Tiltott hormonokkal fogták meg a sprinter kajakost

2016.04.19. 11:27 Módosítva: 2016.04.19. 11:55

Dudás Miklós kajakos sprinter a tavalyi Európa Játékokon pozitív doppingmintát adott le, írja közleményében a szövetség. A vizsgálat megállapította, hogy tiltott hormonkészítmény került a szervezetébe.

A sportoló nem tagadja, hogy elkövette a doppingvétséget, de szerinte nem volt tudatos.

„A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő – idézte Dudást a szövetség honlapja.

„A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett a tiltott szer. Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott keret orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. 25 éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek.”

A versenyző egyszer a bakui Európa Játékokon adott le mintát, tavaly pedig további három doppingvizsgálaton esett át, mind a négy ellenőrzés negatív eredménnyel zárult.

Ezek között olyan is volt, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vizsgálatai mellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendelt meg saját költségére a Magyar Antidopping Csoporttól. Éppen ennek az állandó kontrollnak az eredménye, hogy Dudás Miklós utólag mégis megbukott.

A folyamatos ellenőrzések során ugyanis gyanússá vált, hogy a tesztoszteron szintje ingadozik.

A versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott a szert, írja közleményében a szövetség.

„A szövetség természetesen a zéró tolerancia elvét vallja - mondta Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. - A sportág elnökségének felhatalmazásával és támogatásával, a magyar sportban szinte példátlan módon, rendszeres doppingellenőrzésnek vetjük alá saját sportolóinkat. Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban, ezért Dudás Miklós kerettagságát és versenyzési engedélyét azonnal felfüggesztettük. Az eredményességünknél is fontosabb, hogy kiszűrjük azokat, akik nem tanúsítanak a sportág hagyományaihoz méltó magatartást és rossz példát mutatnak, mert ezzel a saját egészségükön kívül veszélybe sodorják a sportág szellemiségét is.”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából.

A sportág vezetése egyben felajánlja, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az AVSE-re terheli.

Dudás Miklós 2012-ben hatodik lett a londoni olimpián K-1 200 méteren, a tavalyi milánói kvalifikációs világbajnokságon azonban nem került a döntőbe, így nem szerzett kvótát a riói olimpiára.

Amatőr hiba

„Amatőr hibát követtem el. Ellenőrizetlen helyről, ellenőrizetlen táplálékkiegészítőt vettem. Egyszerűen egyedül bementem egy spanyol boltba, és megvettem egy spanyol feliratú terméket. Nagyon felelőtlen dolog volt, amit tettem" - mondta Dudás Miklós, aki a 2014-es moszkvai világbajnokságon a 4x200-as váltó tagjaként aranyérmes lett. Hangsúlyozta, hogy 16 éve kajakozik, s ez idő alatt soha semmit nem találtak a szervezetében, nem is használt soha tiltott szert.  
    A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) kedden közleményben számolt be arról, hogy a versenyző az Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakuban. Az MKKSZ közleményéből kiderül, hogy Dudás ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott szert.
    "Az úgynevezett biológiai útlevelem miatt buktam le" - mondta erről az interjúban Dudás Miklós.
    A londoni olimpián K-1 200 méteren hatodik sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették, a MOB pedig megvonja tőle az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kikerül a MOB kiemelt edző programjából.
    Dudás Miklós elmondta, hogy egyelőre még nem gondolkodott a jövőn, de "próbál talpon maradni". A közelgő válogatókon egyesben, és Horváth Bencével párosban is szerette volna kivívni az olimpiai indulás jogát.
    "Természetesen a párostársam is össze van törve. Szeptember óta együtt készültünk, sülve-főve együtt voltunk, s most nagyon dühítő, hogy meg se próbálhatjuk megmutatni, mit tudunk" - mondta Dudás Miklós.
    Ahogy fogalmazott, számára a mostani eset legnagyobb tanulsága, hogy "okosabbnak kell lenni".