Új stábbal Eb-aranyat akarnak a női kézisek

2004.10.12. 18:21
Bemutatatta stábját Kiss Szilárd, a női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, aki Mocsai Lajos korábbi szakvezető közös megegyezéssel történt távozása után került a posztra. A Dunaferr trénereként is működő szakember behívta keretébe a nemzeti mezről három éve önként lemondó Siti Beátát, akinek irányítóként többek között saját húgával, Eszterrel kell megküzdenie a csapatba kerülésért. A decemberi hazai rendezésű Európa-bajnokságra az IBUSZ már árusítja a jegyeket, az utolsó két napra, az Arénába már most garantált a félház.
Kinevezése óta először tartott tájékoztatót a női kézilabda-válogatott kapitányaként Kiss Szilárd. A bajnok Dunaferr edzőjét a várakozáson aluli olimpiai szereplés - ötödik hely Athénban - és Mocsai Lajos közös megegyezéssel történt távozása után szeptemberben nevezték ki a nemzeti csapat élére. "Hat év sikeres együttműködés rövid időre elváltak útjaink Mocsai Lajossal" - kommentálta az egy hónappal ezelőtti döntést Sinka László, a szövetség főtitkára, aki az athéni kudarccal indokolta a váltást. A sportvezető kiemelte, a csapat előtt álló legfontosabb megmérettetésre akartak egyelőre megállapodni, aztán az Eb-n kiderül, érdemes-e tovább folytatni.

A kapitánynak esze ágában sem volt nőket edzeni

Az új kapitány máshogyan fogalmazott, szerinte egyáltalán nem akkora csalódás az ötödik hely, amint azt "sokan tartják". Kiss azt is elmondta, meglepetésként érte a felkérés, igaz, így idézte fel azt is, amikor négy és fél évvel ezelőtt leült a Dunaferr kispadjára: "eszem ágában sem volt női csapattal edzeni". A korábban hosszú ideig Veszprémben állomásozó szakember negyvenéves edzői karrierje csúcsára érkezett, bár azt mondta, korábban, férfiedzőként vágyott a nemzeti csapat irányítására, most már úgy gondolta, nem adatik meg neki ilyen lehetőség.

A védekezést erősíteni, a cseréket csökkenteni

Kiss Szilárd egyértelműen is fogalmazott, "a célunk, hogy elsők legyünk az Eb-n". Sinka főtitkár óvatosabb volt, ő a hagyományok, és a hazai pálya miatt a dobogóra reméli a válogatottat a december 9-19. közötti kontinenstornán.

Az új szövetségi kapitány erősebben védekező csapatot akar építeni, a pálya középső harmadát akarja jobban kihasználni, amit a cserék számának csökkentésével akar elérni. Mint ismert, a Mocsai-csapattal kapcsolatos egyik legtöbbször hangoztatott kifogás az volt, hogy túl sok a védekezésre, illetve támadásra specializált játékos, és emiatt sokat kell cserélni, ami a felgyorsult kézilabdában túl nagy időveszteséget okoz. Kiss is megjegyezte, szerinte sokat cserélt a csapat az athéni torna meccsein.

Egykori világklasszisok a stábban

Kedden bemutatták a kapitány melletti új stábot is: a másodedző Marczinka Zoltán helyett a sydneyi olimpiai ezüstérmes csapat egyik alappillére, Pádár Ildikó - a Ferencvárosban ugyanez a szerepe Németh András mellett - lesz, a technikai vezetői posztot pedig a dunaújvárosi kézilabda-kft. ügyvezetője, Kocsis Erzsébet, az 1995-ben a világ legjobbjának választott korábbi beállós tölti majd be. A kapitány azzal indokolta választásait, hogy "egy nő könnyebben nyit be az öltözőbe, közvetlenebb a kapcsolata játékosokkal, nem kell neki az ajtó előtt várnia az alkalmas pillanatra". Mellettük Bakos István lesz a kapusedző, Tállay András a csapatorvos, Bába Mihály a gyúró. A csapatot Vass Sándor vezeti majd - őt másodedzőként Kiss segítette az 1997-es vb-n negyedikként zárt férfiválogatottnál.

Testvérharc az irányító posztért

A jelenleg huszonnégyes keretben egyetlen változás van az Athén előttihez képest, bekerült Siti Beáta, aki a 2001-es vb után lemondta a válogatottságot. Kiss elmondta, még Újvárosból ismeri az irányítót, aki nem is gondolkodott a felkérésen. A helyzet érdekessége, hogy a Cornexi irányítója éppen húgával, a Dániában játszó Eszterrel küzd majd meg az irányító posztért.

Máris kapkodnak a jegyekért

A sajtótájékoztatón elhangzott, hétfő óta az IBUSZ valamennyi magyarországi irodájában megkezdték a jegyárusítást az Eb-re. A cég első embere, Gál Pál István és Sinka László, aki egyben a szervezőbizottság elnöke is, aláírta a jegyértékesítésre vonatkozó megállapítást. A sportra specializálódott budapesti iroda vezetője, Gaál Sándor elmondta, az első napon beérkezett jegyigénylések, illetve eladások alapján a békéscsabai csoport meccsein (itt játszanak majd a dánok), valamint az utolsó két napon, az elődöntőn és a döntőn már biztosan legalább félház lesz.