Megismételt vb-döntővel kezdenek női kéziseink a decemberi Eb-n

2004.06.10. 16:28
A világbajnok franciákkal kezdi a küzdelmeket, majd a későbbi szakaszban többek között Dánia ellen folytatja decemberben a magyar válogatott a hazai rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon. Csütörtökön, a Vígszínházban tartott sorsoláson eldőlt az is, hogy lesz egy "exjugoszláv" csoport a horvátokkal, szerbekkel és szlovénokkal - a határközeli Zalagerszegen.
Fél évvel a magyarországi női kézilabda Európa-bajnokság kezdete előtt kisorsolták a kontinenstorna csoportbeosztását csütörtökön. Az ünnepélyes keretbe foglalt eseményt a Vígszínházban tartották, és a tizenhat csapat decemberi fellépéseinek eldöntését gálához illő műsor vezette fel. A kontinenstorna résztvevői az elmúlt hétvégén biztosították be évvégi magyarországi programjukat: a két évvel ezelőtti Eb-n már magát kvalifikáló öt csapat mellé még tizenegyen csatlakoztak a pótselejtezőkön.

Mocsai döntött a magyarok csoportjáról

Tekintse meg képeinket!
Az Eb-n Európa minden számottevő csapata ott lesz, nem véletlenül fogalmaztak a hazai és EHF-vezetők úgy, hogy ha Dél-Korea is eljönne hozzánk, világbajnokságnak felelne meg a torna. A válogatottakat négy kalapba osztották, Mocsai Lajos csapata a két évvel ezelőtti dániai verseny eredménye alapján a második négyesbe került, így tudni lehetett, lesz nagyon erős ellenfél is a kvartettünkben.

A sorsolás - amelyet korábbi sztárok, a támogatók képviselői, valamint a sportminiszter közreműködésével tartottak - izgalmasan alakult, hiszen Magyarország a házigazda jogán maga választhatta meg, melyik csoportban kíván szerepelni. Amikor a szövetségi kapitány segítőivel visszavonult, hogy meghozza a döntést, nagyjából két lehetősége volt: az (egyelőre) olimpiai dánok és a vb-címvédő franciák ágára teszi csapatát, vagy az Athénba nem utazó norvég és orosz együttest választja.

A franciák gyengülhetnek az Eb után

Női kézilabda Európa-bajnokság, Magyarország, december 9-19.
A-csoport, Debrecen:
Norvégia
Csehország
Ukrajna
Spanyolország

B-csoport, Zalaegerszeg
Oroszország
Szerbia-Montenegró
Szlovénia
Horvátország

C-csoport, Békéscsaba
Dánia
Románia
Németország
Svédország

D-csoport, Győr
Franciaország
MAGYARORSZÁG
Ausztria
Fehéroroszország

A csoportküzdelmek után a négyesek utolsó helyezettjei hazautaznak, az első hármat pedig két hatos csoportba osztják (A- és B-csoport - Győr, illetve C- és D-csoport - Debrecen). Az eredményeket viszik magukkal az együttesek. Ezt követik majd a helyosztók és az elődöntők, valamint a finálé, immár Budapesten, a Papp László Sportarénában.

Mocsai a franciákat választotta: Pálingerék a decemberi torna D-csoportjában, Győrben kezdik meg a küzdelmeket a világbajnok, a szomszéd Ausztria és Fehéroroszország társaságában. "Ezt a sorsolást vártuk, Marczinka Zoltán másodedző szinte pontosan ezt vetette papírra a ceremónia előtt" - kommentálta a kapitány. A szakvezető szerint a kézilabdát nagyon szerető közönség előtt "feszes tempót" diktálhat majd csapata, és szempont volt az is, hogy a kezdést szeretnénk-e könnyebbre venni, vagy a folytatást.

A kapitány úgy véli, Győrben olyan hangulat lesz a csoportmeccsek alatt, amelyet az ellenfelek nem szoktak meg. "A dánok és franciák ágát azért választottam, mert az olimpiára ugyan mindkét csapat nagyon erős kerettel megy, de utóbbiaktól legalább öt játékos visszavonul,míg a norvég és az orosz csapat nem lesz ott Athénban, és számukra az Eb lesz az év eseménye" - mondta a kapitány.

Tizenegy csapat lesz éremesélyes

Esélyeinkről Mocsai úgy vélekedett, hogy a fehéroroszokat és az osztrákokat minden képpen vernünk kell, a franciák ellen a csoportelsőség lesz a tét. A C-csoport, ahonnan a középdöntőbeli ellenfeleink érkeznek a kapitány szerint olyan négyes, hogy azok az együttesek sorozatterhelés után lépnek majd ellenünk pályára és lesz idő feltérképezni a dánokat, németeket és románokat. A szakvezető úgy látja, az Eb-re tíz-tizenegy együttes érkezik majd éremeséllyel.

Pálinger nem aggódott

"Nekünk mindegy volt a csoportbeosztás, mert ha meg akarjuk nyerni az Eb-t, akkor úgyis mindenkit le kell győznünk" - mondta Pálinger Katalin, a válogatott kapusa, a tavalyi vébé egyik hőse. Klubtársa, Ferling Bernadett szerint az a jó, hogy már az elején visszavághatunk a horvátországi világbajnoki döntőben minket felülmúló franciáknak.

Klikk a képre!
A gálán felszólalt Gyurcsány Ferenc sportminiszter is, aki kiemelte, ma már nem futballisták, hanem női kézilabdázók nevét tanulják meg a magyar gyerekek. Külön kiemelt egy "nem magyar" nevet, Radulovics Bojánáét, akit újra a világ legjobb női játékosának választottak. Az európai és a nemzetközi kézilabda-szövetségek vezetői - az EHF részéről a norvég Tor Lian elnök, a főtitkár, a német Michael Widerer, valamint az IHF első embere, Mohamed Musztafa - a sorsolás kiváló lebonyolítását emelték ki, és bizakodóan jelezték, Magyarország minden eddiginél jobb Európa-bajnokságot rendezhet.

Délszláv "testvérharc" a B-csoportban

Kialakult egy olyan négyes is, amelyben csak szláv csapatok szerepelnek, ráadásul három exjugoszláv gárda vív majd egymással a B-csoportban. A horvátoknak és a szlovénoknak ráadásul nagyon közel is van Zalaegerszeg, így a szerbekkel kiegészülve a szurkolók komoly feladatok elé állíthatják a szervezőket. "Speciális helyzet lesz ez, elébe kell menni az eseményeknek, mert a biztonság az egyik legfontosabb szempont az Eb-vel kapcsolatban. Nem félünk ettől a négyestől, de úgymond mégis jobb félni, mint megijedni" - kommentálta ezt a furcsa csoportot Sinka László, a hazai kézilabda-szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke. A sportvezető szerint a zökkenőmentes rendezés érdekében hamarosan megkezdik az egyeztetést a nemzeti szövetségekkel.