Győri döntő a női kézilabda-bajnokságban

2005.06.01. 14:11
Egy dunaújvárosi hiba és az azt követő szövetségi döntés miatt az utolsó fordulóra maradt annak eldöntése, ki nyeri idén a női kézilabda-bajnokságot. Ha a Győr hazai pályán legyőzi a Dunaferrt, akkor negyvenhat év után szerez újra aranyat.
Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb bajnoki hajrája következik a női kézilabda NB I-ben: a Győri Graboplast ETO szerdán este hattól fogadja a címvédő Dunaferrt, s a tét az aranyérem. Az utóbbi két évben - és korábban 1998-ban, 1999-ben és 2001-ben - diadalmaskodó dunaújvárosiak lépéselőnyben vannak, pontelőnnyel állnak az élen, vagyis a döntetlen nekik kedvez.

Nagy pofon után a Győr

Az utolsó forduló előtt
A női NB I rájátszásának állása: 1. Dunaferr 13 pont (3), 2. Győr 12 (4), 3. FTC 4 (2), 4. Cornexi 1 (1)
Zárójelben az alapszakaszból hozott bónuszpontok.
Az alapszakaszgyőztes Győrnek nyernie kell, hogy 1957 és 1959 után megszerezze története harmadik elsőségét.

Másfél hete még úgy tűnt, az ETO szenzációs szezont hozhat össze, a Magyar Kupa áprilisi megnyerése után ugyanis az EHF-kupa fináléja első meccsét hat góllal nyerték a Cornexi ellen, a bajnoksággal együtt triplázásra készültek. Aztán jött a székesfehérvári összeomlás, a Győr kilenc góllal kapott ki az önkívületben játszó hazaiaktól, így negyedszer is elbukta a nemzetközi sorozat végjátékát.

Pigniczki Krisztina terhes

Azóta sikerült némileg talpra állniuk Görbicz Anitáéknak, győzelmet arattak a Ferencváros vendégeként és hazai pályán a Cornexi ellen is. Róth Kálmán csapatában most többen sérüléssel bajlódnak, a térdpanaszokkal kezelt Görbicznek és Borbásnak, valamint a bokáját fájlaló Bradeanunak pihennie kellene, azonban most erre nincs lehetőség.

A Dunaferrben sem mindenki bevethető, a fél éve sérült Nagy Ivett és Lovász Zsuzsanna mellett a védekezőspecialista Pigniczki Krisztina sem állhat Kiss Szilárd vezetőedző rendelkezésére, ő ugyanis gyermeket vár.

Az ötödik meccs következik

A két csapat ebben az idényben négyszer találkozott. Az NB I alapszakaszában szeptember 26-án a dunaújvárosiak 31-25-re nyertek Győrött, majd december 29-én az ETO rabolt pontot a rivális otthonában (22-22). Április 3-án a Magyar Kupa győri döntőjében ismét összekerült a két gárda, a hazaiak kemény, helyenként durva összecsapáson 26-24-re győztek. A bajnoki playoffban, május 6-án ismét Dunaújváros volt a helyszín, és a vendéglátó simán, 26-20-ra diadalmaskodott.

A pontlevonás és a bajnoki arany

A bajnoki hajrá mégsem ezért lett szoros, hanem a Dunaferr bakija és az azt követő szövetségi döntés miatt. A címvédő ugyanis még februárban, Kulcsár Anita tragikus autóbalesete után játékoshiánnyal küszködött, és két mérkőzésen is jogosulatlanul szerepeltetett játékosokat. Ezért a szövetség két pontot levont Kiss Szilárd együttesétől, amely így az alapszakasz második helyén végzett. A rájátszást a Győr kezdhette négy ponttal, a Dunaferr hárommal rajtolt. Ha nincs az adminsztrációs hiba, az újvárosiak szerdán már bajnokként vívnák utolsó mérkőzésüket

Az már biztos, hogy a két együttes a következő idényben a Bajnokok Ligájában szerepel, a biztos bronzérmes Ferencváros, valamint a playoff felsőházában még érdekelt Cornexi pedig az EHF Kupában indul.