Mária
-6 °C
-2 °C

Vezetői hiba okozta Kulcsár Anita halálát

2005.02.23. 14:14
Az egy hónapja autóbalesetben, huszonnyolc évesen elhunyt Európa-bajnok kézilabdázó, Kulcsár Anita halálát vezetői hiba okozta. A szakértők kizárják, hogy autója műszaki hiba miatt tért le az útról. A játékos közvetlen halálát koponyasérülés okozta, életét a bekapcsolt biztonsági öv megmenthette volna.
Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján kedd délután tették közzé a kézilabdázó Kulcsár Anita január tizenkilencediki halálos közúti balesetének vizsgálatóról szóló jegyzőkönyvet.

Legfeljebb motorfékkel lassult

A Dunaferr és válogatott klasszisa a Velencét Pusztaszabolccsal összekötő úton, a hókásás úttestről lesodródva autójával fának ütközve állt meg. Kulcsár Anita a balesetben elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt. A VW Golf az ütközés után kigyulladt, teljes egészében kiégett.

A baleset ügyében kirendelt szakértők szakvéleményünkben megállapították: a baleset bekövetkezéséért esetleges műszaki hiba okozó szerepe kizárható. A gépkocsi sebessége a baleset előtt, a balra tartó mozgás kezdetén 85-90 km/h volt. A kilencven-száz méteres úton a balra tartó gépkocsi legfeljebb motorfékkel lassult. A VW Golf a fának óránkénti hatvanöt-hetvenkilométeres sebességgel ütközött.

A biztonsági öv megmenthette volna

A szakértői vizsgálat kitért arra, hogy a gépkocsi folyamatos, kis szögű balra tartására, a letérésre, annak okára közlekedés-szakértői eszközökkel nem adható válasz. A letérés előtti megcsúszásra, a stabilitás elvesztésére, annak esetleges korrigálására utaló nyom nem volt. A letérés legvalószínűbb oka vezetéstechnikai hibában keresendő.

Az igazságügyi orvosszakértő által megállapított sérülések, a jármű felépítése és az ütközési kísérletek alapján közlekedési szakértői kompetenciájába tartozóan megállapította, hogy a bekötött biztonsági öv esetén a halálos kimenetel nem lett volna valószínű. Olyan sérülés nem volt a vezetőn, mely szabályszerűen bekötött öv mellett, a fellépő lassulás mellett is kialakulhatott volna. A sportoló közvetlen halálát az ütközés során elszenvedett koponyasérülés okozta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.