Kozák Danuta egyesben is győzelemmel tért vissza, 4 arany vasárnap a kajak-kenu Eb-n

D  AS20180609018
2018.06.10. 11:26 Módosítva: 2018.06.10. 15:42

Továbbra is remekül sikerül Kozák Danuta visszatérése, a jelenlegi mezőny legjobb női kajakosa gyermeke születése miatt hagyta ki a tavalyi szezont. Olimpiai bajnokunk mellett az egész magyar válogatott kitett magáért a kajak-kenu Eb vasárnapi döntőiben, a magyar kajakosok és kenusok összesen 9 érmet nyertek az 500, illetve a 200 méteres versenyszámokban.

Kozák szombaton az 500 méteres női négyes tagjaként már begyűjtötte idei első Eb-aranyát, vasárnap délelőtt pedig végig vezetve, magabiztos versenyzéssel nyerte a kajak egyesek 500 méteres döntőjét a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok sportolónk a hetedik Európa-bajnoki címét ünnepelhette vasárnap délelőtt. A látszólag könnyedén elért győzelem után meglehetősen kimerülten nyilatkozott az m4-nek.

Nehéz pálya volt nagyon, egyrészt lötyögött a víz, másrészt hosszú volt a múlt hét és ez a hétvége is sok már, fáradt vagyok. Nem számítottam rá, hogy két arannyal tudok visszatérni az Eb-n, és ha ilyen fáradtan dobogón tudok végezni 200-on is, az már bravúr lenne

mondta a sportág honlapjának a négyesben is aranyérmes Kozák, aki délután aztán véghezvitte az említett bravúrt, ezüstöt nyert a 200 méteres versenyszámban. 

Kozák győzelme után nem sokkal újabb olimpiai számban nyert aranyéremnek örülhettek a magyar szurkolók. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső megvédve Eb-címét első lett a kenu kettesek 500 méteres döntőjében. A győzelem után a páros tagjai elmondták, hogy érezték, hogy nagyon feljöttek rájuk az ellenfelek, ezért a végén már félelemből mentek, szerencsére sikerült győzniük.

A Medveczky Erika, Csipes Tamara páros hajszál híján megszerezte a magyar csapat negyedik belgrádi aranyérmét is. Az Eb előtt összeülő páros sokáig elsőnek tűnt, de végül a franciák mögött másodikként ért célba 500 méteren, szintén olimpiai számban. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint, ha a két egység nem ennyire távoli pályán evezett volna egymástól, és a magyarok látják a franciákat, akkor talán az arany is összejöhetett volna.

Ami nem sikerült a női kajakpárosunknak, az nem sokkal később sikerült a férfinak. Mozgi Milán és Somorácz Tamás hatalmas verseny végén célfotóval győzött a 500 méteren, ezzel megszerezve a vasárnap délelőtti program harmadik aranyérmét, ami összességében a  válogatott negyedik aranyérme volt az Eb-n.

Vasárnap délelőtt korábban a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású kajaknégyes bronzérmes lett 500 méteres távon. A harmadik helyen végző csapat tagjai elégedettek voltak az eredménnyel, mint a döntő után elmondták, várható volt, hogy a spanyolok és németek lesznek a legjobbak, mert ők már egy éve együtt vannak.

Tótka egy különös megjegyzéssel is meglepte a tévénézőket, amikor azt mondta:

Tavaly két arany után megtudtam, hogy az Eb nem olyan fontos. Szóval a vb-re készülünk.

A délutáni programban a 200-as távok döntőit rendezték meg. Kozák Danuta már említett, egyéniben nyert ezüstje mellett Balla Virág harmadik helyének is örülhettünk, aki a kenu egyesek 200 méteres versenyében szerzett bronzérmet vasárnap, akárcsak a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó.  Végül egy 200-as aranyat is sikerült begyűjtenie a csapatnak. Az utolsó döntőben, a női kenu kettesek versenyét a délelőtt 500-on is győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó nyerte.