Csipes bepánikolt, Dombvári dühös volt a pozitív kokaintesztnél

2015.05.15. 10:23

A kokainnal megbukó két válogatott kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence a Hvg.hu-nak nyilatkozott, mit éltek át a mintavételkor, és hogy mit gondolnak a tíz hónapos eltiltásról.

A két sportolót a dunavarsányi edzőtáborban ellenőrizték. A gyorsteszt alapján azonnal kiderült, hogy kokaint fogyasztottak.

Dombvári azt nyilatkozta, düh, ijedtség és félelem volt az első reakciója. Magára volt dühös. „Én nem mondom, hogy dühös voltam. Bepánikoltam. És nem akartam elhinni sem. Kértem is B-mintát" – nyilatkozta Csipes.

„Ha mondjuk egy pozitív doppingtesztet kaptam volna vissza, akkor élve elástam volna magam. Mert az csalás. Én nem csaltam, hanem hibáztam. Egyszer. Nem vagyok hülye, a kajakozásból élek, nem tehetem tönkre magam" – mondta Csipes.

Mindkét kajakosnak a családjával volt legnehezebb szembenéznie. Érzik az össztársadalmi megvetést is, ami miatt megtörtek. Csapattársaiktól azonban egy rossz megjegyzést sem kapnak.

A kajak-kenu szövetség tíz hónapra tiltotta el a sportolókat. Kimarad nekik a bakui Európa-játékok, két válogató és a kvalifikációs világbajnokság. Horváth Gábor, a Honvéd szakosztályvezetője elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen.  „Bízunk abban, hogy van jobb struktúrájú büntetés, ami szakmailag kevésbé megterhelő. Kizárólag szakmai érdekek miatt, ezt hangsúlyozom."

Dombvári azt mondta, ha nem kajakozhat, a McDonaldsba megy dolgozni. „Mit csinálhatna egy kajakos? Nem tanultam, nincs végzettségem, ezt csinálom, ez a munkám, ez a szenvedélyem. Szeretném folytatni."

Fellebbezni fognak 

Csipes Tamara és Dombvári Bence is fellebbezést nyújtott be pénteken a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez . Mindkét kajakos a büntetés enyhítését szeretné elérni.

Az MKKSZ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fellebbviteli bizottság nagy valószínűséggel jövő pénteken ül össze, és hozza meg a - sportfegyelmi eljárás szempontjából - végleges határozatot.