Kajak egyesben is olimpiai bajnok lett Kozák Danuta

2016.08.18. 15:13 Módosítva: 2016.08.18. 15:50

Kozák Danuta a kajak kettes 500 métere után egyesben is olimpiai bajnok lett, ezzel sporttörténelmet írt.

Ő az első magyar kajakos, akinek összejött a triplázás, azaz egyesben, párosban és négyesben is győzni tudott. Magyarország 500. olimpiai érmét nyerte.

Nem is akárhogy, 1.834 másodperccel verte meg a dán Emma Jörgensent. A versenyről a közvetítésünket itt találja.

A döntőben 250 méterig szoros volt a verseny, aztán a táv felétől Kozák egész egyszerűen állva hagyta az egész mezőnyt, több mint egy hajóhossznyi előnnyel verte a többieket.

Kozák a verseny után az m4-nek azt mondta, nem számított rá, hogy ekkora fölénnyel nyer, „de igazából ez nem is számít ilyenkor. A legfontosabb az volt, hogy egészséges legyek. Ez számított, hogy jó legyek a versenyre, sokat köszönhetek az orvosi stábnak, amely összerakott a futamra, most már semmi bajom.”

Ezt a célt tűztük ki, amikor Londonban első lettem. Meg akartam védeni a címem, egy négyéves álom teljesült be. Nagyon jó napjaim vannak, egymás után válnak valóra az álmaim.

A sportágnak korábban öt háromszoros olimpiai bajnoka (Kozák mellett Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Kammerer Zoltán és Storcz Botond) volt. Kozák lett az első, aki négyszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Az abszolút csúcstartó a német Birgit Fischer nyolc arannyal. Kozáknak szombaton a négyessel száll harcba az újabb aranyért, amellyel már öt lehet neki. Emellett egy ezüstje is van, még Pekingből.

Kozák az előfutamban és a középdöntőben is tönkreverte a mezőnyt. Előbb futamgyőztes lett a fehérorosz Marina Litvincsuk előtt, és három másodpercet vert a német Franziska Weberre, akivel kedden a K2 500 méteren vívott ezredmásodpercekre menő nagy csatát és nyert aranyat Szabó Gabriellával. Majd az elődöntő legjobb idejét kajakozta, itt is a fehérorosz és a német előtt csapott célba, másfél, illetve két és fél másodperces előnnyel.

Pedig az előjelek nem voltak biztatóak. Kozák, ahogy erre az interjújában utalt, már Rióban kapott bélfertőzést, infúzióval kezelték, de szerencsére annyira nem gyengült le a szervezete, hogy az akadályozta volna volna a versenyzésben .

Az Újpest 29 éves versenyzője mögött elképesztő sikeres pályafutás van. Európa-bajnokságon 14 aranyérme van, idén Moszkvában az összes 500 méteres távon első lett. A világbajnokságokon eddig 11 aranyérmet gyűjtött.