Kopasz Bálint volt a világbajnokság egyik legnagyobb csillaga

IMG 20220807 150148
2022.08.08. 16:40
Elégedetten értékelte a magyar válogatott kanadai világbajnoki szereplését Hüttner Csaba szövetségi kapitány, kiemelve, hogy az új olimpiai számokban két aranyat és egy bronzérmet szereztek a mieink, ami a fiatalos együttestől kifejezetten jó eredménynek számít.

A magyar válogatott szövetségi kapitányát a rendezvényt követően faggatta az Index a világbajnoki helyszínen tapasztalható körülményekről.

„A szervezéssel nem volt problémám, mindent sikerült jól lebonyolítani, de a helyszín nem igazán felel meg a világbajnokságnak, hiszen nincs felevezősáv, a szél túlságosan befolyásolja a versenyeket, és nincsenek kiszolgálólétesítmények – sátrak a parton, a hajók elhelyezése nem ideális, nap közben nem volt például meleg étel sem, ezek pedig nem igazán versenyzőbarát tényezők” – felelte Hüttner Csaba.

Természetesen a fő irányvonal ettől függetlenül a mieink szereplése volt, az pedig remekül sikerült.

A mieink négyszer állhattak a dobogó legmagasabb fokára, Kopasz Bálint K–1 1000 méteren és Nádas Bencével K–2 500 méteren is a legjobbnak bizonyult, a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős 200 méteren lett aranyérmes, Kőhalmi Emese pedig K–1 5000 méteren védte meg világbajnoki címét.

Ami a többi érmet illeti, Rendessy Eszter K–1000 méteren lett második, a bronzérmekkel pedig gyakorlatilag el lehetett volna árasztani a Banook-tavat, hiszen Csizmadia Kolos (K–1 200 m), a Noé Bálint, Kulifai Tamás kettős (K–2 1000 m), Lucz Anna (K–1 200 m), a Bragato Giada, Nagy Bianka duó (C–2 200 és 500 m), valamint a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka négyes (C–4 500 m) is harmadik lett.

Mindez azt jelentette, hogy a magyar válogatott négy arannyal, egy ezüsttel és hat bronzzal fejezte be szereplését a kanadai világbajnokságon, amivel az éremtáblázat második helyén zárt.

Hüttner Csaba pedig érhetően elégedetten értékelte a mieink szereplését:

Az olimpiai program átalakult, kettővel kevesebb [tíz] versenyszámot rendeznek meg Párizsban, ezekben két aranyat és egy bronzot szereztünk, az új számok tekintetében három érem mindenképpen pozitív, főleg úgy, hogy a hat tokiói olimpiai bajnokból csak egy volt itt. A fiatalok a várakozásoknak megfelelően nagy többségében pontszerző helyen végeztek, ami elsőre mindenképpen jó eredmény. Még a fiatalabb csapattal is megnyertük a pontversenyt, és ha van még egy ezüst, akkor az éremtáblán is elsőként végezhettünk volna, amire megvolt az esélyünk, de az 5000 méteren történt változtatásokból sajnos nem jöttünk ki olyan jól, mint vártuk: Balla Virágot beborították a vízbe, Adolf Balázs beszorult, Noé Bálintnak a kormánya felütődött

– összegezte a világbajnoki szereplést a kapitány.

Arra is kíváncsiak voltunk, akadt-e olyan, akit külön kiemelne, aki túlteljesítette a várakozásait.

„Azt nem lehet mondani, hogy túlteljesítette a várakozásokat, hiszen Kopasz Bálint világklasszis. Az, hogy párosban is nyert, megmutatja, hogy ő a világbajnokság egyik legnagyobb csillaga.”

Ami a folytatást illeti, a versenyzőknek nincs sok idejük pihenni, hiszen ugyanezzel a csapattal vágunk neki a müncheni Európa-bajnokságnak, amelyet augusztus 18–21. között rendeznek meg.

Hogy melyek a célkitűzések?

„Nem tudjuk még a nemzetközi mezőnyt, ha a riválisok ugyanazokkal a versenyzőkkel indulnak, akkor reálisan nagyjából ezeket az eredményeket érhetjük el. Annyi a nehézség most, hogy haza kell menni, át kell állniuk a versenyzőknek, aztán gyakorlatilag indulhatunk is az Európa-bajnokságra” – zárta mondandóját Hüttner Csaba. 

KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG (KANADA) – ÉREMTÁBLÁZAT

Helyezés Ország Arany Ezüst Bronz Érem
1. Spanyolország 4 2 2 8
2. MAGYARORSZÁG 4 1 6 11
3. Lengyelország 3 3 1 7
4. Kanada 3 1 2 6
5. Németország 2 7 5 14
6. Ausztrália 2 2 1 5
7. Ukrajna 2 1 2 5
8. Új-Zéland 2 2
9. Kína 1 2 2 5
10. Brazília 1 1 2
   Kuba 1 1 2
   Románia 1 1 2
   Svédország 1 1 2

(Borítókép: Hüttner Csaba szövetségi kapitány a világbajnok Nádas Bence–Kopasz Bálint-duóval. Fotó: Borbély László / Index)