Megalázó verés az olimpiai bajnoknak

2003.12.08. 13:22
Méltó bosszút állt női kézilabda-válogatottunk a dánokon, az olimpiai döntőben elszenvedett vereségért. Mocsai Lajos együttese a horvátországi vb utolsó csoportmeccsén tíz góllal verte ellenfelét, ezzel csoportelsőként jutott tovább, míg a dánok elbúcsúztak a további küzdelmektől.
A horvátországi világbajnokság csoportküzdelmeinek utolsó találkozóján a magyar női kézilabda-válogatott abban a tudatban léphetett pályára, hogy győzelme esetén csoportelsőként jut a középdöntőbe. A szlovénok ugyanis a dánok után a németeket is legyőzték. (Döntetlen esetén harmadikként mehetett volna tovább Mocsai Lajos együttese, míg vereség esetén maradt volna a kínos magyarázkodás.)

Tekintse meg képeinket!
A dánok kezdték a találkozót de első próbálkozásukat az egész vb-n remekül védő Pálinger kivédte. Az első magyar lehetőség is kimaradt, majd ez így folytatódott egészen a 4. percig, amikor Daugard lévén kerültek előnybe a dánok. Rendkívül idegesen kezdett a magyar együttes, így nem volt meglepő, hogy Touray révén már kettővel mentek az északiak.

Fantasztikus Pálinger

Görbicz bombájával szépítettünk, de továbbra sem sikerült az egyenlítés. Kirsner például fél perc alatt kétszer is a kapufára bombázott. Ha nehezen is, de a 12. percben Lovász révén sikerült egyenlítenie a magyar csapatnak. Egy újabb hihetetlen Pálinger bravúr után Görbicz révén a vezetést is átvettük.

Görbicz álompassza után Kulcsár talál be, majd két dán lehetőség is kimarad, így már kettővel megyünk. Hiába jönnek fel egyre a dánok, a megnyugodott magyar együttes a 22. percre már négy góllal vezetett. Mi több, a 26. percben egy ritkán látható támadás végén - a dánok szó szerint keresték a labdát - már öt góllal vezettünk.

Hatgólos különbség a szünetre

Így nem volt meglepő, hogy az idegesen kezdő magyar csapat, alaposan feljavuló játékkal, a szünetre hatgólos előnnyel mehetett.

A második játékrész két gyors dán góllal indult, de Radulovics és Kulcsár révén visszaállt a hatgólos különbség. Ez sem tartott sokáig, hiszen a remeklő Farkas Ági irányításával a játékrész tizedik percében már kilenc gól volt az előnyünk. Ez a félidő felére tízre nőtt és a több száz helyszínen megjelent magyar szurkoló az eredmény ilyetén alakulása láttán karneváli hangulatot teremtett.

Ez a különbség kisebb nagyobb megszakításokkal a találkozó végéig megmaradt, igaz ez csak a magyar csapaton múlott, hiszen a végén már önmaguk szórakoztatására játszottak Kirsnerék. A végeredmény tízgólos magyar győzelem lett, ami azt jelenti, hogy Mocsai Lajos együttese csoportelsőként jutott tovább, míg az olimpiai bajnok dánok, a legjobb tizenkettő közé sem tudtak bekerülni.

Magyarország-Dánia 29-19 (14-8)
Csáktornya, 1700 néző, v.: Bord, Buy (franciák)

Magyarország: Pálinger - Lovász 5, Pigniczki 2, Bohus, Görbicz 4/1, Ferling, Kirsner 2, cserék: Sirina (kapus), Radulovics 9/4, Kulcsár 5, Siti 1, Farkas 1, Mehlmann, Tóth

Dánia: Mortensen - Touray 1, Ladefoged 3/1, Thomsen, Horlykke Jörgensen, Fruelund 3, Roslyng Hansen, cserék: Rantala (kapus), Brodsgaard 1, Daugaard 8/2, Petersen 2, Nielsen 1, Johansen

Hétméteresek: 8/5, illetve 4/3
Kiállítások: 10, illetve 4 perc

Kapitányi értékelések:
Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
- A felkészülés során és a mutatott forma alapján bíztunk benne, hogy legyőzhetjük ezt a dán csapatot. A közönség olyan atmoszférát teremtett, amelyben nem lehetett hibázni. A védekezésünk sokkal jobb volt, mint ellenfelünké és a megszerzett labdákkal gyors támadásokat vezethettünk. Több remek egyéni teljesítmény akadt, de igazán a csapat érdemel dicséretet.

Jan Pytlick, a dán válogatott szövetségi kapitánya:
- Tartalékos csapatomat egyszerűen lefutotta, állva hagyta a rendkívül jó napot kifogó magyar válogatott. Nem volt erőnk, alaposan elfáradtunk. Nem így terveztük ezt a vb-t, de legalább az olimpiai szereplés nem forogott veszélyben, mert az indulási jogot már tavaly megszereztük.