Emlékmeccs Kulcsár Anitának

2005.02.23. 17:24
A februárban kinevezett női kézilabda szövetségi kapitány, Németh András a jövő szerdán a dánok ellen mutatkozik be. Az ellenfél nyert a legutóbbi három olimpián, így alighanem kellemesebb ellenfelet képzelt el magának a szakember. A találkozón emlékeznek a januárban autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anitára.
A női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, Németh András máris változtatni kényszerült nemrég meghirdetett 2005-ös keretén, mivel a Dániában légióskodó Nagy Krisztina megsérült és helyére a rutinos Balogh Beatrix került a jobb szélre.

Páratlan páros lehet

"A szövetség elnöksége arra kért fel, dolgozzak ki tervet és alakítsak ki keretet, amelyikkel van esély eljutni a 2008-as pekingi olimpiára. Ennek nyomán főleg olyan játékosokra számítok, akik három év múlva csúcsformában lehetnek, így megindul egy fiatalítási program is" - mondta a kapitány, aki először tartott sajtótájékoztatót február nyolcadiki kinevezése óta.

Németh nem titkolta, azért esett segítőként Zsiga Gyulára a választása, mert jól kiegészítik egymást. "Amiben én rosszabb vagyok, abban ő tökéletesen képes pótolni" - mondta a szakemberről, akivel az 1996-os Európa-bajnokságon már vezette együtt a női nemzeti együttest.

Két kapus helye biztos

A kapusok között Pálinger Katalin és Sugár Tímea helye biztos, a harmadik számú helyen most a győri Herr Orsolya szerepel. A balszélső, a baloldali átlövő és az irányító posztja stabil, és fájó, hogy néhány fiatalnak most nincs esélye a bizonyításra.

"A másik oldalon: a jobbátlövő, a jobbszélső és a beállós poszton viszont komoly gondok vannak. Radulovics visszavonul, Lovász sérült, Kulcsár Anita pedig sajnos már nem lehet közöttünk" - tette hozzá a válogatott mellett a Ferencváros edzőjeként is dolgozó szakember.

Balogh Bea örömmel ugrott be

Utóbbi poszton a GOG Gudméban légiós Nagy Krisztinát - a dán csapat a Ferencvárossal találkozik az EHF-Kupa negyeddöntőjében - próbálta volna ki, azonban a játékos a hétvégén megsérült. Helyére a rutinos, és a pályafutását a pekingi olimpiáig tervező Balogh Beatrix ugrik be. "Balogh örült a megkeresésemnek, és nagy tisztelettel vállalta a szereplést."

Németh hangsúlyozta, Lovász mellett például Nagy Ivett, Mörtel Renáta, Laluska Eszter vagy a fiatal debreceni Csáki Viktória is esélyes a keretbe kerülésre. Utóbbi még juniorkorú és a korosztályos válogatottal van feladata, a többiek pedig sérültek.

Először Kulcsár nélkül a válogatott

Ami az idei programot illeti, a csapat március másodikán Dunaújvárosban, ötödikén Aarhusban, hatodikán pedig Frederikshavnban az utóbbi három olimpián aranyérmes Dániával mérkőzik. Ezt követően március huszonharmadikán, Győrben Szlovákia lesz az ellenfél. Nyáron két, ősszel egy, a decemberi, szentpétervári vb előtt pedig ismét két hetet lesz együtt a keret.

Sinka László főtitkár elmondta, a jövő szerdai találkozón a január tizenkilencedikén autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anitára emlékeznek. "Ünnepelni szerettünk volna, hiszen egy három évvel ezelőtti megállapodás értelmében - kifejezetten a magyarokat akarta a dán média - minden évben játszik a két válogatott. A helyszín is már korábban kijelöltük, így semmiféle tudatosság nincs abban, hogy Kulcsár utolsó klubjának csarnokában lépnek pályára a lányok. Anita nélkül először áll majd fel a válogatott, biztosan nem lesz könnyű számukra."

Hatszor nyertünk tizenöt év alatt

'90 óta a két válogatott tizenkilencedik alkalommal találkozik egymással, ebből hatszor nyert a magyar csapat, legutóbb a 2003-as világbajnokságon, és a legfölényesebb sikerét is akkor aratta, hiszen tíz góllal múlta felül az északi gárdát.

A szerdai sajtótájékoztatón írta alá Kiss István, a szövetség elnöke és Kocsis György, a Hummel magyarországi képviselője azt a szerződést, amely szerint a dán sportruházati cég két éven keresztül "nyolcszámjegyű összeggel" támogatja a fiú és a leány ifjúsági, valamint serdülő válogatottat.

A válogatott keret:
Kapusok: Pálinger Katalin (Dunaferr), Sugár Tímea (Cornexi-Alcoa-HSB Holding), Herr Orsolya (Győri Graboplast ETO KC)
Mezőnyjátékosok: Vérten Orsolya (Győri Graboplast ETO KC), Kenyeres Fanni (Cornexi-Alcoa-HSB Holding), Tóth Tímea (FTC), Kindl Gabriella (Dunaferr), Szűcs Gabriella (DVSC), Görbicz Anita (Győri Graboplast ETO KC), Ferling Bernadett (Dunaferr), Siti Eszter (FC Köbenhavn), Borbás Rita (Győri Graboplast ETO KC), Gaál Adrienn (Liss-Hódmezővásárhelyi NKC), Madai Petra (DVSC), Mehlmann Ibolya (Győri Graboplast ETO KC), Benyáts Beatrix (Esbjerg), Hornyák Ágnes (Vác), Bódi Bernadett (Győri Graboplast ETO KC), Balogh Beatrix (Cornexi-Alcoa-HSB Holding)