Kis acéldarabból szamurájkard lettem

2015.12.17. 06:40

Nincs abban semmi rossz, ha egy sikersportág megmutatja, hogy honnan indult, és hová jutott el 2015-re. Esetünkben például a kajak-kenu szövetség, amely nem volt mindig az, ami most: az olimpián alig várjuk az utolsó napokat, hiszen örülni szeretnénk az érmeknek, győzelmeknek.

A hazai szövetség (MKKSZ) fontosnak gondolta megmutatni az utat, hogy lett a sportág egyre népszerűbb, és egyre eredményesebb az első győzelmektől. Volt olyan olimpia, amikor négy aranyat nyertek a kajakosok.

Az előzetes latolgatásnál kettőt-hármat rendre be lehet írni hozzájuk. Olyan az érzet, mint hajdanán a vívásban a húszas évektől a hatvanasokig. Vagyis, a kard egyéni és a csapat az egy arany.

A kajak-kenu most olyan, hogy azon kell vacillálni, hogy ki szerzi a harmadikat Rióban, mert ők kettőre garantáltan jók.

A múlt nagyjai most visszaemlékeztek egy érdekes kötetben.

Ebből írtam össze pár idézetet.

  • Fábiánné Rozsnyói Katalin, minden idők legeredményesebb edzője. Azt az embert keresem, aki kihasznál engem. Ha találkozom egy versenyzővel, mindig megnézem, mennyire sunyi, mekkora az akaratereje, a toleranciája.”

 

Kati néniről itt egy hosszabb cikk, ebben is magvas gondolatok vannak.

  • „Kis acéldarabból szamurájkard lettem” - Hódosi Sándor, az 1988-as olimpia bajnoka árulta el sikerességének, és Angyal Zoltánnak a titkát. A Houstonban élő bajnokról itt írtunk.
  • „Edzőként sose gondoljam azt, hogy a fejemből süt ki a nap” - Tatai Tibor kenus mondta, aki egyes ezer méteren nyert 1968-ban.
  • „A pároskajakban egy barátom van – az érdek” - a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán el is magyarázza, nem kell, hogy barátok legyenek, de hozzák ki egymásból a legtöbbet az edzéseken a versenyeken.
     
  • „Ha mindenki elfelejt, az sem lenne baj, még örülnék is neki. Mert én mindig a jelenben élek” - ez Csipes Ferenc olimpiai kajakos meglátása.
  • „A sikereket úgy éltem meg, hogy elhitettem magammal, milyen nagyszerű ember vagyok, és talán ezt is sugároztam magamról. Pedig belül óriási hiányérzetem volt” - Az 1992-ben győztes Czigány Kinga vallomása, aki élete pokoli, kanadai napjairól itt beszélt.
  • „Sydneyben egyedül én tudtam a négyesből, milyen egy olimpiai döntő, de nem hallgattak rám, így az ország szegényebb egy aranyéremmel” - tekintett vissza elhíresült nyilatkozatára – nem húzott mindenki - az olimpiai bajnok kajakosnő Kőbán Rita.

A szintén Sydneyben győztes Novák Ferencről például kiderült, hogy Indonéziában kenus edző, Vereckei Ákos Vietnamban volt az, a kenus Horváth Csabát pedig előbb eltanácsolták, de az akaratereje a dobogó tetejére vitte, Kolonics Györggyel nyert.

A kötet a Libri boltokban vásárolható meg, Ahogy tőlünk telt, ez a címe.