'ETO, ETO, vaffanculo!'

2005.03.22. 11:12
A Győr női kézilabdacsapata az EHF-Kupában tizenhárom gólos előnyéből csak egyet adott le a román bajnok otthonában, Zilahon. A mieink továbbjutása egy percig sem forgott veszélyben, a románok a magyargyalázásban lelték örömüket, és rázendítettek a "geci magyarok" rigmusra. A mutogatás állandó volt, kifütyülték a himnuszt is, a dobálásra már nem jutott idő - valójában azonban nem kellett félni a száz magyarnak. A bukaresti diszkriminációs tanács elé a harmadik sportügy kerülhet két hét alatt.
Három magyar női kézilabdacsapat játszott a hétvégén az EHF-kupában a négy közé kerülésért. A Ferencváros érte el a legnagyobb bravúrt, mert döntetlent ért el Dániában a Gudme ellen és összesítésben egy találattal jobbnak bizonyult. A fehérvári Cornexi megtartott három gólt az előnyéből ugyancsak Dániában, a Horsensszel szemben.

Mutogatással kezdődött

A Győri ETO a tizenhárom gólos előnyéből mindössze egyet adott le a szilágysági Zilahon, a román bajnok, Silcotub Zalau otthonában. Jól kezdtek, gyorsan 5-0-ás vezetéshez jutottak, a románok csak a második félidő közepén vezettek először. Ezért is különösen érthetetlen, hogy a román drukkerek igen felfokozott hangulatban várták a meccset, és szinte az első perctől átintegettek középső ujjukat mutatva a lelátó másik végére elhelyezett magyar tábornak.

A mintegy százfős magyar szurkolóhadat egyébként amennyire tudták igyekeztek elkülöníteni a hazaitól, a határtól rendőri felvezetéssel jutottak el a városba, igaz a megyehatáron - Bihar és Szilágy között - megvárakoztatta őket a Jandarmerie, vagyis a román csendőrség, hiszen vélhetően kommunikációs zavarból kifolyólag másfélórát késett a váltás.

A magyargyalázás

A győri drukkerek nem provokáltak - elmaradt például a hazai pályákon népszerű "Lesz még Erdély Magyarországé" nóta -, a románok viszont már a "Ria, ria, Hungária" biztatást is annak vették, és folyamatosan kifütyülték. Csakúgy, mint a magyar himnuszt, amit a szurkolók szokás szerint elénekeltek Görbiczéknek a találkozó előtt.

Évforduló
A mérkőzés napján volt tizenötödik évfordulója a mindeddig legnagyobb magyarellenes romániai megmozdulásnak. Alig néhány hónappal a Caucescu-rezsimet elsöprő forradalom után, 1990. március 19-20-án Marosvásárhelyen a békésen tüntető magyarokat román bányászok karókkal, botokkal, vasrudakkal támadták meg, és a román rendőrség tudtával végrehajtott akció három magyar életét követelte, Sütő András írót megverték, egyik szemére elvesztette látását.

A félidő közepén viszont még ezen is túlléptek, és amikor a Győr hármas emberhátrányban játszott jól érthetően felzendült a "geci magyarok" gyalázó rigmus. Szerencsére először és utoljára, de a második félidőben a hazai kemény mag az "ETO, ETO vaffanculo"-ra váltott - fordításban: ETO, ETO, menj a picsába -, és abba többször is belefogott, zsigeri gyűlöletüket bizonyítandó. A győriek nem vették fel a kesztyűt, nem hergelték a románokat és a békesség kedvéért inkább félreérthetetlen szólamokba kezdtek bele.

Bölöni ügyét vizsgálja a diszkriminációellenes tanács

Romániában márciusban az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) két sportügyben is vizsgálatot kezdeményezett, és ha a testület komolyan veszi munkáját, akkor nem kizárt, hogy ismét intézkedhet. Az első esetet a jégkorong bajnoki döntő szolgáltatta, amikor a Steaua és a nagy rivális Csíkszereda szurkolótábora csapott össze verbálisan. A bukarestiek a magyarok eltávolítását követelték az országból, mire az ellentábor "cigányok, cigányok"-kal válaszolt. A második alkalommal a Steaua juhászból milliárdossá váló elnöke, Gigi Becali egyszerűen szemétnek, és hazaárulónak titulálta a korábbi szövetségi kapitány, Bölöni Lászlót. Az ODT négymilliótól negyvenmillió lejig terjedő büntetést hozhat a két ügyben. (Négymillió lej kicsivel több, mint huszonhétezer forint.)

A meccs végül békés véget ért, igaz néhány önmagából kivetkőzött román drukker szerette volna, ha nem így történik, a felezővonalnál ünneplő győrieket például pénztárszalaggal dobták meg.

Gogirla elveszítette a fejét

A zilahi szurkolók végig heccelték, gyalázták a Győr két román válogatott légiósát, Simona Gogirlát és Aurelia Bradeanut is. Előbbit hatásosan, mert elveszítette a fejét, egy hetesnél teljes erővel fejbe lőtte a zilahi kapust - jogosan állították ki piros lappal -, aki kis híján elájult, ölben kellett levinni a pályáról.

A Győr simán továbbjutott, és minden dicséretet megérdemel, mert a játékosok nem elégedtek meg a tetemes előny sima megtartásával. A válogatottba újra bekerült balszélső, Vérten Orsolya agresszíven, határtalan lelkesedéssel játszott, Görbicz Anita csillogtatta kivételes technikai tudását, gyengébbik kezével, ballal is pontosan passzolt, lövései pontosak és váratlanok voltak, a CKM és az Index olvasói által a legszexisebb sportolónőnek megválasztott Bódi biztosan értékesítette helyzeteit, és a kapusok - Sirina Irina, Petróczi Viktória - teljesítményére sem lehet panasz.

A Győr meg is nyerheti a kupasorozatot, de ez a megállapítás a másik két magyar alakulatra is érvényes. Az biztos, hogy a keddi bécsi sorsoláson kialakul majd "magyar" elődöntő, de a hazai csapatok fináléja sem kizárt. Az elődöntő negyedik résztvevője a német HC Leipzig.