Először bukott meg magyar sportoló biológiai útlevéllel

14-kajakosok-150601-IMG 2389
2016.04.19. 21:55

Dudás Miklós lett az első magyar sportoló, akit a biológiai útlevelében mért változások alapján tiltottak el. A kajakos védekezése szerint tudta nélkül, ismeretlen táplálékkiegészítővel került szervezetébe a tiltólistán szereplő szteroid.

„Amatőr hibát követtem el. Ellenőrizetlen helyről, ellenőrizetlen táplálékkiegészítőt vettem. Egyszerűen egyedül bementem egy spanyol boltba, és megvettem egy spanyol feliratú terméket. Nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem. Az úgynevezett biológiai útlevelem miatt buktam le" – mondta Dudás Miklós az M1 egyik műsorában.    

A biológiai útlevél programot több sportágban alkalmazzák, minden belekerülő sportolónak elkészítik a hormon- és vérprofilját. Később ezekkel az adatokkal hasonlítják össze a levett minták értékeit. Ha jelentős az eltérés, felmerül a doppinggyanú. Dudás is így bukott le, orvosilag nem indokolható váltást észleltek nála, ami után korábbi mintáit is újravizsgálták.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy különleges esetről van szó. „ Precedensértékű ügyről van szó, hiszen biológiai útlevél alapján magyar sportoló mintáját még nem vizsgálták újra, és az alapján nem tiltottak el senkit."

Dudás négyéves eltiltást kaphat, de enyhítő körülmény lehet, hogy együttműködött a doppingellenes szervekkel, és beismerte hibáját.