Ha nem ide születik, bármilyen tehetség is, elveszik

2016.05.10. 07:27 Módosítva: 2016.05.10. 08:21
Három kajakos olimpiai bajnoknő - Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas Krisztina - után egy külföldet is megjárt edzőt kérdeztünk arról, miért teljesít a női szakág évek óta kimagaslóan, mi a titkuk. Szerdától már zajlik az olimpiai válogató, ahol világbajnokok is kieshetnek.
  • Ne szorítsd a lapátot, maradjon fent a kezed szemmagasságban, biciklizik a lábad
  • Emeld fel a fejed, enged le a vállad, kemény hat perc indul, figyelj oda a testtartásra, forogj el jobban.
  • Megy a vállcsere, segítesz derékkal, törzzsel, üsd meg a vizet fentről, hegyes szögben, menjen be a lapát a vízbe.
  • Figyelsz a könyöködre, rárakod a tested a húzásra, figyelsz a levegővételre is.

Nagyjából a fenti utasítások hangoztak el, amikor Tóth László edzést vezényelt kajakos csapatának, ahová az olimpiai bajnok Szabó Gabriella is tartozik.

Tóthnak van nemzetközi tapasztalata – Kínában és Mexikóban is edzősködött -, ezért elsőként azt kérdeztem tőle, hogy Szabóból mi jött volna ki, ha a másik két országban találkoznak. Megnyerte-e volna ott is az olimpiai aranyat, elég lett volna-e ott a tehetsége?

„Mexikóban határozottan nem. Kínában több esélye lett volna, de szerintem ott sem. Ennek az oka pedig, hogy Magyarországon a belső verseny már a klubban viszi és húzza előre a lányokat, a mellettük lévő bajnokot le akarják győzni, a bajnok meg rosszul érzi magát, ha egy résztávon, vagy az időre menésen előtte vannak. Ez az egészséges körforgás egyetlen más országban sem ennyire erős, mint nálunk. Emellett persze ki kell emelni, hogy nagyon jó nevelőedzők, jó technikával tanítják meg evezni a gyerekeket a minihajóban, vagyis 10-11 éves korban. Sehol máshol nincs ekkora bázis, szakértelem. Még Kínában sem láttam, tapasztaltam” - felelte Tóth.

2013-ban Kanadában próbálkozott, a nőkkel nyert Világkupa-érmeket párosban és négyesben, de egyéb okok miatt a világbajnokságig nem jutottak el, felbontották a szerződését.

Éppen akkor Budapesten várta, hogy elintézzék a papírjait, és egy szerencsés véletlen úgy hozta, hogy Szabó edzője lett, akit ismert ugyan gyerekkora óta a KSI-ből, de nem dolgoztak együtt, mert akkoriban a jelenleg Angliában dolgozó Simon Miklós volt az edzője.

Szabónak három éve nem sikerült az első válogató, az Eb-csapatból kiszorult, és rekordgyorsasággal kellett ismét formába lendülnie a második válogatóra, mert különben nem került volna be a vb-csapatba sem, vagyis lenullázza az évét, rögtön az olimpia után.

„Nem volt könnyű, de megcsináltuk. Gabi nagy küzdő, hatalmas akaratereje van. A feladattól nem ijedtem meg, mert Benkő Zoltánnal voltak már egyéniben, ezer méteren jó eredményeim. Bió 2005-ben célfotóval volt 4. helyezett a vb-n. 2013-ban Gabi mellé megkaptam a négyes felkészítését, ami egyben csapatmunka is. Egyeztettem az érintett kollégákkal, fontos a ő véleményük, tapasztalatuk is, és az sem sikerült rosszul, mert a lányok vb-t nyertek” - így emlékezett vissza a három évvel ezelőtti történtekre.

Onnantól kezdve érződött, hogy ő már nem fog elmenni ismét külföldre, mert itthon is megtalálta a feladat, amire várt korábban. A szövetség vezetése is úgy gondolta, a sportág abból csak profitálhat, ha itthon tartja, nem máshol, esetleg a riválisoknak adja át a tudását.

A 2014-es és a 2015-ös négyesnek is ő volt a vezetőedzője, előbb aranyat, utóbb ezüstöt nyertek.

„Összetett és komplikált feladat egymáshoz illő versenyzőket találni. Passzolniuk kell egymáshoz, a ritmusuknak, technikájuknak. Megvan mindenkinek a külön szerepe a négyesben, amivel előbbre tudják vinni a hajót, ezeket kell jól összehangolni, különben nincs siker” - avatott be a műhelytitkokba.

Emellett fontos, hogy a rajt után gyorsan nagy sebességet érjenek el, száz métert már 17-18 másodperc körül tudják teljesíteni. Ezt a tempót pedig tartani kell az aranyért.

Nem minden esetben a legjobb egyéni teljesítmény a mérvadó, persze meghatározó, és fontos hogy a verseny előtt kiváló állapotban legyenek mind kondicionális, mind mentális értelemben. Sokszor igazolódott már, hogy a csapathajóra való jobb alkalmasság előbbre viszi az egységet.

Egykori mesterét, Babella Lászlót idézte: „Ha repülőgépbe traktor alkatrészt teszünk, nem fog gyorsabban repülni, ezért a megfelelő alkatrészt kell beépíteni a gyorsabb haladásért” - érzékelteti egy nagyon egyszerű példával a lényeget.

Így hát a válogatókon és azok után nem lesz más feladatuk, minthogy rátaláljanak a leggyorsabb egységre, hogy a 2012-ben megszerzett aranyat meg lehessen védeni. Bármennyire is volt sikeres ez a szakág, mindössze két aranya van négyesben. És 1996-ban a négy évvel korábbi siker után nemhogy nem sikerült megvédeni az első helyet, hanem kilencediknek jött be a magyar hajó.

„Azt gondolom a magyar edzők tudása évről évre jobb lesz. Igyekszünk mindig egy kicsit a világ előtt járni. Ha minket másolnak külföldön, akkor mindig újítunk valamit, ne érjenek utol” - összegzett.

A négy éve két olimpiai aranyat szerző Kozák Danuta az edzőváltásáról is beszélt, Szabó Gabriella pedig azt fejtette ki, miért menekült az evésbe egy ezüst után. Fazekas Krisztina már édesanyaként veszi fel a versenyt a feltörekvő fiatalokkal.