekülés szót használta -, majd visszatért és olimpiai bajnok édesapjával készült az idényre.

A két sportoló ügyében előbb a hazai szövetségnek, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) kell döntést hozni, a MACS-nak már nincs semmi dolga, hiszen doppingvétségről szó sincs.