Nyereséget várnak a kézilabda-Eb szervezői

2004.11.10. 18:48
Időarányosan készen vagyunk - mondta az egy hónap múlva kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság előkészületeiről Sinka László, a szervezőbizottság elnöke. A helyszínek közül Zalaegerszegen még sok a tennivaló, az Eb várható költségeit pedig 450 millió forintra becsülik. A szövetség négy megállapodás aláírásával erősítette tovább hátországát.
December 9-én rajtol az egyik legrangosabb hazai sportesemény, a női kézilabda Európa-bajnokság: az előkészületek a végéhez közelednek, és a helyszínek többségén már indulhatna is a viadal.

Nem előzmények nélkül

Az egy hónappal a kezdés előtt tartott keddi tájékoztatón Sinka László, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára, a szervezőbizottság elnöke először azt a tévhitet kívánta eloszlatni, hogy Magyarország kényszerből rendezi meg az Eb-t. A sportvezető szerint az európai szövetség (EHF) a korábbi nagyon sikeres események (1982 és 1995: felnőtt női világbajnokság, valamint junior női tornák) miatt kérte fel hazánkat 2002-ben, miután egyik korábbi jelentkező sem nyújtott be megfelelő szintű pályázatot.

Küldetésük van

A verseny helyszíneivel kapcsolatban megjegyezte: a legfőbb szempont az volt, hogy a Duna mindkét oldalán legyenek vendéglátó városok. Azt is figyelembe vették, hogy olyan régióba is vigyenek meccseket, ahol a kézilabdának kicsit "alá kell nyúlni". Így esett a két vidéki fellegvár - a szükséges "bástyák" Győr és Debrecen mellett - a választás Zalaegerszegre, valamint Szeged kidőlése után Békéscsabára. A végküzdelmek Budapesten zajlanak majd, mivel itt található az ország legnagyobb sportcsarnoka.

Békécsabán kitettek magukért, Egerszegen még van munka

Az előkészületek jól állnak, az EHF szemlebizottsága nemrég nagy megelégedéssel járta körbe a helyszíneket, Zalaegerszegen azonban találtak kivetnivalót az illetékesek. Sinka szerint olyan, teljesíthetetlen elvárásokkal is előálltak - például a különálló öltözők egybenyitása - az európai szövetségtől, amelyet nem tudnak a rajtig teljesíteni a helyiek, de december elsejére "biztos vagyok benne, hogy megújul a csarnok". A főtitkár a békéscsabai helyszínről azt mondta, szinte új létesítményt varázsoltak a városba.

Félmilliárdot öt forrásból

A költségvetésről Sinka elmondta, 450 millió forintból gazdálkodik a szervezőbizottság. Ez öt forrásból jött össze: a rendező városok nagyságrendileg százmillió forinttal szálltak be, bírják a kormány támogatását, részt vállal az EHF, segítenek a szponzorok és jelentős jegybevétellel is számolnak. Nyereséges Eb-t vár a szövetség és a hasznot elsősorban a vendéglátó fővárosokon keresztül a kézilabda fejlesztésébe, valamint a válogatottak felkészítésébe kívánják visszaforgatni.

Négy megállapodás
A keddi tájékoztatón négy megállapodást is aláírtak a szövetség vezetői, valamint régi-új partnerei. A Sport1 televízió a jövőben évente tizennyolc-húsz válogatott meccset közvetít majd, és a hazai bajnokság, illetve kupa küzdelmeiből harmincat tűz majd műsorára a sporttévé. A szövetség elnöke, Kiss István hozzátette, lesznek kézilabdás napok is, amikor biztosak lehetnek a szurkolók, hogy a tévé elé leülve kedvenc sportágukat láthatják. A Magyar Rádióval (MR) egyelőre az év végéig lesz partnere az MKSZ-nek. A közszolgálati médium lesz az Eb hivatalos rádiója, a héten a torna helyszíneit érintő road show-t indít, a viadal ideje alatt pedig minden nap a élőben jelentkezik valamelyik rendező városból, de nem csak a kézilabdához kapcsolódva, hanem az esti órákban valamennyi műsorát kitelepíti az MR. Az adidas a most lejárt szerződését hosszabbította meg két évre és Császári Attila vezérigazgató elmondta azt is, hogy hamarosan a boltokba kerülnek az EB-emblémával díszített termékek is. Az eddigi együttműködést erősítette meg az MKSZ a Groupama biztosítóval (az Európa Biztosító nemrég váltott nevet). A cég nemcsak a sport-, de a poggyász, utazási és balesetbiztosításokat is ingyen szállítja a válogatott tagjainak.