Spanyolország nyerte a férfi kézilabda vb-t

2005.02.06. 19:42
Spanyolország meggyőző fölénnyel, magabiztosan nyerte a kézilabbda-vb döntőjét. Az eddigi világbajnokságokon még érmet sem szerző együttes, a címvédő és olimpiai bajnok horvátokat verte mondhatni könnyedén 40-34 arányban.
A Tunéziában megrendezett férfi kézilabda-világbajnokság utolsó játéknapján két találkozót, a bronzmeccset és a döntőt rendezték. Az már korábban eldőlt, hogy több egykori jelentős vb-múlttal rendelkező nagycsapat, ezúttal szerényebb eredménnyel búcsúzik. Elég csak a svédek tizenegyedik, az olimpiai és vb-ezüstérmes németek kilencedik, vagy a legutóbbi olimpián bronzéremig jutó oroszok nyolcadik helyére gondolni.

Francia bronzérem

A nap első meccsén, a bronzéremért vívott találkozón a francia válogatott diadalmaskodott. Richardsonék óriási csatában, egy góllal győzték le a vb meglepetés csapatát, a legjobb négy közé bejutó tunéziai együttest. A szünetben még a házigazdák vezettek négy góllal, azonban a gallok nagyobb rutinjuknak köszönhetően megfordították az eredményt.

A döntőben a címvédő és olimpiai bajnok horvátok azokkal a spanyolokkal mérkőztek, akiket a csoportküzdelmek során már megvertek két góllal. A zárótalálkozó is Soláék sikerét vetítette elő, hiszen a spanyolok az olimpián még a legjobb négy közé sem jutottak be (a negyeddöntőben a németektől kaptak ki hosszabbítás után 32-30-ra), a világbajnokságok történetében pedig még soha nem szereztek érmet.

Elsöprő spanyol fölény

Nos az előzmények ellenére a spanyol válogatott az első játékrészben valósággal leiskolázta ellenfelét. Garciaéknak szinte minden bejött, míg a túloldalon hiába próbálkozott több taktikai húzással is a horvát kapitány, Balicék kapkodva, indiszponáltan játszottak, sorra hagyták ki a helyzeteket. Így nem volt meglepő, hogy a félidőre már nyolcgólos volt a spanyol előny.

A játék képe a második félidőben sem sokat változott, miután a játékrész elején nem tudtak felzárkózni Dzombáék, lélekben talán fel is adták a meccset. A spanyoloknak továbbra is minden húzása bejött, csapatukban több kiemelkedő egyéni teljesítmény akadt így a játékrész közepén már tizenhárom gól is volt az előnyük. A végére kicsit kiengedtek Romeroék, így "csak" hat góllal nyerték a világbajnoki döntőt.

Eredmények:
Döntő:
Spanyolország-Horvátország 40-34 (21-13)

Gólszerzők: J. Garcia 11/2, A. Entrerrios 6, Urios 4, Garralda 4, Romero 4/1, Ortega 3, Rodriguez 3, Rocas 2, Garabaya 2, Juan Perez 1, illetve Dzomba 7/5, Balic 6, Vori 4, Sprem 4, Lackovic 3, Zrnic 2, Dominikovic 2, Goluza 2/1, Spoljaric 2, Buntic 2.

Hétméteresek:6/6, ill. 3/4
Kiállítások: 10, ill. 8 perc

a 3. helyért:
Franciaország-Tunézia 26-25 (10-14)