Vb-döntőben a magyar válogatott

2003.12.13. 22:32
Vasárnap este a franciák ellen az aranyéremért játszhat a magyar női kézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokságon, miután a szombati zágrábi elődöntőben legyőzte a dél-koreai csapatot.
A szombati elődöntőre az ukránok elleni meccsen még beteg Mocsai szövetségi kapitány, valamint az időközben megbetegedő Pálinger és Tóth is meggyógyult. Sugár valamint Szrnka ugyanakkor kimaradtak a keretből.

A mérkőzésre több, mint ezer magyar szurkoló látogatott ki, így Kulcsárék gyakorlatilag hazai pályán érezhették magukat.

Gyenge védekezés

A meccs első negyedében mindkét csapat gyengén védekezett, és egyik sem tudott elhúzni kétgólosnál nagyobb különbséggel. A 14. percben - 11-11-es döntetlennél - Mocsai időt kért, és Pálinger helyett Sirina állt a kapuba.

Ezután azonban Pigniczki, Lovász és Kulcsár is ziccert rontott, Kirsner viszont a legjobb pillanatban talált be. Li Szang Eun hétmétereseivel így is elhúztak a dél-koreaiak 15-12-re , de a magyar csapat gyorsan felzárkózott, és időkérésre kényszerítette ellenfele edzőjét.

Görbicz felveszi a versenyt

A magyarok nem igazán tudták tartani a gyors dél-koreaiakat, de közben elől nagyon hatékonyan támadtak, így az első félidő nagy részében szinte valamennyi támadás góllal fejeződött be.

Az időközben feljavuló Görbicz felvette a versenyt az ellenféllel, és új lendületet adott a csapatnak: három gólt lőtt és látványos passzokkal szolgálta ki a felpörgő társakat, így a 29. percben sikerült másodszor is vezetést szerezni (20-19). A szünet előtt még az eddig betegeskedő, erőtlen Farkas, valamint Lovász is betalált, Sirina pedig jól védett, és megszakítás nélkül szerzett öt találattal elhúzott a magyar válogatott.

Kemény hangulat, roszz bírók

A fordulás után Kirsner kiállítása alatt felzárkóztak a dél-koreaiak, azonban Lovász duplája és Sirina két hárítása miatt megmaradt az előny (csak 24-24-nél volt egyenlő). A hangulat egyre idegesebb, a játék egyre durvább lett. Az német bíróikrek részben kiállításokkal próbálták visszafogni a durvaságokat de közben elvesztették a fonalat, és mindkét oldalon több vitatott ítéletük akadt.

A magyarok egyre jobban, lelkesebben játszottak, még Tóth büntetése alatt is sikerült gólt lőni, miközben Sirina fontos pillanatokban remekelt, igaz, a koreaiak nem törtek meg, változatlan hevességgel küzdöttek, és kísérelték meg lefogni a jól irányító Görbiczet, illetve az örökké veszélyes Radulovicsot.

Az utolsó negyedóra 31-28-as magyar vezetéssel indult. Oh Szeong Ok, illetve Farkas dobálta ekkor a gólokat, míg a rövid időre visszaálló Pálinger hetest fogott. Az idő múlásával az ázsiaiak nem lettek egyre idegesebbek, hanem Farkas kiállítása alatt feljöttek egygólra. (33-32).

Radulovics - Farkas - Kirsner

Azonos létszám mellett visszaállt a korábbi különbség (36-33), de nem sokáig, mert Oh Szeong Ok sorozatban három gólt lőtt, és egyenlített az 56. percben (36-36). Ekkor azonban újabb nagy lendületet vett a magyar csapat: Radulovics, Farkas és Kirsner bombázott a hálóba (39-36).

A hajrában már nem lehetett ekkor előnyt ledolgozni, így a magyar válogatott vasárnap 19.15-től döntőt játszhat a másik elődöntőben Ukrajnát hosszabbításban legyőző Franciaország ellen.

Mocsai Lajos, magyar szövetségi kapitány: - Mindkét oldal támadójátéka fantasztikus volt, és ezzel párhuzamosan a védelmek nem nyújtották, nem nyújthatták azt, ami elvárható lenne tőlük. Időbe tellett, amíg megtaláltam a megfelelő embereket a védőfalba. Örülök annak, hogy Sirina nagyon jól védett, s ahogy egy kicsit javult a hátsó alakzat munkája, úgy dőlt el a mérkőzés. A találkozó jó propagandája volt a női kézilabdázásnak. Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, s remélem, hogy a vasárnapi döntőben még többen utaznak majd Zágrábba támogatni bennünket. Tulajdonképpen mindegy, hogy a franciákkal vagy az ukránokkal találkozunk. A lényeg, hogy egy szép, látványos, attraktív mérkőzést játsszunk.

Lim Jung Csul, dél-koreai szövetségi kapitány: - Hiába próbáltuk megzavarni a magyar támadójátékot, ez nem sikerült. A hajrában az ellenfél jobb volt, s ez döntött a javára. Nagy esélyt szalasztottunk el. Ritka, hogy 38 dobott góllal nem nyer egy csapat.

Sirina Irina: - Nagyon örülök a győzelemnek, de mehetett volna jobban is a védés. Sajnos, mindhárom kapusunk kicsit lázas, de remélem, hogy a döntőre meggyógyulunk. Mindegy, ki véd vasárnap, csak védjen jól!

Kulcsár Anita: - Szerintem azzal nyertünk, hogy a második félidőben már sokkal jobban védekeztünk, mint az elsőben. Ahogy egy kicsit közelebb kerültek hozzánk a dél-koreaiak, mindig lélektanilag fontos gólokat lőttünk.

Görbicz Anita: - Úgy éreztem, hogy minden fontos szakaszban volt valaki, aki lendületet tudott adni a csapatnak. Örülök annak, hogy egy rövid periódusban én is segíthettem.

Radulovics Bojana: - Borzasztóan nehéz mérkőzés volt, mert a koreaiak nagy futásra kényszerítettek bennünket, és a csarnokban is meleg volt, így hamarabb fáradtunk. Szerencsére, a nagy iramban nem hibáztunk a kritikus szakaszokban, hanem inkább gólokat lőttünk.

Elődöntők:
Magyarország-Koreai Köztársaság 40-38 (22-19)
Zágráb, 2200 néző: V: Methe-testvérek (németek)
Magyarország: Pálinger - Lovász 7, Radulovics 8/3, Görbicz 4, Kulcsár 6, Ferling 3, Kirsner 6, cserék: Sirina (kapus), Pigniczki, Bohus, Farkas 5, Tóth 1, Siti
Koreai Köztársaság: Oh J. - Vu 4, Csoj 3, Oh Sz. 10, Hu Sz. 4, Li Sz. 3/2, Dzsang 4, cserék: Mun K. (kapus), Lim 4/2, Mjung 3, Kim, Li G. 3, Mun P.
Hétméteresek: 4/3, illetve 5/4
Kiállítások: 10, illetve 6 perc

Franciaország-Ukrajna 28-26 (10-13, 25-25), hosszabbítás után
Zágráb, 2000 néző, V: Hansson, Olsson (svédek)
gólszerzők: Lejeune 8, Vogein, Delerce, Myaro, Tervel 3-3, Cano, Wendling 2-2, Jacques-Szabo, Pecqueuc-Rolland, Herbrecht, Korfanty 1-1, illetve Jacenko 6, Cigica, Verheljuk 4-4, Szjukalo, Hriholiunas 3-3, Rajhel, Ljapina, Szakada 2-2