Semmi sem igazolja, hogy itt kellene maradnom

2007.06.04. 16:24
Tizenöt év alatt szerzett hét bajnoki cím és hét kupagyőzelem után távozik a Ferencváros női kézilabdacsapatának éléről Németh András. Azért szerződik az osztrák Hypóhoz, mert ott sokkal nyugodtabb körülmények között dolgozhat, így több energiát tud fordítani a válogatott olimpiai felkészítésére. Beszél az elmúlt másfél évtized kedvenceiről, a női kézilabda hazai megítéléséről és a legváratlanabb bajnoki címről. Interjú.

Mióta nős?

Tizennyolc éve.

Munkakapcsolata volt már ilyen hosszú?

Nem, ez a tizenöt év, amit a Fradinál töltöttem, ez volt a leghosszabb.

Volt már vagy lesz hivatalos búcsúztatás? Esetleg tud valami meglepetésről?

Eddig nem volt és remélem nem is lesz, nem szeretem a nagy búcsúztatásokat.


Németh András (fotók: Huszti István)

Milyen volt a bajnoki ünneplés ennyi nővel Gödön, az Ön házában?

Sokan voltunk, nemcsak a csapat, hanem a szűkebb környezete is, akik segítik a munkánkat, a szponzorok, az úgynevezett vezérszurkolók, akik minden körülmények között a csapattal vannak. Így voltunk vagy hatvan-hetvenen.

Mennyire készült rá?

Semennyire.

Ha "csak" ezüstérem lett volna a vége, akkor is lett volna buli?

Nem, pedig igazából az ezüstnek is nagyon örültünk volna. Ha az év elején azt mondják, itt az ezüstérem, azt mondom rendben, ne is játsszunk, az is nagyon szép eredmény. De amikor ott van az arany lehetősége - bár igazából én a meccs előtt is csak 10-20 százalék esélyt adtam a győzelmünkre -, akkor azért kicsit fájó lett volna és nehéz olyankor együtt lenni.

Mit mondott a Győr elleni, döntő meccsen a csapatnak mínusz hatnál?

Nem mérlegeltem, mennyi az eredmény, arra törekedtünk végig, hogy a maximumot kihozzuk magunkból.

Az alapszakaszban is hoztak vissza fontos hazai meccset, a Dunaferr ellen, mínusz hatról. Azt a találkozót követően - nincs rá jobb szó - csúnyán kibukott, akkor szellőztette meg először, hogy elhagyja a Fradit. Emlékszik még rá?

Én azt mondom, ez a kézilabda jellemzője, ezért szép játék ez, hiszen mínusz hatokat, mínusz nyolcakat be lehet hozni, nem dől el a mérkőzés, ez jó dolog.

Az után a találkozó után, Öntől szokatlan örömkitörést lehetett látni, hiszen letérdelt és örömében a földet verte. Mitől jött elő ez?

Vannak ilyen momentumok és egy bajnokság ezernyi ilyenből áll, és mint később kiderült, az a pont is nagyon kellett a bajnoki címhez.

Akkor fogalmazott úgy, jobb, ha elmegy ebből a közegből. Még most is fenntartja ezt a megállapítást?

Igen, jobb, ha elmegyek. Idáig minden úgy történt, ahogy vártam, egy pillanat nem volt, hogy azt mondtam volna, rosszul döntöttem. Idáig semmi nem igazolja azt, hogy itt kellene maradnom.

Hét bajnoki címet nyert a Fradival. Tud köztük rangsort állítani? Ez hányadik a sorban?

Ezt a mostanit talán a legkevésbé várható bajnoki címnek lehetne nevezni.

Ha csak a neveket nézzük, akkor évről évre gyengül a Fradi. Edzői, vagy pedagógiai sikernek érzi, hogy ennek ellenére minden évben dobogós helyen végzett az együttes?

Mind a kettőnek. Én nagyon komoly sikernek érzem, hogy évről évre tartósan jelentős szereplői vagyunk az élmezőnynek.

Pedagógusként, vagy edzőként erősebb?

Edzőként azért jobb vagyok.

Tóth Tímea szerint már nem olyan kemény, mint volt. Miért, mi változott?

Számon is kértem tőle. Elengedtem az edzésről, de amikor ezt olvastam, mondtam neki, azonnal öltözzön át.

Miben változott az elmúlt tizenöt évben?

Nagyon sok mindenben folyamatosan olyan igénybevételnek voltam kitéve, amelyből rengeteget lehetett tanulni. Egy percig sem lehetett megállni, lazítani. Kicsit megváltozott a helyzet, és talán a Timinek itt van igaza, hogy aki nem tudott beállni a sorba, attól nagyon nehéz volt megkövetelni. Mindig is voltak anyagi problémák, és amikor jelentősek a tartozások a játékosok felé, akkor nehéz büntetni. Idén is volt olyan eset, hogy ennek tartoztunk, annak nem. Most akkor, hogy büntessek? Így bizonyos eszközei a rendnek nem álltak a rendelkezésemre.

Ennek ellenére mindig sikerült az új játékosokat - legyen az fiatal hazai tehetség, vagy egy külföldi játékos - többségében úgy beépítenie a csapatba, hogy később meghatározóak legyenek. Őket mind Ön "fedezte fel", vagy voltak segítői ebben?

Ezek mindig az én döntéseim voltak, de azt azért ne felejtsük el, hogy nem mindenki vált be. Van egy névsor, akik nem váltak be, de ezeket szerencsére az emberek nem jegyezték meg annyira, mint akik igen.

Az anyagiakon kívül mi vonzotta a Hypóhoz? Hiszen nyílt titok, hogy csak a BL-ben kell komoly meccseket játszaniuk, a bajnokságban nincs ellenfelük.

Nem titkolom, egy kicsit kevesebbet szeretnék dolgozni.

A válogatott szempontjából mit jelenthet ez, hogy nem kell állandó stresszben dolgoznia?

Egyértelműen ez is szerepet játszott a döntésemben, hiszen tavaly az Európa-bajnokságon éreztem, hogy mélyponton vagyok és elkészültem idegileg. Nem voltam olyan jó, mint amilyennek én szerettem volna lenni és ott volt az első olyan pont, amikor elgondolkoztam, mit kellene másként csinálni. Akkor úgy gondoltam, lemondom a válogatottnál, de úgy gondolom, a magyar kézilabdával szemben ez nem lett volna fair, hiszen kaptam előtte két évet, hogy építsek egy csapatot az olimpiára. A célegyenesbe fordulva ez nem lett volna szimpatikus lépés, és azt hiszem jól döntöttem, hogy a válogatott mellett maradtam.

Akkor mondhatni, hogy a válogatott érdekében hagyja itt a Fradit a Hypóért?

Igen, részben így van. Igazából a Fradinál is jelezni kellene mindenkinek, hogy valamit csinálni kellene ahhoz, hogy ez működjön. Minden évben, amikor sírtunk, úgy voltak vele, hogy sírnak-sírnak, de ugyanúgy folytatják. Most én megmutatom, hogy nem folytatom.

Izgulni fog, ha a BL-ben összekerülnek a Fradival?

Nem.

Ha továbbjutás szempontjából a Fradinak egy pont kell, és a Hypo már továbbjutott, mi lesz az eredmény?

A Hypo győzni fog, ebben nem ismerek más lehetőséget. De igazából nem fog jól esni ez a két pont, de tudomásul kell venni, én oda szerződtem.

A Hypo eléggé nemzetközi csapat. Hogyan fogja magát megértetni magát a számtalan országból érkezett játékossal?

Németül fogunk kommunikálni. Én valamikor tanultam, most azt kell felfrissíteni, de rajta vagyunk az ügyön.

Gunnar Prokoppal, az osztrák csapat mindenható urával a magyar szurkolóknak és néhány szakembernek is volt már gondja. Önnel milyen viszonyban van? Tudnak majd együtt dolgozni?

Nekem semmi gondom nem volt vele, jó a kapcsolatunk. A munkában meg tisztában vagyok vele, hogy ő a főnök, ő adja a pénzt. De úgy gondolom, ő meg azért akart megszerezni, hogy vigyem a szakmai tudásomat.

Ezzel az Ön szerint is váratlan sikerrel nem állította túl magasra a válogatottnak a mércét? Mire lehetünk jók, mondjuk az olimpián?

Először jussunk ki Pekingbe. De ha már ott vagyunk, azt kell megnézni, hogyan jutottunk ki és milyen ellenfelek várnak ránk. Akkor kell a nyerő szituációt kidolgozni. Most egyelőre az elsődleges cél, hogy jussunk ki, vagy a vébén, vagy a kvalifikációs tornán.

Az európai ellenfeleket ismeri, de mit tud a két ázsiairól, Dél-Koreáról és a házigazda Kínáról?

Csak amit a hírekben hallok róluk, de például a koreaiak visszahívtak egy 35 éves irányítót, ami szerintem nem a legjobb út. A dánok fiatalításba kezdtek, mert nem volt más lehetőségük, de rajtuk kívül is számtalan erős ellenfél van még.

Visszatérve a Ferencvároshoz, voltak-e és kik, a kedvencei az elmúlt másfél évtizedben?

Végül is két nagy korszaka volt a Fradinak. Az elsőben Kökény Bea volt a kedvenc és ő mindenképpen a "number one", de mellette ott volt még Pádár Ildikó, Szarka Éva, Fiedler Erika, akik akkor a sikercsapat alapját jelentették. Most meg van a bajnokság során is emlegetett négyes, aki végigcsinálta velem az elmúlt 4-5 évet: Tóth Tímea, Kirsner Erika, és a két szlovák lány, Katarina Mravíková és Lucia Uhraková.

Közülük azonban három is távozik a nyáron.

Igen, meg én is.

A következő szezon igazolásaiba volt valami beleszólása, kikérték a véleményét, vagy az már teljesen az új edző, Zsiga Gyula kompetenciája?

Próbáltam segíteni.


Kik voltak az elmúlt tizenöt évben azok, akikkel a legnehezebb dolga volt edzőként?

Olyan sok nem volt, de van egy játékos, akinek még a nevét se vagyok hajlandó kimondani. Erről azonban nem akarok beszélni, ha nem baj.

Ön szerint milyen a női kézilabda megítélése Magyarországon és ebben mekkora az Ön szerepe?

Azt hiszem, még mindig nem elég jó. Például a múltkor a szerb főtitkár mondta, hogy micsoda dolog az, hogy nálunk nem fizet a tévé a meccsek után. Tehát ha így nézem, akkor nem jó. Ha tévéknek nem éri meg, hogy egy pár forintot fizessenek, csak akkor közvetítemek, ha ingyen tehetik ezt, akkor ez nem jó. Én azt hiszem, az eredmények alapján - hiszen a csapatjátékok közül ez az egyetlen, amely borzasztóan fejlődik a világban és még mindig tudjuk tartani magunkat a világ élvonalában - és ehhez nem kapjuk meg a megfelelő támogatást. Ebből kellene továbblépni. Hogy ebben nekem mi a szerepem, azt nem hiszem, hogy nekem kellene megítélni.

Két év múlva lejár a Hypóval kötött szerződése. Reménykedhetnek a Fradi szurkolói, hogy visszatér?

Jelenleg csak ez az egyetlen tény, hogy két évig a Hypo edzője vagyok.

Magyar csapat kereste, amikor kiderült, hogy váltani akar?

Tavaly volt egy nagyon vonzó ajánlatom itthonról, amin nagyon sokat gondolkodtam, de miután nem lett belőle semmi, így nem akarom megnevezni melyik csapat volt az. Idén hamar eldöntöttem, hogy váltok, így nem volt idő megkeresnie sokaknak.

Mindenképpen külföldre akart menni?

Most ha Magyarországon maradok, akkor lényegében semmi nem változik. Olyan megoldást kerestem, amiben alapvetően tudok változtatni.

A váltásnál, illetve a csapatválasztásnál megkérdezett valakit, megbeszélte valakivel?

Nem, én egyedül döntöttem mindkét esetben.

Végig azt hangsúlyozta, a Győr az esélyes a bajnokságra mégis Önök nyertek. Ők lettek rosszabbak vagy a Fradi jó?

Mind a kettő benne van, szerintem a Győr sem adta ki azt magából, ami benne volt. Például amikor Larvikban játszottak Bajnokok Ligája-meccsen, akkor fantasztikusak voltak és úgy gondoltam, ez a csapat megnyeri a BL-t. Nagyon jól játszottak, de kevésszer tudták azt a teljesítményt nyújtani. Ezt valahol sajnálom, mert a magyar kézilabdának feltétlenül kellene egy ilyen siker, és a Győr képes lenne nyerni is a BL-ben, ha sorozatban tudná azt a teljesítményt nyújtani, amit Larvikban. Nekem ez a válogatott szempontjából is fontos volt, mert láthattam, milyen jó játékosok közül válogathatok. De ezt nem tudták tartósan tartani, míg a Fradi többször is felülmúlta önmagát.

Mire vezethető ez vissza?

Kétféle különböző stratégia volt. Az egyik oldalon rengeteg jó játékost gyűjtöttek be és cserélgették őket. Ez valószínűleg nem adott akkora stabilitást, mint nálunk, ahol ugyan kevés játékos volt és egy sérülés romba dönthette volna az egészet. De szerencsére nem volt ilyen sérülés. Így az a négy-öt játékos, aki a Fradit vitte, meg tudta oldani ezt a problémát.

A váltásnál férfi csapatban is gondolkodott?

Igazán komolyan nem.

Hátralévő 20-30 éves pályafutásában is a nőknél akar maradni?

A hátralévő hatéves pályafutásomban már csak a nőknél szeretnék maradni.

Csak hat?

Igen, mert hatvanéves koromban el szeretnék menni nyugdíjba.

El tud menni nyugdíjba?

Igen, mert magam gondoskodom a magam nyugdíjáról, van két nyugdíjbiztosításom, egy életbiztosításom.

Nem az anyagiak miatt kérdeztem, hanem mert az elmúlt évtizedekben élt egy közegben. Ez nem fog hiányozni?

Nem tudom, de én hatvanéves korom után feltétlenül nyugdíjas szeretnék lenni.

Mivel lenne elégedett két év múlva klubszinten és a válogatottal?

Egy olimpiai éremmel és egy BL-győzelemmel.

Bármilyen pekingi éremmel?

Egy éremmel is elégedett lennék.

Lehetett hallani olyan pletykákat is, hogy a nagy pénztelenségben Németh András távozásával sok pénz felszabadul.

Az az igazság, hogy nem kerestem rosszul a Ferencvárosban, de azt gondolom, meg is dolgoztam ezért a pénzért. Nem kaptam meg én sem mindig a pénzem, a klub jelenlegi tartozása körülbelül tízmilliós.

Milyen garanciát kapott arra, hogy ezt valamikor megkapja?

Semmilyet. Pedig felém van a legnagyobb tartozásuk. De ha megkaptam volna eddig az egészet, akkor úgy vélném, hogy megfelelő juttatás azért, amit én nyújtottam.