Nehéz csoportban a magyarok a női kézilabda BL-ben

2005.10.11. 14:53
A Dunaferre dán, orosz és szerb, míg a bajnok Győrre macedón, orosz ás dán ellenfél vár a női kézilabda BL-ben. Velük szemben az EHF Kupában érdekelt csapataink - Cornexi, Ferencváros, Debrecen - verhető ellenfelet kaptak az európai kupaküzdelmek bécsi sorsolásán.
Bécsben kisorsolták az Európai kézilabda kupák következő fordulóját, ami a BL-ben a csoportküzdelmek kialakulását jelentette. A Dunaferr női kézilabdacsapata például azonos csoportba került a címvédő dán Slagelsével.

Dánok és oroszok itt is, ott is

Ez lehet szerencsés is, hiszen az utóbbi két kiírásban - és előtte az EHF Kupa döntőjében - éppen a skandináv együttes bizonyult jobbnak a dunaújvárosiaknál, és most nem kell tartani a kieséstől. Ebben a kvartettben szerepl még az orosz Lada Toljatti és a szerb-montenegrói Knjaz Milos.

"Minden csoport és ellenfél nehéz. A Slagelse a világ legjobbja, sose jó vele találkozni. Ennek ellenére mindenki ellen győzni szeretnénk. Akkor lesz erre esélyünk, ha jó teljesítményt nyújtunk" - nyilatkozta az MTI-nek Kocsis Erzsébet, a Dunaferr ügyvezető igazgatója, akit 1995-ben a világ legjobb női játékosának választottak.

A Győr bizakodik

A Győri Graboplast ETO KC-nak szintén lesz orosz (Dinamo Volgograd) és dán (Aalborg) riválisa, ugyanakkor a macedón Kometal Szkopje is a D jelű csoportban kapott helyet a bécsi sorsoláson. Mind a négy kvartettből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, a harmadikok átkerülnek a KEK negyeddöntőjébe, míg az utolsók búcsúznak.

"Nehéz csoportba kerültünk, de az az igazság, hogy sokkal könnyebb ellenfelek sincsenek a mezőnyben. A Szkopje nemrégiben döntős volt, a Volgograd nemzetközi porondon rutinos, míg az Aalborg az egyik legkeményebb ellenfél, amelyet a negyedik kalapból kaphattunk. Anyagilag sem a legkedvezőbben alakult a sorsolás, sokat kell utaznunk. Reálisan nézve hazai pályán mindenki ellen nyerhetünk. Az fogja eldönteni a helyezéseket, hogy miként szerepel egy-egy gárda idegenben. Célunk, hogy továbbjussunk a nyolc közé, erre képesek vagyunk. Ha most kezdődne a sorozat, nem lennék ideges, viszont nem lehet tudni, hogy a decemberi, szentpétervári vb-ről milyen állapotban térnek vissza a válogatott játékosok. A tavalyi Eb után nagyon nehezen sikerült újra összefogni a csapatot" - mondta az MTI-nek Róth Kálmán, a győriek vezetőedzője.

Az EHF Kupában könnyebbnek tűnik

A női EHF Kupában mindhárom magyar gárda otthon kezd. A címvédő székesfehérvári Cornexi-Alcoa-HSB Holding az osztrák Atzgersdorf, a Ferencváros a BL-kvalifikációban elbukó portugál Madeira, a Debrecen pedig a norvég Tertnes Bergen csapatával találkozik a 16 közé kerülésért. Igazából a hajdúságiak van félnivalójuk, mert a norvég női kézilabdázás a világ közvetlen élmezőnyéhez tartozik.

A KEK-ben a Vácnak nem volt szerencséje, a szerb-montenegrói Nis ugyanis veszélyes ellenfélnek ígérkezik. A férfi EHF Kupában a 16 közé jutásért a Dunaferr a Bajnokok Ligája-selejtezőjében elvérzett Besiktassal, a Tatabánya-Carbonex pedig a svájci Thunnal mérkőzik. Utóbbi csata nem ígérkezik könnyűnek.

A magyar csapatok sorsolása:
Nők:
Bajnokok Ligája:

A csoport: Krim Ljubljana (szlovén), Larvik (norvég), Elda Prestigio (spanyol), Viborg (dán)
B csoport: Slagelse (dán), Lada Toljatti (orosz), DUNAFERR, Knjaz Milos (szerb-montenegrói)
C csoport: Astroc Sagunto (spanyol), Hypo Niederösterreich (osztrák), Byasen Trondheim (norvég), Buducnost Podgorica (szerb-montenegrói)
D csoport: GYŐRI GRABOPLAST ETO KC, Kometal Szkopje (macedón), Dinamo Volgograd (orosz), Aalborg (dán)

Játéknapok: 2006. január 7/8., 14/15., 21/22., 28/29., február 11/12., 18/19.
A csoportok első két helyezettjei jutnak a negyeddöntőbe (B2-A1, A2-B1, D2-C1, C2-D1), míg a harmadikok átkerülnek a KEK negyeddöntőjébe.

EHF Kupa, a 16 közé jutásért:
Cornexi-Alcoa-HSB Holding - Atzgersdorf (osztrák)
Ferencváros - Madeira (portugál)
Debrecen - Tertnes Bergen (norvég)
Játéknapok: 2006. január 7/8. és 14/15.

KEK, 3. forduló:
Vác-Naisa Nis (szerb-montenegrói)
Játéknapok: 2006. január 7/8. és 14/15.

Férfiak:
EHF Kupa, a 16 közé jutásért:
Dunaferr-Besiktas (török)
Wacker Thun (svájci) - Tatabánya-Carbonex
Játéknapok: november 5/6. és 12/13.