Hatgólos hátrányból lett kézibajnok a Ferencváros

2007.05.27. 15:18
A Budapest Bank-FTC nyerte a női kézilabda NB I 2006/07-es idényét, miután a rájátszás zárómérkőzésén hihetetlen izgalmak közepette legyőzte a nagy rivális címvédő Győri Audi ETO KC csapatát a Népligetben. A Győr az utolsó másodpercben kapufát lőtt, ha a labda bemegy, akkor nem a Fradi a bajnok. Görbicz tizenhárom gólt dobott, ráadásként egy szabályosnak tűnő találatát nem adták meg a bírók.

Egyszerű volt a képlet a bajnoki döntő előtt: amelyik csapat nyer, az a bajnok, a döntetlen a címvédő Győrnek kedvezett volna. Ezen a találkozón búcsúzott a hazai kispadtól Németh András, aki az osztrák Hypo Niederösterreichhez szerződött, és vele tart majd Kirsner Erika valamint Tóth Tímea is, míg a győrieknél utolsó összecsapását vívta a világ legjobbjának kétszer is megválasztott Radulovics Bojana.

Mravikova egész pályás gólt szerzett

Görbicz-duplával indult a meccs, ám emberelőnyben gyorsan egyenlített a népligeti gárda, amely a lendületét megtartva a vezetést is átvette (4-3). Az ETO is megtalálta a ritmust, és Kovacsicz révén nem hagyta meglépni riválisát. A távozó Tóth ugyancsak bemelegedett és Bradeanuval vívott külön gólpárbajt. A tét kissé rányomta bélyegét a színvonalra, mert néhány szakaszban sok volt az eladott labda. A Győr előbb jött ki az első hullámvölgyből, és negyedóra után 10-8-ra vezetett.

A folytatásban a fiatal Szucsánszki és az elnyűhetetlen Németh duplázott, és a huszadik percben jött az egyenlítés (12-12). Mravikova ekkor egész pályás gólt dobott, ezzel visszavette az előnyt az FTC.

Hat gól is volt az előny

Nemsokára a hazai szurkolók egy csoportja leköpdöste a Kékes bírókettőst, akik jelezték: még egy ilyen, és lefújják a rangadót - ez a Ferencváros bajnoki címébe került volna.

A szünet előtti etapban is fej-fej mellett haladtak az együttesek, a vendégek pedig minimális vezetéssel várhatták a második félidőt, amelyben már pályára lépett a visszavonuló Radulovics is.

Folytatódott az adok-kapok, nem lehetett elhúzni, de amikor emberelőnybe került a Győr, a 39. percben 24-21-re ellépett. Herr egyre jobban védett, és ez is a vendégek malmára hajtotta a vizet. Pillanatok alatt 29-23 lett az állás, ezzel padlóra került az FTC.

Miért nem adták meg Görbicz gólját

Az utolsó negyedórára minden erőtartalékát mozgósította a fővárosi gárda, és megkezdte a felzárkózást. Uhrakova remek passzokat kapott, és a beállós élt a lehetőségekkel. Az 53. percben már csak 33-32-re vezetett a Győr. Ekkor Görbicz is sziporkázott, és lélektanilag fontos pillanatokban talált be.

Hihetetlen izgalmakat hozott a végjáték, amelyet hazai időkérés vezetett be. Jött az egyenlítés (34-34), mire a Győr is időt kért. Görbicz érvénytelen gólt dobott, a bírók alighanem szabálytalan zárás miatt nem adták meg, pedig hatalmas bombát helyezett el a jobb felsőben.

Dokic lövésén múlt

A túloldalon Németh, majd válaszként Vérten talált be. A következő szezonban Győrben játszó Mravikova is "beköszönt" másfél perccel a vége előtt, majd Szamoránsky Piroskát kiállították. Ám a szlovák légiós labdát lopott - Radulovics érthetetlenül és körülményesen passzolt -, és 37-35-re módosította az állást. Görbicz hetesből szépített, majd labdát lopott, azonban a lefújás pillanatában Dokic a kapufa élét találta el. Ha bemegy, az ETO a bajnok, így viszont az FTC története tizenegyedik bajnoki címét szerezte.

Dokicot Uhrakova végig szorította kifelé, a bírók azonban nem sípoltak, nem merték megkockáztatni, hogy időn túli hetessel esélyt adjanak a Győrnek az egyenlítésre. A győri edző nagyon sportszerűen nem hozta szóba egyik vitatott ítéletet sem, jóllehet mind Görbicz gólja, mind a hetes vitára adhatott volna okot.

Róth szerint korábban kellett volna megnyerni a meccset

Róth Kálmán így értékelt: "A bajnoki címet nem itt vesztettük el, mert a Népligetben ki lehet kapni. A játékosaim most jól hajtottak, és kis szerencsével nyerhettünk volna. Ha a korábbi fordulókban jobban figyelünk, akkor miénk az aranyérem."

Németh András, az FTC vezetőedzője: "A végjátékban egyértelműen szerencsénk volt. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen szép aranyéremmel búcsúzhatok az FTC-től. Köszönöm a játékosok és a szurkolók segítségét. Sok sikert kívánok a csapatnak a folytatásban. Gyönyörű éveket töltöttem itt." Németh utalt arra, hogy a siker értékét növeli, hogy a Győr jobb csapat.

A Dunaferré a bronzérem

A Ferencváros ezt megelőzően 1966-ban, 1968-ban, 1969-ben, 1971-ben, 1994-ben, 1995-ben, 1996-ban, 1997-ben, 2000-ben és 2002-ben diadalmaskodtak az NB I-ben.

Az szombaton dőlt el, hogy a Dunaferr lett a bronzérmes és a Cornexi a negyedik.

Jegyzőkönyv:
Az 1-4. helyért, 6. forduló:
Budapest Bank-FTC - Győri Audi ETO KC 37-36 (17-18)
gól: Mravikova 9, Tóth 7, Németh 6, Szucsánszki 5, Uhrakova, Kirsner 4-4, Szamoránsky P., Zácsik 1-1, illetve Görbicz 13, Kovacsicz 7, Bradeanu 6, Dokic 3, Vérten, Juhász, Hornyák 2-2, Gogirla 1